Fight Night Champion Review

  Bij heel wat fighting games mag je in snelle actie allerlei vijanden flink in elkaar slaan. Dat doe je ook in Figh Night Champion, alleen is dit geen arcade game, maar een echte simulatie sportgame. Is het spel een aankoop waard of gooien we de game in de ring als mislukking?

  Fight Night Champion is de vijfde game uit de Fight Night franchise, de voorgaande delen droegen allemaal de subtitel Round achter zich. Zo was het laatste deel Fight Night Round 4. EA heeft besloten het dit jaar op een andere manier te doen, en dus heet de game Champion. Dit komt omdat er een Champion modus in het spel zit, een vernieuwing die we nog niet eerder zagen.

  Fight Night Champion Screenshot 163256 Fight Night Champion Screenshot 163254 Fight Night Champion Screenshot 163252

  Champion modus
  Voorgaande Fight Night delen waren minder persoonlijk, omdat het puur en alleen om de simulatie ging. Dit jaar is er een Champion modus waarin een filmische ervaring met een tof (lineair) verhaal centraal staat. Je kruipt namelijk in de huid van een onbekende bokser, Andre Bishop. Je begint in de gevangenis en middels flashbacks wordt duidelijk hoe jij op een smerige manier hierin beland bent. Als je eenmaal uit de bak bent, is je hele naam en carriere naar de klote en ben je uiteraard op zoek naar wraak. Bovendien was jij vroeger een middengewicht en ben je inmiddels gegroeid naar een zwaargewicht.

  De Champion modus bevat ongeveer 40 minuten aan cutscenes en hierdoor word je echt in het verhaal meegenomen. Elke keer moet je na een stukje film weer de ring in om te vechten. Wat het zo leuk maakt, is dat alles het verhaal ondersteunt en elke keer is het anders. Je hebt dus echt het gevoel met iets zinnigs bezigs te zijn! Zo moet je in de gevangenis bijvoorbeeld vechten tegen een andere gevangene, maar het zou geen gevangenis zijn als het er niet smerig aan toe ging. Na je gevecht neem je dan ook geen rust, maar mag je direct tegen de volgende gevangene. En later als je de gevangenis weer uit bent en in de ring staat wordt tijdens een gevecht je rechterhand gebroken, waardoor je de wedstrijd met je linkerhand moet winnen en afmaken. Erg leuk gedaan!

  Fight Night Champion Screenshot 161558 Fight Night Champion Screenshot 163246 Fight Night Champion Screenshot 162319

  Te kort avontuur
  Wat dat betreft is de Champion modus een grote toevoeging aan het Fight Night genre en bovendien ook nog eens heel toegankelijk voor iedereen, maar dan ook iedereen. Zelfs de niet-boksers zullen meegesleept worden omdat het goed te doen is en het een filmische ervaring biedt. Wel zijn er twee kleine nadelen aan de modus. Ten eerste is de speelduur erg kort, afhankelijk van welke moeilijkheidsgraad je speelt, zul je er 4 a 8 uur over doen. Gezien het zo leuk is, had dit wel langer mogen duren.

  Ten tweede zit er geen balans in de game. Waarbij je eigenlijk door de gehele modus heen vliegt omdat het zo goed te doen is, zoveel moeite zul je hebben met de laatste tegenstander. Een beest is het! Eén die je moet terroriseren maar hoe? We zijn er erg lang mee bezig geweest om deze man met de grond gelijk te krijgen, zo lastig was het. Maar zo'n groot nadeel is het natuurlijk ook weer niet helemaal. Want eindelijk moet je eens wat moeite doen om een modus uit te spelen! Je voelt je dan ook wel echt een kampioen as je gewonnen hebt en daar valt ook wat voor te zeggen!

  Fight Night Champion Screenshot 149584 Fight Night Champion Screenshot 149582 Fight Night Champion Screenshot 163248

  Realisme ten top!
  Tijdens het vechten in deze Champion modus worden heel wat andere verbeteringen zichtbaar. EA scoort punten, want Fight Night Champion speelt echt, maar dan ook echt lekker! Het is een simulatiegame, dus wat je wilt, is dat zo'n game dan ook realistisch aanvoelt. Dat doet het. Je moet denken om je stamina, je uithoudingsvermogen. Als je denkt tijdens een gevecht als een malle klappen uit te kunnen delen heb je het mis. Dit was misschien in Fight Night 4 nog mogelijk, nu niet. Alles draait om dekking zoeken, de ring gebruiken, denk aan voetenwerken, zoek de gaatjes, geef dan een paar klappen. Zoek opnieuw weer dekking, denk om je uithoudingsvermogen om zo op een geduldige manier je vijand neer te slaan. Want gezegd moet wel worden, de AI van de tegenstander is goed; compleet verbeterd ten opzichte van deel vier.

