Europa Universalis IV El Dorado Review - Koning onder de DLC's

Review
zaterdag, 07 maart 2015 om 16:00
xgn google image
Als je een game van Paradox koopt, weet je dat dat één ding betekent: enorm veel DLC-pakketten. El Dorado is alweer de vijfde grote toevoeging aan de 4X-game Europa Universalis IV, en laat nog maar eens zien waarom de ontwikkelaar bekend staat om haar immens goede uitbreidingen.
El Dorado zit namelijk tjokvol content. Nieuwe modi worden toegevoegd en de vanilla-versie van het spel wordt op tientallen punten verbeterd. Een koopje, zeker als je nagaat dat je het hele pakket krijgt voor vijftien euro.

Nation Designer in de hoofdrol

Hoewel El Dorado zich vooral richt op de verschillende inheemse volken in de Amerika's, is de belangrijkste toevoeging die van de Nation Designer. Voor het eerst is het mogelijk je eigen land te bedenken en hiermee te spelen. En hoewel de toevoeging lijkt op de Ruler Designer uit Crusader Kings II, is deze optie nog nooit zo uitgebreid geweest.
Want werkelijk alles in aan te passen als je ervoor kiest een eigen land te bedenken. Van de karaktereigenschappen van de koning tot de idea's en vlag van je staat. Net als in CKII heb je een bepaalde hoeveelheid punten waarmee je eigenschappen kunt kopen. Een genie als koning is hierdoor bijvoorbeeld reteduur, terwijl een kwijlende gek gratis komt.
Een enorm interessante toevoeging die beter werkt dan in Crusader Kings II omdat je niet alleen je leider, maar ook je land kunt aanpassen. Hierdoor voegt de Nation Designer meer dan honderden uren aan gameplay toe. Altijd al eens de wereld willen veroveren als Zwolle, of misschien indianen aanvallen met Nieuw Amsterdam aan de andere kant van de oceaan? Nu kan het!
El Dorado <a href=review" class="img-responsive" src="https://cdn.xgn.nl/upload/201503/t/el-dorado-nation-designer.jpg" />

Geen Frankrijk, Oostenrijk en Engeland

Hoewel de Nation Designer niet zou misstaan als enige toevoeging in een DLC-pakket, zit El Dorado zoals gezegd echt bomvol features. Paradox voegt met de uitbreiding ook enkele nieuwe modi toe: Custom en Random.
Custom is ontwikkeld voor de multiplayer, en zorgt ervoor dat je begint in een ongekolonizeerde wereld. Elke speler ontwerpt vervolgens zijn eigen landje middels de Nation Designer en speelt op die manier Europa Universalis IV. Geen grootmachten als Frankrijk, Oostenrijk en Engeland die de wereld langzaamaan innemen, maar alleen je eigen zelfbedachte koninkrijkjes.

Portugal in Scandinavië

Random is wat meer gericht op de singleplayer. In deze modus wordt na het opzetten van een eigen bedachte staat de rest van de wereld willekeurig ingedeeld. EUIV pakt willekeurig landen uit de game en geeft die random een aantal provincies. Op deze manier zul je letterlijk nooit twee keer dezelfde playthrough beleven.
Zo troffen wij Hongarije in Noord-Duitsland aan, Portugal in Scandinavië en de Amerikaanse staat Louisiana had als hoofdstad Moskou. Het is wel even wennen aan de alternatieve indeling van de wereldkaart, maar met deze modus zorgt Paradox ervoor dat je elke keer een unieke ervaring hebt in Europa Universalis IV.
El Dorado review

Maya, Inti en Nahuatl

Een ander punt waarmee El Dorado de game versterkt, is met de verbeterde religies in de Amerika´s. De Maya´s, Inca´s en Azteken zijn nu niet langer aanhanger van de algemene Animist-religie, maar hebben allemaal hun eigen godsdienst gekregen. Dit klinkt niet heel speciaal, maar brengt voor elke factie andere uitdagingen met haar mee. Zo worden Inti-landen constant geteisterd door burgeroorlogen en groeien en krimpen staten onder de Maya-godsdienst continu.
De leukste toevoeging is waarschijnlijk die van Nahuatl. Die geloven namelijk dat het einde van de wereld eraan komt. Gelukkig kun jij dat tegenhouden door de koningen van andere landen op te offeren aan de goden. Het zorgt voor een interessante dynamiek, aangezien jouw land hierdoor rustig blijft, maar je buurland het niet pikt dat je hun koning levend verbrandt.

Talloze kleine verbeteringen

Naast deze grote toevoegingen geniet je met El Dorado ook van verschillende kleinere veranderingen. Zo hebben vassals en colonies vanaf nu een vrijheidsmeter. Deze geeft aan hoe graag ze van jou af willen. Wordt dit percentage te groot, dan zullen de landen een opstand plegen.
Toch pakken niet alle nieuwe features even goed uit in El Dorado. De nieuwe DLC brengt namelijk wat nieuwe bugs met zich mee, waardoor het af en toe een beetje afgeraffeld aanvoelt. Zo krijgen schepen geen namen meer die gebaseerd zijn op de provincie waar ze vandaan komen en werkt de Random World feature uit Conquest of Paradise ook niet. Hoewel deze bugs goed op te lossen zijn door middel van een patch, zijn ze een smetje op de verder prima uitbreiding.
El Dorado review

El Dorado is een gouden DLC-pakket

Paradox laat met El Dorado namelijk opnieuw zien dat het weet hoe het een DLC-pakket moet neergezet moet worden. Niet alleen dat, het is waarschijnlijk de beste uitbreiding voor Europa Universalis IV tot nu toe. De ontwikkelaar kennende komen er echter nog genoeg andere DLC's aan om El Dorado van die troon te stoten.
Cijfer: 9