Elden Ring Review - FromSoftware's Magnus Opus

Review
maandag, 28 februari 2022 om 16:00
elden ring headerf1646038440
Met de Dark Souls games heeft FromSoftware een compleet nieuw genre gecreëerd, maar met Elden Ring wil de Japanse ontwikkelaar nog veel verder gaan. De ambitie is er, maar of dat ook tot een succes heeft geleid, dat lees je nu in onze Elden Ring review.
Tijdens de opening cinematic van Elden Ring wordt duidelijk gemaakt wat er aan de hand is in The Lands Between, de open wereld waar de game zich afspeelt. De Elden Ring is gebroken, de godin Queen Marika is verdwenen en haar kinderen hebben stuk voor stuk een poging gedaan om de macht te grijpen. Dat heeft het land in een allesvernietigende oorlog gestort, zonder winnaars.
Gelukkig is er een simpele Tarnished opgestaan, die de potentie heeft om de verschillende demigods te verslaan, de Elden Ring weer bij elkaar te brengen om het land te helen: jij. Natuurlijk is dat makkelijker gezegd dan gedaan en sta je pas aan het begin van een groots en meeslepend avontuur.
2021 10 22 elden ring 2f1640680547

Een groots verhaal

Eén van de elementen uit FromSoftware games die niet altijd door iedereen gewaardeerd kan worden, is het ogenschijnlijke gebrek aan verhaal. Het is er wel, maar je moet op zoek naar achtergrondinformatie door middel van beschrijvingen van objecten, het wordt je niet gevoerd. In Elden Ring is daar verandering in gekomen.
De intro geeft je niet alleen veel informatie over het plot, ook tijdens het avontuur zal je veel karakters tegenkomen waar je gesprekken mee kan voeren. In de hub van Elden Ring, de Roundtable Hold, kan je ook veel informatie krijgen over de demigods die je moet verslaan en de geschiedenis van The Lands Between. Zelfs tijdens gevechten zal er informatie gedeeld worden door bazen, mits je tijd hebt om op te letten natuurlijk.

Dat is goed ook, want het verhaal van Elden Ring is zeer interessant en je zal er steeds meer te weten of willen krijgen. De lore van de games van FromSoftware was altijd al goed, maar het is duidelijk dat niemand minder dan George R.R. Martin meegeholpen heeft aan het verhaal.
elden ring combatf1644405058

Gameplay staat als een huis

Het belangrijkste aan een game als Elden Ring blijft natuurlijk de gameplay en gelukkig is daar niks mis mee. Initieel leek FromSoftware gewoon de bekende en geliefde mechanics uit de Dark Souls games mee te nemen, maar de ontwikkelaar is nog veel verder gegaan. De gameplay is beter dan ooit en moedigt aan om elk aspect van je arsenaal te gebruiken.
Zo kan je nog steeds snelle en zware aanvallen uitvoeren, aanvallen blokken met je schild en rollen, maar tijdens gevechten zal je ook geregeld een jump attack of een guard counter uitvoeren. Met name dat laatste is een godsgeschenk voor spelers die van een iets meer defensieve speelstijl houden. Nadat je een aanval blokt, kan je meteen op R2/RT drukken om een vernietigende counter uit te voeren. En dan zijn er nog ogenschijnlijk kleine dingen die een groot verschil maken, zoals een spring-knop en de mogelijkheid om te sluipen.
Daarnaast heeft FromSoftware ook een nieuwe mechanic toegevoegd met Ashes of War. Dat zijn speciale aanvallen die je op een wapen kan plakken, maar die ook een speciale affix kunnen geven. Zo kan je in Elden Ring eenvoudig je greatsword bijvoorbeeld Sacred maken, zodat hij ook holy damage doet.
Het is een ingenieus systeem dat ervoor zorgt dat er veel meer verschillende soorten speelstijlen mogelijk zijn met dezelfde wapens. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de grote hoeveelheid spreuken en incantations die je kan gebruiken als caster. Er is voor iedereen wel een speelstijl te vinden.
elden ring horse battlef1646038810

De meesterzet van FromSoftware

Bovendien is Elden Ring meer dan alleen een Dark Souls met meer gameplay-mechanieken. Het aspect dat de game namelijk naar een veel hoger niveau stuwt is de open wereld. Het klinkt als een vreemde combinatie, de games van FromSoftware hebben immers voornamelijk smalle levels gehad, maar het is een meesterzet geweest.
The Lands Between voegt een compleet nieuwe dimensie toe en zorgt bovendien voor een tweede laag aan gameplay. Al vrij snel in je avontuur krijg je namelijk de mogelijkheid om Torrent op te roepen, je trouwe paard. Bovenop deze viervoeter kan je niet alleen snel door het land reizen, maar kun je ook vechten vanaf horseback. Er zijn zelfs bazen, zoals vuurspuwende draken, die je het beste kan bevechten met Torrent aan je zijde.
De enorme open wereld biedt daarnaast veel content en diversiteit, waar je met gemak meer dan zeventig uur in kan stoppen. De gebieden zien er stuk voor stuk geweldig uit en in elk hoekje is wel iets te ontdekken. Of het nu een speciaal voorwerp is, een NPC die een quest voor je heeft of een dungeon, je wordt keer op keer aangemoedigd om The Lands Between te verkennen. En dat is nodig ook, want er zijn geen markers op je kaart om je een bepaalde kant op te sturen, je zal alles zelf moeten vinden.
Dat je niet verplicht een bepaald pad hoeft te volgen, maakt Elden Ring een stuk minder stressvol. Als je ergens vast zit, dan kan je altijd nog een ander stukje van The Lands Between bezoeken, om te kijken of je daar misschien een nieuw wapen of upgrades kan vinden, zodat je uiteindelijk weer verder kan bij het punt waar je vast zat. De open wereld maakt Elden Ring een stuk toegankelijker, zonder dat FromSoftware de moeilijkheidsgraad omlaag hoeft te schroeven.
elden ring magic enemyf1646038862

