Firewatch Review - Sensationele trektocht door de wildernis

  Firewatch is sinds kort voor €19,99 aan te schaffen op Steam en in de Playstation Store. De game ziet er grafisch prachtig uit, maar heeft Firewatch qua gameplay ook meer te bieden dan een simpele walking simulator? Lees het in onze Firewatch review!

  Je ziet de laatste tijd steeds vaker indie-games die er grafisch overweldigend uitzien, maar zo goed als geen gameplay bevatten en zich grotendeels op een verhaal richten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan games zoals Gone Home, Everybody's Gone To The Rapture en Dear Esther. Deze games worden vaak al gauw als walking simulators bestempeld.

  Wanneer je beelden van Firewatch bekijkt, is het niet gek om te denken dat deze game goed in dit rijtje past. In Firewatch kruip je in de rol van Henry, een dikke veertiger wiens vrouw al op jonge leeftijd aan dementie lijdt. In een poging om zijn verwarring en gevoelens te ontvluchten, accepteert hij een baan als brandwacht in de wildernis van Wyoming.

  Firewatch review

  De wildernis in

  Firewatch begint als een oude text-based game. Er wordt uitgelegd hoe Henry zijn vrouw Julia heeft leren kennen en hoe hun leven samen verloopt. Je krijgt tijdens deze openingssequentie een aantal dialoog-opties, die bepalend zullen zijn voor onder andere het karakter van Henry.

  Na de openingssequentie zien we in first person hoe Henry na een lange boswandeling aankomt in zijn hut van waaruit hij zijn functie als brandwacht bekleedt. Al snel wordt Henry via een portofoon benadert door zijn bazin en mede-brandwacht Delilah. Nieuwsgierig als Delilah is, vraagt zij al gauw wat Henry ertoe heeft gezet om deze baan aan te nemen.

  Firewatch review

  Overdosis sarcasme

  Al snel wordt duidelijk dat Delilah niet alleen heel nieuwsgierig en direct is, maar dat ze ook een flinke dosis sarcasme heeft meegenomen naar Wyoming. Gelukkig weet Henry daar wel raad mee en de twee gooien dan ook behoorlijk wat sneren naar elkaar toe, wat tot komische situaties leidt.

  Deze cynische toon is fook functioneel voor het verhaal en geeft duidelijk weer dat we hier met twee gekwelde geesten te maken hebben met ieder zijn of haar eigen pijnlijke verleden. De kracht van Firewatch zit dan ook grotendeels in de dialogen tussen Henry en Delilah die elkaar enkel en alleen via portofoon spreken en dus niet van elkaar weten hoe ze eruitzien.

  Firewatch review

  Minimalistische gameplay

  Het voeren van dialogen is misschien nog wel de grootste kern qua gameplay. Henry's overige vaardigheden beperken zich grotendeels tot wandelen, rennen, over boomstronken heen springen en klimmen. Verder zul je als Henry moeten navigeren aan de hand van een landkaart en een kompas. Dit betekent dat je er niet gemakke vanaf komt met waypoints!

  De vaardigheden van Henry worden later in de game wel iets uitgebreider. Zo krijg je bijvoorbeeld op een later punt een klimsetje met stukken touw, waarmee je van bepaalde kliffen kunt abseilen en een bijl die je kunt gebruiken om bomen naast ravijnen te hakken, zodat je hier bruggen mee kunt creëren. Precies genoeg vaardigheden om de wildernis te kunnen doorkruisen dus.

  Firewatch review

  Vervelende bugs

  Wanneer je een prachtig natuurgebied aan het doorkruisen bent, wil je natuurlijk geen last hebben van insecten. Helaas ervoer ondergetekende alleen net iets te veel bugs met Firewatch. Zo bleef het laadscherm namelijk meerdere keren vastlopen en moest de game opnieuw opgestart worden. Vrij irritant, maar hier valt nog mee te leven.

  Wanneer ondergetekende bij de laatste vijf minuten van Firewatch aankwam, liep de game wederom vast bij het laadscherm. Na het afsluiten van de game, bleek Firewatch zelfs volledig te zijn verdwenen en moest de game opnieuw gedownload worden. Dit was op z'n zachtst gezegd natuurlijk een behoorlijke anticlimax.

  Firewatch review

  Firewatch Review - Kort, maar enorm krachtig

  Afgezien van de hinderlijke bugs is Firewatch een oogverblindende ervaring met fantastische dialogen. De gesprekken die Henry en Delilah voeren zullen je laten bulderen van het lachen, maar zullen je van tijd tot tijd ook zeker raken. Het is dan ook jammer dat de game binnen slechts drie uur uitgespeeld kan worden.

  Binnen deze drie uur zul je echter door een achtbaan van emoties heengaan en indien je niet vies bent van minimalistische gameplay en wanneer je van realistische, aangrijpende verhalen houdt, is Firewatch zeker een game voor jou.

  9

  De plus- en minpunten

  • Een verhaal dat je raakt
  • Geweldige dialogen
  • Bomvol sarcastische humor
  • Grafisch overweldigend
  • Drie uur is veel te kort!
  • Hinderlijke bugs

  Firewatch

  Verkijgbaar vanaf 9 february 2016

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.