Het heeft even mogen duren, maar na jaren van ongeduldig wachten ligt Gran Turismo Sport dan eindelijk in de winkelrekken. De raceserie van ontwikkelaar Polyphony Digital bestaat al jaar en dag en de focus van de games ligt voornamelijk op het bieden van een realistische ervaring voor elke wannabe coureur die de controller oppakt. Toch is er met Gran Turismo Sport iets aan de formule gesleuteld, wat een racegame met een andere focus als resultaat heeft.

Gran Turismo Sport Review

Kwaliteit boven kwantiteit

Want waar de eerdere games vooral bekend stonden om de gigantische lading aan auto’s en circuits, is Gran Turismo Sport iets zuiniger met de hoeveelheid content. De focus ligt ditmaal op kwaliteit boven kwantiteit; de auto’s en circuits die in de game terug te vinden zijn zien er piekfijn uit. Wagens hebben alle details die je in het echt ook terug zou vinden en de banen ogen realistische en aangekleed.

Een hele vooruitgang tegenover de 2D-opvullingen die de vorige games vaak langs de baan hadden staan. De platte bomen zijn verleden tijd (voor het grootste deel) en ook het publiek staat niet meer stijf toe te kijken. Grafisch is de game om door een ringetje te halen en het laat goed zien waar de PlayStation 4 Pro toe in staat is. Daarbij heeft Polyphony Digital ook eindelijk wat aan het geluid gedaan.

Wie eerdere delen gespeeld heeft, weet namelijk dat heel veel auto’s klonken als stofzuigers op vier wielen. De audio in eerdere Gran Turismo games was zeker niet het sterkste element van de serie. Gelukkig weet Gran Turismo Sport dit probleem aan te pakken; digitale replica’s klinken ditmaal daadwerkelijk als de auto’s in het echt.

Gran Turismo Sport Review

Haal je digitale rijbewijs

Door de prachtige graphics en het verbeterde geluid voelt Gran Turismo Sportlevendig aan en dat doet de speelervaring veel goed. Daarbij is de gameplay wederom realistisch, maar prima op te pakken voor beginners.

Gran Turismo Sport biedt bovendien opnieuw een rijschool waarin nieuwe spelers de kneepjes van het vak kunnen leren. Zo krijg je uitgelegd hoe je het best bepaalde bochten kunt nemen en wanneer je gas moet nemen of juist moet remmen op bepaalde stukken van circuits. Elke uitdaging heeft bepaalde scores die je moet behalen om een waardering te krijgen, zijnde brons, zilver of goud.

Heb je eenmaal jouw digitale rijbewijs in de pocket, dan wordt het tijd voor het echte werk. Je kunt aan de slag met missies, gaat online de strijd aan met anderen of je rijdt een paar rondjes in virtual reality. Jazeker, Gran Turismo Sport ondersteunt de PlayStation VR, al is de modus vrij simpel. Het is enkel mogelijk om het offline op te nemen tegen een enkele tegenstander.

Gran Turismo Sport Review

Focus op de multiplayer

Heel jammer, want de game oogt in VR net zo mooi en eerdere racers als Driveclub VR hebben reeds bewezen dat het medium erg goed samengaat met racegames. En zo voelt het eigenlijk met de rest van de offline content ook; het is wat karig. Hoewel Gran Turismo Sport naast de rijschool wel wat content bevat om offline mee te stoeien, blijft het beperkt tot een aantal missies en een sectie waarin je bekend kunt raken met de verschillende circuits in de game (17 in totaal).

Dit komt door het feit dat de focus van Gran Turismo Sport enorm op de multiplayer ligt, iets wat ook in de bèta van de game aan het licht kwam. Daarbij is sportiviteit een belangrijk begrip. Je moet zelfs wat race-etiquette volgen voordat je online aan de slag gaat. De game namelijk een strenge regelvoering, net als op het echte circuit.

Elkaar van de baan rammen is uit den boze en wordt zwaar bestraft en heeft invloed op jouw sportiviteitsniveau. Deze graadmeter wordt, samen met jouw coureursniveau, gebruikt om je te matchmaken met andere spelers, waardoor alle zure appels al snel uit de oogst worden geplukt. Al moet gezegd worden dat het systeem niet helemaal faalproef is.

Gran Turismo Sport Review

Niet zonder schoonheidsfoutjes

Zo is het meerdere keren voorgekomen dat wij zelf een tik kregen, maar wij ook alsnog minpunten toegeschreven kregen. Erg flauw natuurlijk en niet de manier waarop Polyphony Digital het systeem voor ogen had. Gelukkig gebeurt dit niet te vaak en kun je voor het overgrote deel genieten van intense online races waarin iedereen elkaar respecteert.

Al blijft het uiteindelijk de bedoeling dat jij als eerste over de finishlijn komt. Ongeacht van jouw prestaties op het circuit wordt je constant beloond door de game. Elke race levert je in-game credits op die je kunt spenderen aan nieuwe auto’s. je krijgt ervaringspunten die jouw niveau laten stijgen en nieuwe wagens vrijspeelt en je krijgt Mileage Points toegekend afhankelijk van de afstand die je gereden hebt.

Met die laatste punten is het mogelijk om cosmetische aanpassingen te kopen en je wagens enigszins te pimpen. Dit zorgt ervoor dat je jouw bolides net dat extra beetje persoonlijkheid kunt geven. Maar ook middels dagelijkse uitdagingen speel je regelmatig nieuwe content vrij en ondanks het gemis van meer offline content, is er toch een gevoel van progressie in de game aanwezig.

Gran Turismo Sport Review

Gran Turismo Sport Review - Anders maar vertrouwd

Gran Turismo Sport is dan ook zeker geen slechte racegame, maar wel eentje met een ietwat nare nasmaak. Audiovisueel is de game uitmuntend en mag er zelfs wel gezegd worden dat dit de top is van het aanbod momenteel. Daarbij Racet Gran Turismo Sport weer vertrouwd en pak je alles, mede dankzij de rijschool, heel rap op.

Het online component van de game is tevens heel goed uitgewerkt, met een diepgaand systeem om de juiste tegenstanders te vinden. Helaas Werkt dit systeem niet helemaal feilloos en krijg je soms onterecht een fout opgelegd. Bovendien valt de offline content best wel tegen in hoeveelheid en daarvoor voelt de game soms niet zo compleet als de racer had kunnen zijn.