Zwetend de controller vasthouden

Na de Closed Network Test bestond de vrees bij doorgewinterde fans van de Dark Souls games dat Elden Ring een stuk makkelijker zou worden, maar die vrees is ongegrond. In Elden Ring zal je namelijk nog steeds moeten opletten en geduld hebben. Een extra aanval erin proberen te snoepen tijdens een boss fight kan zomaar eens een fatale fout zijn.
Je beste optie is vaak om eerst de moveset van een baas te leren, zodat je precies weet wanneer je wel en niet de aanval in kan zetten. En als je uiteindelijk na een lang gevecht de overwinning claimt, dan zorgt dat voor een overdosis voldoening.
De moeilijkheidsgraad in Elden Ring is dus nog steeds hoger dan gemiddeld, maar anderzijds zijn er ook opties bijgekomen voor spelers om het wat makkelijker te maken. Zo kan je voor de meeste lastige stukken Spirits oproepen. Dat zal wat focus points kosten - de Elden Ring-variant van mana - maar vervolgens zullen er één of meerdere geesten jouw helpen in de strijd.
Welke geesten dat precies zijn, dat kan je zelf bepalen. Door je reis in The Lands Between zal je namelijk meerdere opties vinden, van een troep wolven tot aan een ridder met twee zwaarden, en die kan je vervolgens ook nog eens upgraden. Het zorgt voor nog een stukje extra diepgang en keuzevrijheid in Elden Ring.
elden ring playstyles 1f1644405159

Samen de wereld verkennen

Natuurlijk is een FromSoftware titel niet compleet zonder co-op en je kan dan ook The Lands Between verkennen met één of meerdere vrienden.
Net zoals veel andere aspecten in Elden Ring is de multiplayer een stuk toegankelijker gemaakt. Het voorwerp dat je nodig hebt om andere spelers te summonen is namelijk de Furlcaller Finger Remedy. In tegenstelling tot andere games kan je dit item eenvoudig craften, net zoals andere handige voorwerpen als pijlen en bommen, waardoor je altijd toegang hebt tot co-op.
Het is alleen niet mogelijk om Torrent te gebruiken als je een andere speler in je wereld rond hebt lopen, waardoor het wel een stuk lastiger wordt om Elden Ring helemaal in co-op te spelen.
elden ring crystal cavef1646039257

Kleine imperfecties

FromSoftware lijkt met Elden Ring op elk vlak verbeteringen te hebben gemaakt ten opzichte van haar vorige games. Maar zo'n immense wereld brengt ook wat obstakels met zich mee.
Tijdens ons avontuur zijn we namelijk af en toe op wat glitches en imperfecties gestuit, zoals vijanden die vast zitten, pop-in in gebieden met een groots uitzicht en in heel drukke gevechten een framedrop hier en daar.
Anderzijds zijn we geen enkele game-breaking problemen of crashes tegengekomen. De grootste bug waar we te maken mee hebben gekregen was dat de tweede fase van een baas niet activeerde, waardoor het gevecht een stuk makkelijker was dan bedoeld.

Elden Ring Review - Een modern meesterwerk

De ambitie voor Elden Ring was groot bij FromSoftware, maar de Japanse ontwikkelaar heeft alle beloftes waargemaakt en daar nog een schepje bovenop gedaan. Alle lessen die de studio de afgelopen jaar heeft geleerd zijn samengekomen in één game en kan met recht de Magnum Opus genoemd worden van FromSoftware.
De gameplay is op alle vlakken verbeterd en uitgebreid, van de toevoeging van Torrent en Spirits tot aan een simpele quality of life-verandering als het toevoegen van een spring-knop. Met je paard is het verkennen van de enorme wereld een genot en je zal constant willen rijden naar elke uithoek van de wereld. Gewoon om te kijken wat The Lands Between allemaal te bieden heeft of welk spectaculair uitzicht de studio nu weer heeft verstopt.
Maar misschien het belangrijkste van de open wereld is nog wel dat Elden Ring een stuk toegankelijker is geworden voor nieuwe spelers, zonder de moeilijkheidsgraad omlaag te hoeven schroeven voor de doorgewinterde veteranen. En dat is goed ook, want of je nu alle Dark Souls games hebt uitgespeeld of nog nooit een FromSoftware game hebt aangeraakt, Elden Ring is een avontuur dat je niet mag missen!
Cijfer: 9.8