  Wat ook erg leuk is, is de toevoeging van flash KO's. Ook hierdoor is Fight Night Champion realistisch. Met één zware klap kun je opeens je tegenstander uit de wedstrijd slaan, geweldig! Hier blijkt maar weer eens hoe belangrijk het is om goed te verdedigen en hoe goed de AI is. Al ben je een aantal rondes aan het ploeteren, één gaatje en misschien leg je wel in één keer het loodje. Zoiets kan in het echt natuurlijk ook voorkomen. Toch moet gezegd worden als je goed oplet, het je bijna niet zal overkomen. Het is meer iets dat kán gebeuren, dus goede zet EA!

  Fight Night Champion Screenshot 163242 Fight Night Champion Screenshot 162321 Fight Night Champion Screenshot 163258

  Soepele besturing
  Waar we EA nog het meest mee kunnen complimenteren is een aanpassing van de besturing. Fight Night Round 4 voelde vaak wat omslachtig aan, allerlei bewegingen maken met de rechter stick en dan maar hopen dat je combinatie goed uit de verf kwam. Die ingewikkelde bewegingen met je stick zitten er niet meer in. Alles werkt nu meer rechttoe rechtaan en het werkt ook nog eens goed! Daarnaast kun je ook stoten uitdelen door op de knoppen te drukken, dus nogmaals: Fight Night Champion is toegankelijk voor een ieder.

  De game leeft
  Maar het oog en de oortjes willen uiteraard ook wat. En ook dat zit helemaal goed met Fight Night Champion. De boksers ogen erg realistisch, er is meer bloed en zweetdruppels vliegen in het rond. Als je een paar rondes op je tegenstander hebt ingeslagen, zie je ook echt verschil in z'n uiterlijk. Zo gaat het haar lelijk zitten, zie je opzwellingen in het gezicht en meer van dat soort dingen. Soms schrik je ervan en denk je bij jezelf: Oh ben ik degene die hem zo erg heeft toegetakeld? Ja! Mooi zo. Verder zijn er meer omgevingen om in te vechten, leeft het publiek meer mee. Kortom, alles oogt en hoort beter.

  Fight Night Champion Screenshot 163250 Fight Night Champion Screenshot 163244 Fight Night Champion Screenshot 161564

  Online voor- en nadelen
  Maar wat moet je nu doen als je klaar bent met die toffe verhaalmodus? Blijft er dan nog wat over? Zeker. Nog altijd is er een carrieremodus die je kunt opbouwen in de Legacy modus. Dit is de carrrieremodus zoals we die altijd al hadden, geen verhaal, maar een eigen bokser aanmaken. Eén waarbij je tal van opties hebt, zelfs copmplete tattoos kunt toevoegen. Vervolgens moet je vechten, trainen en beter worden, daar draait het allemaal om. Alles draait om het behalen van XP waardoor je je skills weer kunt aanpassen. Hier kun je dan ook de nodige uurtjes instoppen. Toch is het meer een uitdaging om online aan de slag te gaan. Immers wil je wereldwijd mensen op hun sodemieter geven en kijken of je jezelf nog eens hoog op een scorebord kunt krijgen, nietwaar?

  Het enige grote nadeel is dat je XP online kunt kopen waardoor de balans en het 'realisme' weggenomen worden. Eigenlijk wil je gewoon zelf trainen, beter worden en niet dat dit door een externe economische factor beïnvloed wordt. Wel is het zo dat je flink kunt trainen in gymzalen, die kun je zelf helmaal kunt aanmaken. Dat is een manier om sterker te worden. En mocht je het echt zat zijn dan kun je altijd nog simpel met de 'Fight Now' modus aan de slag. Weliswaar heb je dan niet je eigen aangemaakt bokser, maar ga je met een bestaande boksers of oude legendes als Tyson of Ali aan de slag. Hoe dan ook, er kunnen flink wat uurtjes gespendeerd worden en saai wordt het nooit.

  {mig:5hDphB8p5wys}

  Hup! Kopen en de ring in!
  Het voert te ver door om alle nieuwe mogelijkheden te bespreken in deze recensie. Daarom hebben we de belangrijkste punten eruit gehaald. Maar het mag duidelijk zijn dat Fight Night Champion een nieuwe standaard heeft gezet voor de Fight Night franchise. Er is zoveel aangepast waardoor de game realistischer is geworden dan ooit tevoren. De AI is goed, de besturing werkt soepel en de toevoeging van een waar verhaal is gewoon briljant. Jammer dat dit verhaal zo kort is, jammer dat online er niet een goede balans is doordat de punten gekocht kunnen worden. Maar al met al is Fight Night Champion de meest realistische boksgame die ooit is uitgebracht en bovendien toegankelijk is geworden voor iedereen. Dus koop die game, stap die ring en geniet! Eén waarschuwing: het werkt verslavend.

  8.5

  De plus- en minpunten

  Fight Night Champion

  Verkijgbaar vanaf 3 march 2011

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.