Fire Emblem: Three Houses Review - Een schooltijd om nooit te vergeten

  Eén continent, drie naties, en een professor die het lot van alles zal bepalen. In de Japanse Role Playing Game Fire Emblem: Three Houses neem je de rol van professor bij een universiteit aan, die verschillende studenten opleidt die later tegenover elkaar staan op het slagveld. In deze Fire Emblem: Three Houses Review vertellen wij je over de toegankelijke game die soms wat overweldigend is.

  In onze Fire Emblem: Three Houses Preview hadden we het al over hoe hot Fire Emblem tegenwoordig is. Fire Emblem Heroes is na tweeënhalf jaar nog steeds razend populair onder de mobile games en Fire Emblem personages duiken op in allerlei spellen. Het is raar maar waar; deze ooit zo obscure tactische JRPG-serie is uitgegroeid tot één van Nintendo's meest geliefde spel series.

  Maar waar komt deze populariteit toch opeens vandaan? Het uiterlijk van de spelserie was altijd al uniek, maar zonder Super Smash Bros. zouden Marth en Roy nooit zo populair zijn geworden, toch?. Nee, het ligt vooral aan het feit dat het bikkelharde Fire Emblem de moeilijkheidsgraad de afgelopen jaren iets lager heeft gelegd zodat een groter publiek ook kan genieten van veldslagen en plottwist waar de spelserie bekend om staat.

  Met de gigantische kater van de Game of Thrones finale nog in het achterhoofd, zijn de meesten van ons nog steeds dorstig naar middeleeuwse fantasiedrama, en wat dat betreft komt Fire Emblem: Three Houses precies op het juiste moment. Want ondanks dat Fire Emblem zich al jaren bewezen heeft binnen de gamesindustrie, kan de populariteit van de Switch en de meer toegankelijke moeilijkheidsgraad van het spel er voor zorgen dat zelfs je moeder of overgrootoma eindigt als Fire Emblem fan.

  Fire Emblem: Three Houses Review

  Goede leerlingen en sterke strijders

  Het spel begint wanneer je als professor aan de Garreg Mach universiteit één van de drie huizen kiest om op te leiden. Elk huis bevat een handvol aan leerlingen die allemaal unieke talenten bevatten. Kies het huis wat het best bij jou past, of waarvan de personages je simpelweg het meest aanspreken.

  Eenmaal een huis gekozen, is dit voor de rest van de spel niet alleen jouw team, maar ook de leerlingen die je moet opleiden. Aan de leerlingen valt genoeg te sleutelen. Jouw keuzes bepalen met wat voor wapens zij het gevecht ingaan, wat hun focus is binnen en buiten de deuren van de universiteit en waarin ze willen doorgroeien. Er valt voor de personages van alles te kiezen, misschien zelfs wel net iets te veel.

  Een goed geïnformeerde leerling zorgt voor een sterke strijder tijdens de gevechten. Het gevechtssysteem van Fire Emblem: Three Houses voelt daarnaast vrij identiek aan als voorgaande Fire Emblem spellen, met enkele kleine veranderingen en verbeteringen hier en daar. Fysieke aanvallen en magie aanvallen zijn nu gescheiden opties. Hetzelfde geldt voor de Combat Arts optie waarmee een krachtige aanval uitvoert, of de gloednieuwe Gambit optie, waarmee een ingehuurd leger je vijand bestormt.

  Fire Emblem: Three Houses Review

  Leerlingen om van te houden

  Ondanks dat de tactische turn-based gevechten het belangrijkste aspect zijn van de Fire Emblem spellen, is dit niet per se het geval in Fire Emblem: Three Houses. Tussen het strijden door krijg je namelijk als speler de kans om de universiteit te verkennen. Binnen de universiteit vallen genoeg side-quests en nevenactiviteiten te beleven, die vaak net verfrissend genoeg zijn om de gameplay te variëren

  Nu denk jij misschien '’ja dat ken ik, een RPG die het spel vult met allerlei klusjes en andere tijdinvulling om de levensduur van het spel te verlengen.'' Maar hiermee doe je Fire Emblem: Three Houses te kort. Alle activiteiten tijdens het verkennen van de universiteit doe je namelijk met als doel jouw leerlingen te kunnen verrijken met jouw kennis. Is een leerling tevreden? Dan zou zij of hij meer motivatie tonen tijdens de gevechten, en makkelijker een afgeschoten pijl of zwaardslag ontwijken.

  Aangezien je gekozen team ditmaal kleiner is dan in voorafgaande Fire Emblem spellen, zal géén enkel teamgenoot buiten de boot vallen en zul je alle personages en hun unieke talenten zoveel mogelijk willen gebruiken. Terwijl het verhaal vordert en je eventueel verschillende zijmissies uitvoert voor je leerlingen, begin je steeds meer over te weten en komen en zal je van ze leren houden. Dit kan je zelfs letterlijk opvatten, want door erg close te worden met één van de leerlingen kun je zelfs een S-support status behalen waardoor er romantiek tussen jullie kan ontstaan! In Fire Emblem is niets taboe…

  Fire Emblem: Three Houses Review

  Leerlingen leren kennen

  Het verloop van het spel voelt gevarieerder dan ooit, want er zit genoeg tijd tussen de gevechten in om de zijmissies uit te voeren en om je op je team te richten om leerlingen sterker te maken of ze beter te leren kennen. Ook in de universiteit zal je niet snel doelloos ronddwalen, dankzij het gebruik van de activity gauge. Deze punten bepalen hoeveel nevenactiviteiten jij kan uitvoeren totdat de plicht weer roept.

