Faeria Review - Een reisje naar het verleden

Review
dinsdag, 28 maart 2017 om 18:00
xgn google image
Kaartspellen komen helemaal terug. Een van de opkomende titels, die fans van het genre zeker in de gaten moeten houden, is Faeria. Benieuwd naar wat deze titel in huis heeft? Lees het in de Faeria Review op XGN.
Om als gamestudio met iets vernieuwends te komen is vandaag de dag erg lastig. Met het oog op het verdienmodel zijn veel mobiele games enkel nog uit op het verdienen van geld. Toch doet Faeria het net even anders en heeft deze gratis game veel te bieden voor iOS en PC. Lees snel verder om er achter te komen wat deze dueleergame te bieden heeft.
Faeria Review 1

Hart voor het spel

Al tientallen jaren worden door veel mensen kaartspellen gespeeld. Wat begon met Pesten en Patience paste zich langzaam aan de digitale wereld aan. Spellen als Hearthstone, Clash Royale en Pokemon Duel zijn vandaag de dag extreem populair onder het grote publiek. Dit is deels mooi, maar het legt de lat voor nieuwkomers erg hoog.
Daar lijkt het bedrijf Abrakam niet bang voor te zijn. De Franse game ontwikkelaars streefden naar het maken van een nieuw spel waarin strategie en bordspel elkaar ontmoeten. Het is dan ook niet veras send dat Faeria erg doet denken aan een oud Hollands spelletje. Het resultaat is een mengelmoes met de juiste hoeveelheid vernieuwing en genoeg bekends.
Al bij de eerste minuut spelen voelt Faeria vertrouwd aan. De nostalgie van Kolonisten van Catan is sterk aanwezig in dit digitale bordspel. Maar Faeria is allesbehalve ouderwets. Door een bijzondere gameplay, de frisse looks en enorm veel speelkaarten weet Abrakam iets neer te zetten wat lang mee zal gaan.
Faeria Review 2

Vecht voor je levenspunten

In Faeria is het de bedoeling dat je zo snel en efficiënt mogelijk de tegenstander verslaat. Dit doe je door aan te vallen en zijn of haar levenspunten naar 0 te brengen. Dit klinkt erg voor de hand liggend, maar het tegendeel is waar. Om überhaupt in de buurt te komen van de vijand moet je eerst een weg zien te vinden naar de overkant.
De naam Faeria staat voor het blauwe goedje dat gebruikt wordt om wezens en krachten op te roepen. Faeria is het betaalmiddel van de verschillende kaarten en speelt dus een belangrijke rol in het spel. Aan de hand van de hoeveelheid Faeria beeldjes die je in bezit hebt krijg je elke beurt extra Faeria punten. Deze kun je inzetten om je verdediging sterker te maken of om de vijand om zeep te helpen.
De truc is om slim na te denken welke kaarten je in moet zetten. Iedere kaart heeft een unieke kracht die bijvoorbeeld zorgt voor meer Faeria, het bouwen van extra landschappen of meerdere stappen laat maken over het speelveld. Let wel op want goede kaarten kosten meer Faeria dan minder goede.
Iedere monster kaart heeft een getal met aanvalspunten en levenspunten. Wanneer je een ander monster aanvalt, verliest deze levenspunten gelijk aan jouw aanvalspunten. Op hetzelfde moment doet de tegenstander dit ook. Zijn de levenspunten van een kaart op, dan verdwijnt deze van het speelveld af.
Faeria Review 3

Variatie in overvloed

Ieder potje is uniek. De kunst van het spel is om een kaarten deck te maken dat een zo goed mogelijke balans weet te maken tussen aanval en verdediging. Hoe meer je gebruikt maakt van het spelbord, des te beter zijn de kaarten die je kunt spelen. Dat is de succesformule van winnen in Faeria.
Echt makkelijk is dat niet, want je speelt tegen spelers over de hele wereld. Deze hebben allemaal een andere manier van spelen. Aan jou de taak om een combinatie te maken die overal tegen op is gewassen. Je ziet niet welke kaarten de tegenstander in handen heeft, dus een beetje inschattingsvermogen is een pre.
Hoewel het spel draait op de multiplayer, heeft Abrakam een hoop energie gestopt in het maken van een singleplayer campagne. Voor zo’n 20 uur kun je potjes spelen tegen computers die precies weten wat ze aan het doen zijn. Het grappige is dat sommige potjes hierdoor erg kunnen uitlopen. Aan de hand van jouw speelstijl zul je dus veel of weinig problemen hebben in de strijd.
Een van de redenen dat het leuk blijft om niet online te spelen is door de afwisseling. Naast de gevechten tegen een computer komen er ook puzzels langs in de missies. Door gebruik te maken van de speciale krachten op kaarten en om slim je zetten uit te stippelen los je deze puzzels op. Leuk voor de afwisseling en het geeft een nieuwe draai aan het spel.
Faeria Review 4

Van de kaart

In totaal zijn er een kleine 300 verschillende kaarten te vinden. Naast de neutrale kaarten zijn er vier verschillende kleursoorten: groen, geel, rood en blauw. Elke kleur staat gelijk aan een ander soort speelstijl. Zo richt blauw zich meer op het verkrijgen van Faeria, rood op aanval en geel op beweging.
Vaak zie je bij gratis spellen dat er een betaalmuur aanwezig is, die de gratis spelers van de betaalde spelers scheidt. Dat is bij Faeria niet zo zeer het geval. Het is mogelijk om kaarten te bemachtigen door het spenderen van echt geld, maar dezen zijn ook te verkrijgen met muntjes uit het spel. Natuurlijjk doe je er wel wat langer over om deze te sparen.
Een andere manier om aan muntjes te komen is door het spelen van dagelijkse missies. Dit kan zijn dat je bepaalde kaarten moet spelen, acties moet ondernemen of gevechten aangaan. Soms lukt het je ook om kristallen te bemachtigen. Deze zorgen ervoor dat je kaarten kunt ontgrendelen zonder hier ook maar iets voor te doen.
Faeria Review 5

Faeria Review - Waar Catan en Hearthstone samenkomen

De Franse studio Abrakam heeft ontzettend hard gewerkt om een goed spel te leveren dat het bekende kaartspel dueleren combineert met een traditioneel bordspel. Het resultaat, Faeria, is een frisse game die de strijd aan gaat met games als Hearthstone en Pokemon Duel. De game, die sinds 8 maart te downloaden is op iOS en Steam, heeft genoeg inhoud om uren in te stoppen zowel single- als multiplayer. Dit is ook de reden waarom het zeker te moeite waard is om Faeria uit te proberen.
Cijfer: 8.8