Escape Room Review - Puzzelend je einde tegemoet gaan

  Net als een 14-jarige jongen die zich opsluit op zijn kamer om Fortnite te spelen, worden de acteurs in Escape Room met elkaar opgesloten in verschillende kamers waar zij uit moeten komen door het oplossen van puzzels. Ooit over nagedacht om met je vriendengroep zo'n leuk uitje te doen? Lees hier onze Escape Room review!

  Sony Pictures

  Na het kijken van Escape Room denk je misschien anders na over de op het eerste oog onschuldig lijkende puzzelkamers waarin je met vrienden of familie wordt opgesloten. Waarschijnlijk is de mogelijkheid om levend verbrand te worden, sterven door de kou of stikken in giftig gas een afknapper als het gaat om deze groepsuitjes. Voor degenen die hiervan houden is Escape Room een leuk anderhalfuur waarin je lekker kan genieten van dood, verderf en natuurlijk moeilijke puzzels (waar je meestal aan kan sterven als je niet slim genoeg bent).

  Thank you for your service

  $10.000 dollar voor degene die als eerste de Escape Room oplost. Dit wordt beloofd door het bedrijf achter de Escape Room: Minos. Zes nietsvermoedende personen krijgen een mysterieus doosje naar hun toe gestuurd. Geduldig en soms ook compleet ongeduldig proberen de zes puzzelkrakers in de dop het doosje te openen, waar de uitnodiging in verstopt zit voor de Escape Room.

  In het begin van de film worden de karakters geïntroduceerd en nadat alle zes personen verzameld zijn in de Escape Room wordt het al snel duidelijk wie de overbodige personen zijn die al snel het loodje zullen leggen. De karakters die een oprechte introductie, die ook zeer matig is krijgen zijn duidelijk de hoofdpersonen.

  Bij binnenkomst in het gebouw waar de Escape Room zich zal voortzetten wordt er tegen je verteld: "Thank you for your service." Een regel die al duidelijk maakt dat het niet zomaar om een normale Escape Room gaat. De personages zijn alleen heel optimistisch en denken zelfs nog nadat de eerste kamer hun bijna heeft gecremeerd dat het om een leuk spelletje gaat.

  Deze gedachte verdwijnt snel nadat de groep in steeds gevaarlijkere situaties terechtkomt die ook zeker het leven zullen kosten van bepaalde groepsleden. Een horrorfilm, die veel invloeden heeft van bijvoorbeeld Saw en Final Destination, zonder doden is natuurlijk helemaal niet leuk om naar te kijken.

  Het is wel belangrijk dat de psychopatische behoeftes van menig horror-fanaat worden bevredigd met hier en daar een afgetrokken ledemaat of een verpletterd lichaam.

  Burn baby burn

  De ‘bijkarakters’ die ook in de Escape Room zitten krijgen tijdens de film een korte backstory, maar veel komen we niet over ze te weten. Dit geldt eigenlijk ook voor de hoofdpersonen. Wie ze zijn en wat ze doen is duidelijk, maar waarom juist deze personen uitgekozen zijn om mee te doen aan deze Escape Room is onduidelijker dan een beslagen bril op een winterse dag.

  Voorspelbaar is een van de woorden die het eerste in het hoofd schieten tijdens het kijken van Escape Room. Hoewel het einde van de film (wat we niet zullen spoilen) een leuke plottwist is, is het verloop van de film redelijk te voorspellen. De karakters komen in een kamer terecht en moeten een puzzel oplossen binnen een bepaalde tijd, want anders zullen ze sterven op de manier die bij de desbetreffende kamer past.

  De kamers die je op vele manieren proberen te vermoorden zijn prachtig ontworpen. Holografische muren zorgen er bijvoorbeeld voor dat een van de kamers lijkt op een ijzige vlakte vol met besneeuwde bergen.

  Escape Room

  It’s all connected

  De karakters die uitgekozen zijn om mee te doen aan de Escape Room hebben op het eerste oog niets met elkaar gemeen. Je hebt bijvoorbeeld een stille studente die zich niet uit durft te spreken, een succesvolle zakenman die alleen om zichzelf geeft en een jonge man die niets van zijn leven maakt en werkt in een supermarkt.

  Tijdens het verloop van Escape Room begint die beslagen bril, die de relatie tussen de personages symboliseert, steeds meer op te klaren naar wat uiteindelijk een groot deel van de film bepaalt. Namelijk wat de verschillende kamers doen om je hoofd te verwarren en wat je uiteindelijk zal vermoorden mocht je de puzzels niet oplossen.

  Alle zes personages hebben in hun verleden een traumatische gebeurtenis meegemaakt. Sommige van deze gebeurtenissen zijn thema’s van de puzzelkamers. Kort wordt er steeds stil gestaan bij welke gebeurtenissen dit zijn, en wat deze met de kamers te maken hebben.

  Escape Room

  Psychologische oorlog

  Escape Room biedt behalve spannende en levensgevaarlijke puzzels ook een strijd tussen personages. De ene keer werken de personages perfect met elkaar samen en de andere keer wordt er iemand opgeofferd (en nee niet vrijwillig) om de meerderheid te redden. Het spel van leven en dood tussen de ‘teamleden’ houd je op het puntje van je stoel, je weet maar nooit wanneer iemand wordt opgeofferd of wanneer iemand letterlijk of figuurlijk een mes in zijn rug krijgt.

  Verder is het verloop van Escape Room makkelijk te voorspellen. Je bevindt je in een kamer waar je zo snel mogelijk een puzzel moet oplossen. Op het eerste oog gaat dit moeizaam, maar net als de tijd echt begint te dringen komen de personages erachter hoe de puzzel moet worden opgelost, soms ten koste van een mede-puzzelaar.

  Escape Room

  Escape Room Review - Puzzelen zal nooit meer hetzelfde zijn

  Escape Room is een spannende en intrigerende toevoeging aan titels als Saw en Final Destination. Jammer is dat de personages een matige backstory hebben, waardoor je niet per se medelijden krijgt als iemand sterft.

  Ook de achtergrond van het bedrijf dat achter de Escape Room zit is onduidelijk. We weten hoe het heet en op het einde komen we er ook achter waarom deze Escape Room is gemaakt, alleen is het volledige motief en de drijfveer achter dit puzzelfeest nog redelijk onduidelijk.

  Het einde van Escape Room leent zich voor een tweede deel. Laten we hopen dat als deze komt, de personages meer diepgaande interactie tussen elkaar krijgen en dat we er achter komen waarom dit hele spel zich afspeelt. Iets meer gore en bloed zou fijn zijn, aangezien dit amper in Escape Room terug te vinden is.

  Al met al is Escape Room een lekkere film waar je een kleine 2 uur aan kan gaan zitten. Verwacht niet dat je een psychologisch diepgaand verhaal krijgt waar je nog urenlang hoofdpijn van krijgt, maar ga klaar zitten om te genieten van mooi vormgegeven scènes en een goed geplaatste grap hier en daar.

  Escape Room gaat 22 februari 2019 in voorpremière.

  7

  De plus- en minpunten

  • Mooie omgevingen
  • Lastige, gevaarlijke puzzels
  • Makkelijk te volgen
  • Weinig diepte
  • Te weinig karakterbeschrijving
  • Te onduidelijk motief voor badguy

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.