Flame in the Flood Review - Drijft voorop in het roguelike genre

Review
zondag, 22 januari 2017 om 15:13
xgn google image
De laatste tijd komen er steeds meer games in het roguelike genre voorbij. The Molasses Flood voegt aan dat rijtje nog een game toe, waarbij overleven echt de boventoon voert. Een roguelike in hart en nieren, maar met een eigen draai aan het genre. Bouw een vlot en vaar met ons mee in deze Flame in the Flood Review!
Rogue Legacy, The Binding of Isaac en Enter the Gungeon. Allemaal roguelike titels die Flame in the Flood voor gingen. De games hebben allemaal minstens één ding met elkaar gemeen. Dood is dood en dat betekent helemaal van voor af aan beginnen. The Molasses Flood brengt met Flame in the Flood een game waarbij dit overlevingselement wel heel sterk naar voren komt.
Flame in the Flood Review

Nattigheid, overal nattigheid

Flame in the Flood is ontwikkeld door The Molasses Flood, een team veteranen dat gewerkt heeft aan games als Halo, BioShock en Guitar Hero. Allemaal grote jongens dus; mensen die weten wat een game een unieke look en feel geeft. En dat eerste is zeker gelukt in Flame in the Flood.
De game kent een bijzonder sterke cartoon stijl die kleurrijk is, maar tegelijkertijd ook donker en onheilspellend aanvoelt. Een vrolijk element komt terug in de soundtrack die verzorgd is door Chuck Ragan. Het onheilspellende wordt aan de andere kant versterkt door de setting waarin je je begeeft.
Het gebied waarin je je begeeft is namelijk overspoeld en er is nog maar weinig van de omgeving heel gebleven. Er zijn ook bijna geen mensen meer in het gebied en nuttige materialen zijn schaars. Je kruipt in de huid van Scout, één van de overlevenden in het gebied. Samen met je hond Aesop moet je je een weg banen naar een veilig gebied.
Flame in the Flood Review

Constant op zoek

Met een rugzak voor jezelf, eentje voor Aesop en een (up te graden) vlot ga je op pad om je doel te bereiken. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Je vaart van eiland naar eiland. Soms alleen er er op zo’n eiland alleenwildernis, soms een kerk, soms een ziekenhuis en zo nog wat verschillende plekken om aan te meren.
Allemaal bieden ze je iets, maar je kunt niet zomaar door blijven varen en willekeurig aanmeren. Naarmate de tijd verstrijkt krijg je namelijk honger en dorst. Daarbij moet je je lichaamstemperatuur in de gaten houden en of je slaap nodig hebt. Alles wordt op metertjes onderin je scherm weergegeven.
Alles wat je nodig hebt moet je wel zoeken op de eerdergenoemde eilandjes. En in het begin, zeg de eerste twee van de tien beschikbare zones, vind je vaak genoeg om in de basis in leven te blijven. Maar daarna wordt overleven steeds lastiger.
Flame in the Flood Review

Niet zomaar even overleven

Je kunt namelijk niet zomaar alles even naar binnen werken. Natuurlijk vind je wel eens besjes die je in één hap rauw opslokt, maar je vindt ook planten en zelfs dieren die niet zomaar rauw eetbaar zijn. Nou ja, het kan wel, als je iets op wil lopen. En geloof ons, dat gebeurt ook meteen. Vreet één rauwe paddestoel en je hebt een uitdaging.
Maar verkeerd eten is niet het enige wat voor een uitdaging zorgt. Onderweg kom je zoals gezegd namelijk ook allerlei dieren tegen. Denk hierbij aan lieve konijntjes, maar ook aan ratelslangen, wolven en wilde zwijnen. De konijntjes doen niet veel, maar alle andere dieren grijpen je als je niet op let. En dat met alle gevolgen van dien.
Als je aangevallen bent door een wild dier, is de kans groot dat je botbreuken, schrammen of een ander lichamelijk letsel hebt. En daar moet je naar kijken. Een gebroken bot moet gezet worden, een schram verzorgd en een snee moet verbonden worden.
Flame in the Flood Review

Geen plek voor al die shit

Doe je dat niet, raakt het geïnfecteerd. En dat betekent een gewisse dood. Voor alles is een oplossing, maar daarvoor moet je wel de nodige ingediënten hebben. En als je al alles bij elkaar weet te sprokkelen moet je het ook nog meeslepen. En daar is bij lange na niet altijd de ruimte voor. En dat is frustrerend, want zelfs door een simpele mierenbeet kun je sterven en dingen wegmieteren is nooit slim.
Uiteindelijk mik je dus toch vaak een en ander uit je rugzak. Iets wat overigens best omslachtig is. Je moet namelijk één voor één dingen weg gooien om plek te maken. Na verloop van tijd stoor je je hier behoorlijk aan en dan ga je snellere manieren zoeken om spullen uit je rugzak te kwakken, met als gevolg dat je fouten maakt en dus bijvoorbeeld toch iets verkeerds naar binnen werkt.
Flame in the Flood Review

Pittig en soms oneerlijk

Flame in the Flood voelt op de momenten dat je dood gaat aan iets simpels behoorlijk oneerlijk aan. Dit komt vooral doordat de wereld iedere keer dat je speelt anders is. De ene keer vind je overal precies wat je nodig hebt en de andere keer moet je in je handjes knijpen als je ook maar één geschikt struikje tegenkomt voor je euvel.
En in die gevallen vind je weer nergens een ander ding wat je nodig hebt. Het is compleet willekeurig. Hoe dan ook, Flame in the Flood, biedt je iedere keer opnieuw een uitdaging in de een of andere vorm. Het enige wat constant is, is dat je je via de rivier moet verplaatsen, je hoofdmissie en dat je je uiterste best moet doen om te overleven.
Flame in the Flood Review

Toch een klein beetje vergevingsgezind

In de normale moeilijkheidsgraad gedraagt Flame in the Flood zich als een echte roguelike. Dood is dood en dan mag je van voor af aan beginnen. Je houdt wel wat spulletjes vanuit je vorige leven, maar echt ver kom je daar niet mee. Als je de game op een makkelijkere moeilijkheidsgraad speelt heb je na het doodgaan ook nog de beschikking over een paar checkpoints en dat is an sich wel fijn.
De rivier loopt door tien gebieden heen, waarna je verlost wordt uit de brute wereld van overleving. Om daar te komen is dus nog best lastig, maar als je dat gelukt is kun je ook nog de Endless modus spelen. En daarin is de rivier oneindig. Het is de ironische variant van een survival modus dus.
Flame in the Flood Review

Mooie roguelike van een sterk team

Flame in the Flood is zelf namelijk in hart en nieren een survival game. Eentje in het roguelike genre dus en een die het genre echt eer aan doet. Je merkt in de meeste elementen dat er een sterk team bij The Molasses Flood staat.
De game oogt mooi, maar toch ook donker en speelt heerlijk weg, op wat kleine puntjes na. De grootste frustratie komt voort uit een oneerlijk gevoel als je dood gaat, maar dat hoort er wel bij in deze game. Voor een game waarbij de wereld onder water staat houdt deze zijn hoofd behoorlijk goed boven water!
Cijfer: 8

Populair Nieuws