Fallout: New Vegas Review

Review
dinsdag, 19 oktober 2010 om 16:00
xgn google image
Een aantal jaar geleden verscheen Fallout 3. Over drie dagen verschijnt Fallout: New Vegas voor de PlayStation 3 en de Xbox 360. Maar moet jij ‘all-in’ gaan om deze game in huis te halen?
All-in is een veel gebruikte term binnen het gokken. Het houdt in dat je al je fiches inzet en wordt vaak gebruikt als je zeker bent dat jij dit potje gaat winnen. Maar weet Fallout: New Vegas, wat zich afspeelt rondom het gokparadijs Las Vegas, ons te overtuigen dat jij all-in moet gaan?
Koeriertje, wat heb je in je pakje?
Fallout: New Vegas begint met een filmpje waarin jij op de grond ligt. Voor je staan drie mannen, waarvan één in een geblokt pak. Hij begint te praten over een platinum fiche, welke jij moest bezorgen samen met wat documenten. Wat er zo speciaal is aan het fiche en aan de documenten is voor jou een raadsel. De man schiet je vervolgens neer… einde verhaal zou je zeggen. Maar niets is minder waar. De robot Victor graaft jou op en brengt je naar het huis van Dokter Mitchell, welke jou oplapt. Zonder ook maar enig idee te hebben wie de man was met het geblokte pak, wat er zo speciaal is aan het fiche en de documenten ga jij op pad om uit te zoeken hoe dit duistere zaakje in elkaar steekt.
Fallout: New Vegas Screenshot 152094 Fallout: New Vegas Screenshot 139299 Fallout: New Vegas Screenshot 145761
De bekende formule
Tijdens het avontuur dat hierop volgt zul je niet alleen maar actie tegen komen, maar ook veel moeten praten en op onderzoek uitgaan. Je weet immers niets meer van wat er gebeurd is, maar de verschillende mensen die je tegenkomt helpen je graag op weg. Tenminste, als er iets tegenover staat. Daarom moet er veel gepraat worden en voer je opdrachten uit in ruil voor informatie over de schutter en het fiche waar je naar op zoek bent.
Het praten kenmerkt dan ook gelijk dat Fallout: New Vegas een echte role-playing game is en veel wegheeft van zijn voorganger. Dat is niet het enige terugkerende element, want ook nu zul je weer punten besteden aan bepaalde categorieën om daarin beter te worden, zoals het hacken van computers of mensen ompraten, en is het kiezen van Perks ook weer aanwezig. Perks zijn extra eigenschappen, zoals meer spullen kunnen meenemen in je inventaris en speciale dialoogopties met bepaalde personages.
Maar er is vernieuwing
Ondanks dat Obsidian Entertainment veel elementen uit Fallout 3 heeft hergebruikt, is er ook genoeg vernieuwing in de game te vinden. Zo is er dit keer een hardcore modus die de game aanzienlijk moeilijker maakt. Zo krijg je leven, die je verkrijgt door Stimpaks niet direct terug maar krijg je steeds maar een klein deeltje terug. Hetzelfde geldt voor de RadAway. Maar ook heeft je munitie nu gewicht en zul je regelmatig moeten slapen en drinken om in leven te blijven.
Daarnaast is er ook de optie om ‘True Iron Sight’ aan te zetten. Dit is een leuke, maar vooral handige toevoeging als je veel shooters speelt. Deze optie zorgt ervoor dat je door de loop van je wapen kan kijken. Dit werkt vele malen beter om goed te kunnen schieten en is dan ook een welkome toevoeging.
Fallout: New Vegas Screenshot 137061 Fallout: New Vegas Screenshot 139303 Fallout: New Vegas Screenshot 139287
V.A.T.S, maar nu ook voor mêleevechters leuk voor het oog
Ook het V.A.T.S systeem is weer helemaal terug. Dit werkt hetzelfde als in Fallout 3: selecteer een vijand en kies een lichaamsdeel waar je op wilt richten. Bij genoeg rake schoten vliegen de ledenmaten sierlijk in het rond. Maar Obsidian heeft ook aan de mêleespelers gedacht. Voor ieder mêleewapen is er nu een speciale aanval. Deze speciale aanvallen zorgen voor een leuk en vooral bloederig effect. Dit is dan ook meer een extraatje voor de mêleevechters maar zeker een leuke toevoeging.
Bouwen en tactiek
Een andere optie stelt je in staat om modificaties aan je wapens, geneesmiddelen en andere spullen te maken. Gedurende de game kom je namelijk veel spulletjes en planten tegen die je kunt gebruiken. Via een kampvuur kun je plantjes omtoveren in medicijnen en bij een werkbank knutsel je een geluidsdemper in elkaar.
De tactiek van je metgezellen is ook erg belangrijk, zeker op een hoger niveau of op hardcore kan dat het verschil zijn tussen leven en dood. Obsidian heeft dan ook een nieuwe manier in leven geroepen dat het kiezen van strategieën moet vergemakkelijken. Zo hoef je niet langer te praten met je compagnons, maar kun je met het zogenaamde Companion Wheel bevelen geven. Daarnaast heeft ieder metgezel een voorkeur voor wapens, dit resulteert dan ook in betere of juist mindere prestaties op basis van het wapen dat je metgezel gebruikt.
Bendes
Zoals ook nu in Amerika het geval is, zijn er verschillende bendes in de Mojave Wasteland te vinden. In het begin maak je al snel kennis met de Powder Gangsters en de New California Republic. De NCR kun je zien als de grootste bende en de gezaghebbende terwijl de Powder Gangsters een stel ontsnapte gevangen zijn. Het leuke is dat je met al deze bendes neutraal kunt blijven, ze kan afslachten of juist helpen. Dit heeft effect hoe de bendes op jou reageren. Zo kunnen ze direct beschieten of kun je ze helpen inruil voor korting en hun hulp. Uiteraard hebben de verschillende bendes onderlinge oorlog, en dat zul je merken ook gedurende het verhaal.
In het begin krijg je bijvoorbeeld de keuze om de Powder Gangsters te helpen door een zeker persoon aan hun over te leveren. Maar je kunt er ook voor kiezen om een aantal mensen over te halen om samen met jou de Powder Gangsters een lesje te leren. Welke keuze je maakt heeft dan effect of juist het dorp of de Powder Gangsters je graag welkom heten in hun thuisbasis.

