Fallout 3 Review

  Oblivion sloeg in als een bom. Nu is daar dan Fallout 3, een soort Oblivion, maar dan met moderne wapens en een totaal andere setting. Is dit pittige sausje wat voor jou?

  Uiteraard gaat bovenstaande formulering wat kort door de bocht. Maar met Fallout 3 heb je een unieke titel in handen. Je hebt shooters en je hebt RPG's, maar Fallout is hier een mix van, kortom welkom in deze actievolle RPG die zich afspeelt in een postnucleaire wereld. Het spel heeft enorm veel te bieden, maar wat precies?

  Vault 101
  Erg gaaf aan Fallout 3 is hoe je als het ware jezelf ziet opgroeien. Na twee introducerende filmpjes wordt er een baby geboren en jij kiest vanaf dat moment of je een jongen of een meisje bent. Hoe je er precies uitkomt te zien, bepaal jij dan ook voor je geboorte al. Vanaf dit moment zul je een paar korte, maar wel essentiële, momenten uit je leven spelen, namelijk toen je één jaar, tien jaar en 16 jaar was. (Leuk detail: je kunt dit spel in first en third view spelen en altijd switchen hiertussen) Het is al snel duidelijk dat je vader - je moeder Catharine overlijdt helaas bij je geboorte - je als een uitzonderlijk kind beschouwd, want op je tiende vindt hij dat je verantwoordelijkheden moet kennen en geeft je dan ook een geweer als verjaardagskadootje. Verder krijg je op je tiende een PIP-BOY 3000 maar daarover later meer.

  Maar al eerder ontving je iets belangrijks, want toen je nog een baby was, kreeg je een boekje met daarop de tekst "You're SPECIAL." Elke letter daarin staat voor iets dat je later aan jezelf kunt verbeteren, namelijk strength, perception, endurance, charisma, intelligence, agility en luck. Je kunt dus punten verdienen om hiervan iets aan te vullen. Het geeft aan hoe doordacht de game is en dat geldt voor alles, Fallout 3 kent een ontzettend grote diepgang en dat siert de game.

  Fallout 3 Screenshot 68262 Fallout 3 Screenshot 68260 Fallout 3 Screenshot 68246

  Deze inkijkjes in je leven zijn erg prettig om spelenderwijs vertrouwd te raken met de besturing van de game en de vele opties die Fallout 3 te bieden heeft. Erg prettig is dat je je praat-knop leert ontdekken als je als een baby wat tegen je papa begint te brabbelen. Later is dit de knop waarmee je dialogen voert. Je maakt dus op een rustige manier kennis met de mogelijkheden van Fallout, dit gebeurt allemaal in Vault 101 (een soort van kluis). Dit is de plek waar je geboren bent en waar je zult sterven en niemand komt daaruit, althans zo wordt aan het begin van de game beweerd. Het geval wil namelijk dat het onmogelijke is gebeurd: je vader James is ontsnapt uit de Vault. Jij zult daarna ook ontsnappen om op zoek te gaan naar je vader en de waarheid!

  PIP-BOY 3000
  Bij je zoektocht is je PIP-BOY 3000, waarover ik het net al had, erg belangrijk. Dit is een soort technisch apparaatje die je altijd op zak hebt, en waar je echt niet zonder kunt. Fallout 3 heeft zoveel te bieden, maar hoe houd je alles bij en hoe creeër je overzicht? Juist, daarvoor heb je de PIP-BOY 3000 op zak. Tijdens het spelen hoef je maar op één knop te drukken om dit apparaatje tevoorschijn te halen.

  Vervolgens zie je welke items je op zak hebt, bijvoorbeeld wapens, een petje, whisky, een stuk vlees en meer. Denk hierbij aan alles wat je ergens onderweg bent tegengekomen, wat je nodig hebt en wat je gevonden hebt. Niet alleen je items staan in je PIP-BOY, ook kun je hierop terugvinden waar je je nu bevindt, waar je heen moet, wat je opdracht is en nog veel meer. Dit systeem zit werkelijk uitermate goed in elkaar en alle opties worden volop benut.

  Fallout 3 Screenshot 68256 Fallout 3 Screenshot 68254 Fallout 3 Screenshot 68248

  V.A.T.S.
  Maar Fallout 3 heeft nog meer te bieden. Wat ook heel stoer is, is het VATS, ofwel het Vault-Tec Assisted Targeting System. Je kunt in standaard shooters natuurlijk met één druk op de knop je vijand om zeep helpen maar wat Fallout 3 doet, is eigenlijk veel specialer. Zodra je een vijand (en dat zijn er nogal wat: mensen en de meest vreemde mutanten en wezens) op je af ziet komen, druk je op een knop en dan verschijnt dit systeem. Je vijand wordt gemarkeerd en er wordt aangegeven hoe groot de kans is dat je een lichaamsdeel kunt raken alvorens je als je je vijand met de grond gelijk maakt. Dit wordt aangegeven in percentages en je kunt switchen naar diverse lichaamsdelen.

  Dit is werkelijkwaar supercool om mee te spelen. Zo zal je als je op een kop van mutant mikt een percengtage (voor nauwkeurigheid) van 95% verschijnen wat minder is dan als je een poot selecteert. Een visueel genot is daarna om te zien hoe in slowmotion de brute aanval, waartoe jij zojuist opdracht het gegeven, uitgevoerd wordt. Uiteraard gaat dit wel ten koste van je action points en zul je dit niet achter elkaar kunnen doen. Voor de mensen onder ons die er snel en simpel op los willen knallen zal dit even wennen zijn, maar neem van mij aan dat je dit gewoon eens uitgepobeerd moet hebben, want het is echt meer dan cool.

