Evolve Review - Beste kat- en muisspel ooit!

  Evolve van 2K is een ambitieus project, zeer ambitieus. Het is Tom en Jerry voor de hardcore gamer waarin een monster op hunters jaagt of hunters op een monster. Het concept staat als een huis en biedt het beste kat- en muisspel ooit.

  Waarom? Omdat je na tientallen uren nog steeds niet weet wat je kan verwachten met Evolve en nog altijd niet uitgespeeld raakt. Zelfs na vijftig uur ben je nog weer aan het veranderen van tactieken op het speelveld. Je wilt domineren, als monster, of als hunter.

  Evolve review

  Lone wolf of teamplayer

  In Evolve ga je als loner te werk óf als pure team player. Als monster moet jij vier mensen opjagen en overmeesteren: de support, de medic, de trapper en de assault. Wees gewaarschuwd: de leercurve is steil! De tutorial overleef je nog wel zonder kleerscheuren, maar daarna is het zweten en keihard bikkelen. Ja, aan Evolve heb je een pittige kluif. But spicy, we like!

  Hoewel de shooter offline gespeeld kan worden, valt dit niet aan te raden. Evolve is een titel die multiplayer in- en uitademt. Online gaan en rammen dus. Nou ja, niet helemaal, want zonder tactiek ben je als een timmerman zonder hamer. Kies je ervoor om een monster te zijn, dan moet je verzinnen hoe je de mensen tegen wie je speelt te slim af kan zijn.

  In totaal zijn er drie monsters meteen beschikbaar (losgezien van DLC of gepre-orderde shizzel): Goliath, Kraken en Wraith. Enkel Goliath is meteen beschikbaar, de rest moet je vrijspelen. Wraith, Kraken en Goliath maken je allemaal op hun eigen manier het leven zuur, want de speelstijl is voor ieder monster verschillend.

  Je kunt voorafgaand aan de matches geen geld inzetten op wat het monster precies van plan is. Iedere (online) speler die het monster bestuurt heeft zijn eigen tactiek en vaardigheden, dus het is vooral oppassen geblazen en zorgen dat je het monster weet om te leggen voor hij het derde niveau bereikt. Derde niveau? Jawel, gij zult evolueren!

  Veni, vidi, kontschoppen

  In Evolve begint het monster als een klein schepseltje zonder veel kracht en aanvallen. Je maakt wat plaatselijke dieren af, eet hun resten op en langzaamaan groei je door naar steeds grotere gedaantes. Je bent minder sterk dan de mensen. Door te voeden, bereik je stage 2 en ben je ongeveer even sterk. Pas als je het derde niveau hebt bereikt ben je in het voordeel tegen de Hunters en kun je een goed partijtje kont gaan schoppen.

  Goliath, het eerste monster, is vrij log en groot. Hij kan vuur spuwen, stenen gooien, op je springen en heel snel rennen. Een aanrader voor de speler die eens graag met een klassiek monster aan de slag wil. Hou je meer van vliegen? In dat geval is de Kraken je beste vriend (of vijand).

  Zijn bliksemschichten, mijnen en energie-klappen maken hem een waardige tegenstander. Nog niet tevreden? Het laatste en derde monster heet Wraith. Via warp kun je je vijanden slimmer af zijn. Ook kun je onzichtbaar worden en ergens anders spawnen om de hunters te verrassen.

  Het is niet zo dat één beest sterker is dan een ander beest. Het ligt er maar net aan waar jouw voorkeur naar uitgaat. Maar neem van ons aan dat de mogelijkheden in Evolve ongekend zijn met diepgaande gameplay!

  Evolve review

  Tactiek represent

  Elke keer ga jij weer nadenken hoe je situaties anders onder controle krijgt. En dat begint meteen al bij je eerste potjes spelen. Een beginnersegel is bijvoorbeeld om eerst normaal te lopen, om daarna in stealth verder te gaan. Op die manier laat je verkeerde voetsporen achter en zet je de hunters op een dwaalspoor. Meer van dit soort praktische tips staan in de Evolve tips special.

  Heb jij er niet zo’n zin in om opgejaagd te worden en ben je meer van teamwork? Kies er dan voor om met drie andere spelers een monster juist op te jagen! Daarbij heb je de meerdere eerder genoemde rollen waaruit je kan kiezen: assault, medic, support en trapper. Hoewel je in eerste instantie zult denken dat dit de standaard rollen zijn waaruit je kan kiezen, geldt ook nu weer dat je Evolve niet moet onderschatten. De gameplay gaat diep.

  Dat merk je nog niet echt offline, maar online des te meer. Samenwerken is de truc en goed samenwerken is gewoon jackpot en pure fun! De assault is degene die het monster echt pure schade moet aanrichten, waarbij wij als Markov hebben gespeeld.

  Markov heeft een soort assault rifle die hij als zijn main weapon gebruikt. Naast dat heeft hij ook een tesla coil die wat zwakker is, maar ook vijanden in de buurt beschadigt. Tevens heeft ook een schild waardoor hij op korte afstand een gevaar vormt voor het monster. En niet overbodig: hij kan mijnen plaatsen! Boem, doei monster.

  Geen zin in Markov, wees dan een medic die anderen moet genezen. Dat doet Val, de eerste medic die je krijgt. Dat doet ze met de med-gun die medehunters geneest en ze kan ook teamgenoten nog wat langer in de wereld houden als ze 'down' zijn.