Waarschijnlijk hebben de meeste Fallout 3 spelers meer uren besteed aan het rondlopen door de wereld dan daadwerkelijk het verhaal te spelen. In Fallout: New Vegas zul je dat ongetwijfeld weer doen. De zijmissies en de vele plekken die je kunt ontdekken zorgen voor meer speeluren dan dat het verhaal eigenlijk doet.
Fallout: New Vegas Screenshot 139289 Fallout: New Vegas Screenshot 139301 Fallout: New Vegas Screenshot 144228
Het zelfde jasje, andere kleur
Als je tijdens het lange wachten naar de screenshots of de trailers hebt gekeken, is je waarschijnlijk opgevallen dat op grafisch gebied weinig is veranderd in dit deel. Ondanks dat ziet de game er wel goed uit, maar Fallout: New Vegas loopt toch wel achter op andere titels die we dit jaar hebben gezien. Natuurlijk is dit geen groot punt, aangezien de game het moet hebben van de gameplay, maar het oog wil ook steeds meer.
Wel moeten we benadrukken dat de omgevingen levendiger en kleurrijker eruit zien. Dus niet zo grauw als dat in Fallout 3 het geval was. De woestenij is gevuld met een hoop bomen en planten, maar natuurlijk ook wrakken van auto’s, caravans en zelfs achtbanen. Maar het mooiste is nog wel de sfeer in New Vegas, waar je allerlei lichtjes en andere toeters en bellen tegen zult komen.
Net als Fallout 3 is ook dit deeltje weer volledig voorzien van gesproken dialogen. Alles klinkt weer goed en van hoog niveau. Ook de effecten die op de robotpersonages gebruikt worden klinken weer overtuigend. De muziek herhaalt zich echter vrij snel maar treedt wel op goede moment op. Zo zijn er de spannende momenten waarbij de muziek op het juiste moment inspringt wat de spanning extra hoog maakt.
Conclusie
Fallout: New Vegas is een waardige opvolger voor Fallout 3. Het verhaal is goed in elkaar gezet en er is weer genoeg te beleven. Ook zijn er genoeg vernieuwingen en biedt de hardcore modus veel uitdaging voor de diehard Fallout spelers. Helaas loopt de game op grafisch gebied wel wat achter, maar dat mag de pret niet drukken. Als je van het vorige deel genoten hebt, dan kun je gerust al je geld op dit deel inzetten. En ook als dit je eerste Fallout game zou worden, is het de gok meer dan waard.
Cijfer: 8.5

Populair Nieuws