  Natuurlijk kun je ook gewoon schieten maar dit is lang niet zo boeiend, bovendien is het juist stoer om te zien hoe het ook echt uitmaakt waar je opschiet. Raak je iemand in het been, kan die persoon niet meer goed lopen bijvoorbeeld. Verder qua wapenmogelijkheden zit je er ook warmpjes bij in Fallout 3. Je hebt de keuze uit meer dan 50 wapens, gezien je in 2277 leeft, zijn dit uiteraard futuristische wapens. Maar hoe bruut is het om gewoon je eigen rocket launcher of wapen te creeëren? In Fallout 3 kan het allemaal, het enige wat geldt: al jouw beslissingen hebben invloed op de rest van het spel.

  Fallout 3 Screenshot 63803 Fallout 3 Screenshot 63801 Fallout 3 Screenshot 63799

  Karma
  En dat is kenmerkend voor Fallout 3. Je kunt het zo gek niet verzinnen of je kunt het doen. Je kunt slecht zijn, je kunt goed zijn, je kunt stealth uitvoeren, je kunt met wapens schieten, je kunt dialogen voeren etc. Het zijn continu jouw acties en beslissingen die invloed op het vervolg van de game hebben. De dialogen die je kunt voeren zijn bijvoorbeeld erg tof. Tijdens de dialogen kun je elke keer allerlei zinnen selecteren zoals je wilt reageren, en zo kun je dus vriendelijk reageren maar ook gemeen. Vervolgens als je ergens loopt, zullen objecten groen of rood oplichten. Groen betekent dat je het gewoon kunt pakken, maar bij rood steel je ze en als je dit doet, zul je op de blaren moeten zitten. Grappig om te zien is dat als je iets steelt van iemand je karma direct verminderd wordt. Dit karmasysteem is dan ook een essentieel onderdeel in Fallout 3, want hiermee bepaal jij je status.

  Oneindige speelduur
  Wat Fallout 3 verder nog aanbiedt is een ernom grote speelwereld wat de game absoluut siert. Je kunt werkelijk overal gaan en staan. Echter hoef je niet bang te zijn om complete stukken lopend af te leggen, met je PIP-BOY 3000 kun je ervoor zorgen dat je van punt A naar punt B gaat. De omgevingen zijn dus groots en zoals je net al kon lezen zijn de mogelijkheden oneindig. Dit betekent dan ook dat voor een ieder Fallout 3 een hele unieke speelervaring op zal leveren. De game kent niet voor niets meer dan 500 eindes. Een ware RPG-liefhebber kan dan ook uren met deze game uit de voeten. Met de hoofdmissie zul je zo'n 20 a 25 uur zoet zijn, maar met de zijmissies kun je je zeker zo'n 100 uur vermaken. Deze game wil je wel meerder malen spelen, want ieder einde is dus uniek. Gaaf is dat op het einde je hele verhaal kort aan je wordt getoond, dus samenvattend zie jij al je gemaakte keuzes. Dit alleen al maakt het waard om Fallout 3 nog eens op een gehele andere manier te spelen.

  Fallout 3 Screenshot 61807 Fallout 3 Screenshot 61805 Fallout 3 Screenshot 61803

  Grafische aspecten en het geluid
  Wat Fallout nog meer waard maakt is alleen al het kijken naar je omgeving. Grafisch wordt de game mooi in beeld gebracht. De omgeving is prachtig ontworpen en er zijn allerlei wezens waartegen je zult moeten strijden die mooi ontworpen zijn. Minder is echter dat de animaties niet altijd even goed lopen. Zo zul je iemand in het begin een biertje zien drinken maar lijkt het eerder alsof de inhoud naast zijn gezicht loopt dan in zijn mond verdwijnt. Dit ziet er erg slordig uit!

  Wat gelukkig niet slordig is gedaan is het geluid, want van uitermate goede kwaliteit zijn de voice-overs. Jammer is alleen dat de lippen van de personages niet synchroon lopen met wat daadwerkelijk gezegd wordt. Maar een pluspunt is dat er diverse soorten stemmen zijn gebruikt voor de personages en dat maakt het heel realistisch. Overigens wordt de stem van jouw vader, James, vertolkt door niemand minder dan Liam Neeson. Als je veel films van hem hebt gezien, klinkt dit echt heel vetrouwd in de oren, en het is gewoonweg super dat hij bij deze game gehaald is.

  {video:http://www.gametrailers.com/download/36202/t_fallout3_e32k8.flv}

  RPG-topper van 2008
  Fallout had al veel eerder naar de consoles gebracht moeten worden want een ware RPG-liefhebber weet niet wat die mist met een titel als deze. Met Fallout 3 kun je uren uit de voeten, de mogelijkheden zijn oneindig en het systeem waarmee je je tegenstander kunt doden, is uitermate stoer. Al jouw beslissingen bepalen het verdere verloop van de game en zodra je met deze game begint, wil je eigenlijk niet meer stoppen met spelen. Als jij wel van een pittig sausje houdt, wees dan gewaarschuwd: eenmaal uit de kluis gekomen, begint het avontuur pas echt!

  9.2

  De plus- en minpunten

  Fallout 3

  Verkijgbaar vanaf 31 october 2008

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.