  Naast de med-gun heeft zij ook een healing burst die Val kan gebruiken om haarzelf en de anderen in één keer een grote health boost geven. Daarnaast heeft ze een armor-piercing sniper rifle waar je zwakke plekken mee maakt op de monsters zodat de andere hunters daar op met dubbele damage op kunnen schieten. Ten slotte heeft ze een tranquilizer gun die ze gebruikt om het monster langzamer te maken en hem te omlijnen zodat tijdelijk te zien is waar hij is.

  Support en trapper niet te onderschatten

  Als je liever een jack of al traits character wilt dan, kun je kiezen voor de support. Hank, De eerste support character, kan veel damage uitdelen en zijn teamgenoten uit de brand helpen. Als main weapon gebruikt hij een laser cutter. Dit wapen richt automatisch veel schade aan.

  Ook kan Hank extreem veel schade veroorzaken met een aanval waarbij raketten uit de hemel naar een geselecteerde plek vallen en terplekke veel schade aanrichten. Als team support kan hij een shild om z'n teamgenoten heen gooien en iedereen bij hem in de buurt tijdelijk onzichtbaar maken.

  Maar, de meest essentiële uit de hele groep is de trapper Maggy. Als eerste trapper character heeft ze de meest nuttige tools van alle klassen, de mobile arena! Dit zet het monster in een val zodat hij niet meer weg kan rennen en dan is het met alle hunters losgaan tegen het monster.

  Als de arena te groot voor je is en je het monster op één plek wilt houden heeft Maggy ook nog harpoon traps die het monster vastzetten aan de grond. Voor damage heeft Maggy haar machine pistol die veel kogels schiet maar weinig damage doet. Maar het beste van allemaal is dat ze haar huisdier Daisy heeft meegenomen, een zogeheten trapjaw die het monster kan opsporen als je zijn sporen kwijt bent. Kortom, opjagen die hap! En vooral de rest van de karakters vrijspelen!

  Evolve review

  Multiplayer - zoek de juiste mensen!

  Qua modes zijn er een paar opti. Dit zijn Defend, Rescue, Nest en Hunt, zoals eerder ook al uitgebreid besproken in onze laatste Evolve preview.

  En dan is de meest essentiële vraag: hoe werkt deze multiplayer online?! Het verlossende antwoord: ja goed én heel anders dan offline. Offline merk je pas echt hoe zwak je bent als hunter zodra je met mensen speelt die als een dolle kip maar wat doen. GEEN SCHIJN VAN KANS! Samenwerken is de formule. Dus ga in godsnaam op zoek naar vrienden die de game gekocht hebben en overleg, want anders is Evolve echt niet leuk om met dwazen online te spelen.

  Hoewel het als monster vrij hilarisch is als je een verdwaalde hunter op de map tegenkomt: neutraliseer zo snel mogelijk! De medic moet in de buurt zijn om te healen, de trapper móet de val plaatsen, de support moet raketten afvuren en ga zo maar door.

  Zonder teamwork ben je nergens en kan het monster vrij rondlopen , lekker dooreten en vooral stage 3 behalen. Probeer overigens als monster eens niet offensief te spelen maar defensief. De kunst is om de mappen goed te leren kennen en dan maak je soms zomaar kans, ook al ben je in een val gelokt, om gewoon te overleven door ergens te schuilen.

  Qua serverproblemen schijnt het allemaal wel mee te vallen. We hebben flink wat potjes online kunnen spelen en hadden maar een paar keer problemen. Evolve loopt dus aardig soepel en dat is fijn! Enige nadeel is wel dat je zelden als monster kunt spelen, terwijl je dit wel aangegeven hebt. in Evolve geef je je voorkeur, maar kennelijk wil de halve wereld nu als monster spelen en word je voorkeur dus niet echt vaak gehonoreerd. Een kleine smet op het vele plezier.

  Want verder werkt de multiplayer dus als een tierelier, als een big ass motherfucker, als een.. goed, je snapt het. Al zijn er nog wel een paar minpunten. Zo is het zonde dat er geen offline verhaal is, irritant dat je geen filmjes kunt skippen en waren wat meer modi wensbaar geweest. Desondanks is het gameplay systeem van de paar opties al erg diepgaand en via abilities en perks kun je nog van alles vrijspelen.

  Evolve review

  Evolve laat je Call of Duty en Destiny vergeten

  De hele gameplay wordt namelijk bepaald door uplevelen, skills toevoegen en ga zo maar door. Eenvoudig? Nee. Uitdagend? Zeker. En met dat hele totaalpakket van ongekende, moeilijke, maar verslavende gameplay, zou Evolve zomaar dé game kunnen worden die jij maanden achter elkaar wilt spelen waardoor je Call of Duty of Destiny niet meer aankijkt. U bent gewaarschuwd.

  8.5

  De plus- en minpunten

  • Steile leercurve
  • Uren kunnen spelen
  • Diepgaande gameplay
  • Continu nadenken over nieuwe speeltactieken
  • Zieke graphics!
  • Mix van first en third-person
  • Tom en Jerry voor volwassenen
  • Geen offline story mode
  • AI is offline beetje idioot
  • Niet kunnen skippen van cutscenes
  • Als monster spelen online bijna niet mogelijk

  Evolve

  Verkijgbaar vanaf 10 february 2015

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.