Far Cry 5 Hours of Darkness Review - Een Oosters achtbaanritje

  De Far Cry 5 Hours of Darkness review laat zien dat niet alleen Hope County het walhalla voor schietfanaten is. Reis af naar Vietnam om de herinneringen van veteraan Wendell Redler nog een keer te beleven. Pak je wapen op en vecht je een weg door de Vietnamese jungle!

  Hope County werd een stukje veiliger toen je als hulpsherrif de strijd aanging tegen Joseph Seed en zijn sektarische vrienden in Far Cry 5. De game wist zelfs het werk van Michael Bay te overtreffen met legio explosies, een arsenaal aan wapens en alle voertuigen die je je kunt wensen. Fans van die actie kunnen nu hun hart ophalen met gloednieuwe content voor de first-person shooter van Ubisoft.

  Alleen reis je ditmaal niet opnieuw af naar de Verenigde Staten, maar staat de Vietnamoorlog centraal. De zonnige weilanden en berglandschappen worden dan ook ingeruild voor broeierige jungles en houten hutjes. Jij kruipt in de huid van veteraan Wendell Redler en speelt door een van zijn herinneringen heen. Tijdens de oorlog is de goede man namelijk met helikopter en al uit de lucht geknald. Aan jou om Redler samen met zijn kameraden naar het evacuatiepunt te leiden, terwijl je het opneemt tegen de vele Vietnamese soldaten.

  far cry 5 hours of darkness review

  Sluip door de jungle van Vietnam

  Dit doe je in een gloednieuwe map die speciaal voor de DLC in elkaar geknutseld is. Net als in de basisgame is Hours of Darkness gevuld met allerlei opdrachten die je afleiden van jouw hoofddoel: ontsnappen. Zo zijn er meerdere kampen die overgenomen kunnen worden, kun je bondgenoten en medesoldaten bevrijden, kan er gejaagd worden op generaals en zijn er tevens talloze AA-wapens die uitgeschakeld kunnen worden.

  Heb je daar maling aan, dan loop je heel rap door Hours of Darkness heen. Anders dan de naam doet vermoeden kun je de DLC namelijk in minder dan een uur uitspelen. Besluit je wel om alle zijmissies te voltooien, dan kom je sneller op drie à vier uur uit. Daarmee is de eerste uitbreiding van Far Cry 5 kort maar krachtig.

  Want hoewel de kern van de gameplay gelijk is met die van het avontuur in Hope County, ligt de nadruk in Hours of Darkness meer op stealth. Tijdens het rondsluipen word je namelijk beloond met extra perks als jij vijanden geruisloos omlegt. Denk hierbij aan het sneller kunnen sluipen of het automatisch taggen van vijanden als ze bij je in de buurt komen. Daarnaast kun je vluchtaanvallen oproepen met jouw verrekijker om de vijand genadeloos van langs te geven.

  far cry 5 hours of darkness review

  Vecht alleen of samen

  Een andere maatregel om het avontuur wat spannender te maken, is het feit dat jouw medesoldaten die je moet bevrijden permanent kunnen sterven. Ook nadat je ze hebt bevrijd uit de handen van de Vietnamezen kan dit gebeuren. Dit moet Hours of Darkness een wat serieuzere toon meegeven en er tevens voor zorgen dat je als speler wat meer druk op je schouders gelegd krijgt. In de praktijk valt dit helaas tegen en kun je nog steeds zonder problemen rondrennen als een doorgedraaide gek met vlammenwerpers en machinegeweren.

  De Survivor modus slaagt hier gelukkig iets beter in. Deze modus speel je vrij nadat je de DLC voor het eerst hebt voltooid en geeft je minder levenspunten en een kleinere inventory, wat voor meer uitdaging zorgt tijdens het spelen. Daarnaast speel je op hetzelfde moment Action Movie Mode vrij, wat precies het tegenovergestelde is van Survivor. Hierin vliegen de explosies je om de oren en heb je nog meer ruimte voor extra kogels.

  Om de chaos compleet te maken, is het wederom mogelijk op de gehele DLC met een vriend te voltooien. Zo kun je samen al het Vietnamese oorlogsgeweld delen en Amerika trots maken. Hours of Darkness is geen slechte uitbreiding voor Far Cry 5, maar vergeleken met het avontuur dat je in Hope County hebt beleefd valt dit uitstapje toch tegen.

  far cry 5 hours of darkness review

  Far Cry 5 Hours of Darkness Review - Geen voltreffer

  De actie waar de Far Cry-serie zo bekend om staat, is in de DLC meer dan aanwezig in de vorm van een uitgebreid wapenarsenaal en legio explosieven om mee te werken. Daarbij is de stealth-twist die gegevens is aan de bestaande gameplay een leuk gegeven. Helaas zorgen de standaard missies ervoor dat dit nieuwe avontuur niet zo divers wegspeelt als het origineel.

  De speelduur is daarbij gewoon enorm kort. Als je er net een beetje in begint te komen, is het al weer voorbij. Nieuwe modi na het voltooien van het avontuur zorgen voor een klein beetje herspeelbaarheid, maar onderaan de streep stelt Hours of Darkness toch enigszins teleur. Hier had meer potentie ingezeten.

  6.5

  De plus- en minpunten

  • Een gloednieuwe setting
  • Bekende gameplay met een twist
  • Speel alleen of in co-op
  • Aan de korte kant
  • Weinig variatie binnen de missies

  Far Cry 5

  Verkijgbaar vanaf 27 march 2018

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.