Gotham City Impostors Review

  Een hoop mensen zouden een moord doen om voor een dagje in de schoenen te mogen staan van een held als Batman of een schurk als Joker. Zo lang deze twee echter waken over de straten van Gotham is er niemand die hun plaats in durft te nemen. Maar wat nou als deze twee een vakantie nemen of om wat voor reden dan ook tijdelijk niet beschikbaar zijn? Dan nemen alledaagse mensen zoals jij het heft in eigen handen om als slechte namaak held of schurk de straten onveilig te maken. Dat kan allemaal in Gotham City Impostors en de vraag is dus of deze game zelf ook een slechte imitatie is.

  Batman is tegenwoordig hot. De spellen Batman: Arkham Asylum en Arkham City werden onwijs goed beoordeeld en veel mensen kijken uit naar de nieuwe Batman film. Geen wonder dus dat ontwikkelaar Monolith Productions op dit succes mee wil liften. In tegenstelling tot de karakters in het spel, kun je Gotham City Impostors geen slechte imitatie noemen van een superhelden game. Het spel brengt namelijk een heel verfrissend idee met zich mee dat het voor zowel fans van Batman als voor de fans van shooters leuk maakt.

  Wannabe Batman
  Gotham City Impostors is een namelijk een first-person shooter. Iets wat we niet vaak terugzien in een superhelden game. Monolith Productions heeft hier echter een goede verklaring voor. Alledaagse mensen die zich met veel vreugde verkleden als hun idool hebben natuurlijk niet de beschikking over allerlei snufjes en gadgets zoals Batman. Vanwege geldtekort moeten deze mensen het dan ook vooral hebben van goedkope geweren en zelfgemaakte apparaten. In plaats van vijanden op te sluiten worden ze ter plekke doodgeschoten. Iets dat totaal niet bij de filosofie van Batman hoort, maar ons als speler zijnde wel veel plezier brengt. Op een eerlijk proces hoeven de Joker imitators dus niet te hopen.

  Daarmee is zo’n beetje het complete verhaal van Gotham City Impostors verteld. Het is een downloadbare multiplayer shooter en meer zul je er niet uit krijgen wat betreft verhaal. Wanneer je begint is het slim om de initiatie te doorlopen. Hier wordt het verhaal nog een keer samengevat en worden alle kneepjes van het spel uitgelegd. Aangezien er een groot aanbod aan gadgets is, kun je in de training heel wat opsteken. Je zou toch niet willen dat je onvoorbereid de speelvelden betreedt.

  Go go gadget
  We zeiden net al dat er een groot aanbod is aan gadgets. Ongeacht het geldtekort weten de nieuwe schurken en helden van Gotham namelijk toch wat apparaatjes in elkaar te flansen. Dit kan iets simpels zijn als een paar zelfgemaakte vleugels of een soort afschietbare enterhaak. Dit soort dingen zorgt ervoor dat je niet de standaard first-person shooter actie terug zult vinden in de multiplayer levels. Iedereen vliegt, rijdt en glijdt zich razendsnel door de steegjes van Gotham wat voor razendsnelle, maar gek genoeg ook grappige, actie zorgt. Daarbij zijn de levels boordevol gevuld met schansen, trampolines en kleine gangetjes wat het gebruik van je gadgets alleen maar aanmoedigt.

  Zeker omdat we vrijwel omkomen in de first-person shooters is het leuk om te zien dat Gotham City Impostors heel creatief omgaat met het genre. Je kunt lekker lol trappen in de verschillende levels en multiplayer modi, maar ook voor diegene die lekker wil knoeien met hun uitrusting is er genoeg te doen. Naarmate je in level stijgt krijg je de mogelijkheid om je eigen wapensetjes in te vullen. Een beetje zoals we dat kennen van games als Call of Duty. Kies een primair wapen en bouw er iets op zoals een demper of een vizier. Kies vervolgens een type granaat, gadget en perk en ga zo maar door. Dit is iets waar Gotham City Impostors heel uitgebreid in is. Jammer genoeg zien we zo’n grote hoeveelheid content nergens anders terug.

  Weinig materiaal
  Het aantal speelvelden in Gotham City Impostors is namelijk een beetje aan de lage kant. Met maar vijf levels heb je het al snel gezien. Er wordt weliswaar in het spel al reclame gemaakt voor aankomende downloadbare content, maar het feit blijft dat dit al in het spel had moeten zitten. We moeten wel toegeven dat de levels heel gevarieerd zijn, maar dat neemt niet weg dat er maar vijf zijn! Verder is het aantal game modi ook heel beperkt. Je hebt het traditionele Team Deathmatch waar Jokers het opnemen tegen Bats. Dan is er nog Fumigation, waarin je met je team drie punten moet zien te veroveren. En als laatste is er Psych Warfare waar je met je team een batterij naar je eigen basis moet zien te brengen. Een Batman fan zal zich uren zoet kunnen houden met deze modi, maar een die-hard shooter fanaat zal al heel snel uitgekeken zijn. Hier moet Gotham City Impostors het dus ook absoluut niet van hebben.

  In alle verschillende vleermuizen en clowns die rondrennen is dan wel weer veel variatie terug te vinden. Net als bij je uitrusting kun je ook aan het uiterlijk van je held veel aandacht besteden, iets wat zeker inzicht vereist. Kleine en dunne karakters rennen en bewegen namelijk sneller, maar hebben wel minder levens. Grote en gespierde personages zijn weer trager, maar zijn in ruil wel weer moeilijker te doden. Daarbij heb je ook nog veel keuze aan kleding. Kortom, er is veel te doen voor de fans van het customizen.

  Op het gebied van graphics en geluid weet Gotham City Impostors zich staande te houden, maar meer ook niet. Het beeld is namelijk niet om over naar huis te schrijven, hoewel het de klus weet te klaren. Door de felle kleuren aan de kant van de Jokers en de donkere aan de kant van de Bats, heb je geen moeite om vriend van vijand te onderscheiden. Het is geen schoonheid, maar goed genoeg voor een downloadbare titel.

  Een redelijk spel
  Gotham City Impostors is een redelijke game. Voor een paar euro kun je je zeker een paar weken vermaken, mocht je een groot fan zijn van multiplayer games. Op het gebied van uitrusting valt er eindeloos te ontwerpen en de levels zijn leuk ingericht. Het is dan ook jammer dat het spel op alle andere gebieden zo weinig weet te bieden. Er zijn maar vijf speelvelden en zelfs maar drie verschillende modi. Een diepgaande shooter zul je dus niet vinden in Gotham City Impostors. Ben je echter op zoek naar grappig tijdverdrijf met leuk uitziende karakters, dan is dit spel zeker iets voor jou.

  7

  De plus- en minpunten

  • Groot aanbod aan wapens en gadgets
  • Grappig
  • Weinig levels
  • Weinig modi

  Gotham City Impostors

  Verkijgbaar vanaf 8 february 2012

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.