  Dankzij het uitvoeren van de side-quests verdien je weer zogenaamde professor punten. Met deze punten verrijk je de leerlingen en zullen zich er ook weer nieuwe mogelijkheden beschikbaar worden, zoals de bekende pair-up techniek waarmee personages samen een vijand te lijf gaan voor een uitermate sterke genadeklap.

  Tijdens het spelen worden bepaalde skills voor je personages of wapens verbeterd, maar het wordt nu helemaal duidelijk wat nou precies het effect daar van is. De vele opties die het spel daarnaast biedt moet je soms ook maar nemen voor wat het is, want je zult al snel urenlang naar verschillende menu's staren om er achter te komen wat elke upgrade nou doet voor elk personage, en dit haalt het tempo uit het spel. Gelukkig gebeurt dit automatisch, waardoor je er niet lang stil bij hoef te staan.

  Het verkennen van de universiteit doet denken aan Persona 5, en het uitvoeren van de zijmissies zijn net zo simpel en amusant als in Xenoblade Chronicles. Ondanks dat het spel al deze activiteiten aanbiedt, zijn ze niet verplicht. Je hebt de optie het spel automatisch jouw leerlingen op te laten leiden in de achtergrond, maar dan gaat het wel een stuk magie van het spel verloren. En zeg nou zelf, met de beste docenten heb/had je een leuke band, toch?

  Fire Emblem: Three Houses Review

  Vreselijke schoolreünie

  Dankzij een meer toegankelijk gevechtssysteem, de nieuwe gevarieerde side-quests tijdens het verkennen van de universiteit en het kleinere aantal personages die beter zijn uitgewerkt is Fire Emblem: Three Houses aantrekkelijk voor een nog groter publiek. In het begin heeft het spel een Harry Potter-achtige vibe; een betoverend groot klooster dat dient als een universiteit, verschillende studenten die zich aansluiten bij verschillende huizen en een mysterieuze sfeer die naarmate het verhaal vordert alleen maar groter wordt.

  Maar wanneer je denkt dat je elk hoekje en gaatje van de universiteit hebt gezien, gebeurt er iets vreselijks; het spel gaat verder vijf jaar later nadat jij als professor aan de universiteit begon, en het hele continent van Fódlan is in oorlog. De studenten die jij ooit opleidde staan nu op het slagveld om elkaar de hersens in te slaan. Een fantastische plottwist die de mysterieuze maar heilzame sfeer van de universiteit inruilt voor keiharde Game of Thrones-achtige conflicten.

  Maar voordat je deze plottwist bereikt, ben je namelijk wel zo'n 20 tot 30 uur verder in het spel. Fire Emblem: Three Houses is namelijk een gigantisch spel, en om de aftiteling te zien moet je zeker zo'n 80 a 90 uur in het spel steken. En ondanks dat Fire Emblem: Three Houses met z'n geweldige nieuwe opties toegankelijker is dan ooit, blijft dit in de kern een Fire Emblem game door en door. Je moet dus geduld hebben voor de vele dialogen en het schaakspel-achtige vechtsysteem.

  Fire Emblem: Three Houses Review

  Fire Emblem: Three Houses Review - Een schooltijd om nooit te vergeten

  Als jij een geduldig persoon bent die zich graag laat onderdompelen in een plot dat zich langzaam ontknoopt door middel van gevarieerde gameplay, dan is Fire Emblem: Three Houses helemaal jouw spel deze zomer. Fire Emblem: Three Houses focust zich minder op de gevechten, maar de weg naar de gevechten toe. Door tijd te spenderen met de leerlingen ontwikkel je een zwak voor de personages en verovert het spel langzaam je hart. Maar datzelfde spel breekt later je hart keihard in twee wanneer je de vijf jaar tijdsprong behaald.

  Het spel bruist van mysterie, spanning en sensatie en dit zorgt ervoor dat Fire Emblem: Three Houses een schooltijd is om nooit te vergeten. Fire Emblem: Three Houses is voor iedereen, als je maar een beetje geduld hebt. Als je nog nooit een Fire Emblem spel gespeeld hebt, is dit spel het perfecte begin. Met Fire Emblem: Three Houses laat de spelserie weer zien dat het logisch is dat deze ooit obscure franchise, nu de Japanse Game of Thrones genoemd mag worden.

  9

  De plus- en minpunten

  • Toegankelijker dan ooit!
  • Verkennen van de universiteit
  • Genoeg boeienden side-quests
  • Bruisende personages
  • En fantastische plottwist
  • Vergt veel geduld
  • Overweldigen veel opties
  • Het is niet altijd even duidelijk wat elke skill doet

  Fire Emblem Three Houses

  Verkijgbaar vanaf 26 july 2019

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.