Dracula seizoen 1 (DVD) Review

  Dracula seizoen 1, hoe vaak zien we de reïncarnatie daarvan niet opdoemen in een film of tv-serie? Dit keer is het de beurt aan Jonathan Rhys Meyers om meneer Dracula te spelen. Vanaf vandaag ligt Dracula seizoen 1 offcieel in de Nederlandse schappen!

  Het verhaal is ontleend van Bram Stoker en geheel fris ingestoken. Het is het jaar 1896 waarin Dracula uit de dood wordt herrezen door zijn vijand Abraham Van Helsing. Hoewel Dracula zijn bloed wel kan drinken, gaat hij een pact met hem aan. Want beiden willen hetzelfde: het uitschakelen van de Orde van de Draak.

  Orde van de Draak

  Deze Orde heeft namelijk de levens van Dracula en Van Helsing compleet verwoest. Van Helsing hoorde zijn vrouw en kinderen schreeuwen, terwijl ze vermoord werden. Dracula zag zijn vrouw verdwijnen op de brandstapel. De vampier ruikt bloed. Hij móet het bloed van zijn vijanden drinken.

  Natuurlijk kan meneer de vampier niet zich voordoen als oppervampier. Daarom heeft hij in deze serie de vermomming aangenomen van Alexander Grayson, een jonge ondernemer. Hij is geïnteresseerd in wetenschap, heeft poen, een goed bedrijf en laat zich in met belangrijke mensen. Mensen die natuurlijk lid zijn van de Orde van de Draak.

  Dracula seizoen 1

  Grayson, de vampier in Dracula

  Dat Grayson zo geïnteresseerd is in draadloze energie is alleen maar omdat hij de inkomsten van de hoge pieven wil doen inperken. Het is een dier die op zijn prooi rooft: beetje bij beetje moordt hij ze uit.

  Maar buiten deze rode draad gebeurt er natuurlijk van alles meer. Want wat is een vampierserie tegenwoordig nog zonder seks? Denk maar aan True Blood en The Vampire Diaries.

  Nou, Grayson gaat nogal van bil. Want regelmatig ligt hij tussen de lakens met een mooie dame, een ziener. Natuurlijk houdt hij niet van haar, maar is dit enkel een spelletje. Ondertussen wordt hij verliefd op Mina Murray die al verloofd is. Murray lijkt verdacht veel op Dracula’s overleden vrouw Ilona en dus is hij op voorhand al verslaafd aan haar.

  Maar die hand van Murray krijgt hij niet zomaar, want Mina is gelukkig met haar Harker en ook haar vriendin vraagt veel tijd van haar. Een dame die overigens bizar veel weg heeft van Keira Knightley.

  Niet de perfect gecaste vampier

  Dracula is door alle verhoudingen tussen de personages een leuke serie, maar kan niet met de echte top meekomen qua series. Dit heeft meerdere redenen. Allereerst is Meyers als Dracula prima, maar geen meester. Hij speelt zijn rol degelijk, maar overstijgt nergens. Zijn kop en stem passen prima bij het personage dat hij speelt. Maar nergens zal je als kijker denken: dit is nu een goed gecaste vampier.

  Daarnaast zijn er te weinig smaakvolle scènes. De actie spat vrijwel niet van het scherm. Nooit zul je een scène zien die je bijblijft. Een martelscène tegen het einde weet daar helaas geen verandering in te brengen. En ook de liefdesscènes overstijgen nergens. Alsof elke acteur zich netjes aan een script heeft gehouden, maar niet wat extra sambal op het vuur heeft weten te gooien. Dat is ontzettend jammer.

  Dracula seizoen 1

  Toch leuk

  Natuurlijk, bij een serie als Dracula denk je al snel: het is toch allemaal nep. Prima, maar dan mag een beetje over de top er wel bij. True Blood doet dat goed. Niets is te gek. Dracula speelt te veel op safe is soms net te braaf. Ook mist de serie wat stevige personages waarvan je onder de indruk bent. De rol van Nonso Anozie als hulpje van Grayson is een van de meest domme en lullige rollen in een serie ooit.

  Losgezien van deze ietwat felle kritiek is Dracula wel een serie die elke vampierfan gezien wil hebben en omdat er elke aflevering (in totaal 10) wel weer iets leuks gebeurt, blijf je zeker geboeid om te kijken. Het gevoel is alleen wel: er had meer ingezeten. Wat dat betreft is het dan ook niet gek dat, ondanks het einde, een tweede seizoen niet meer zal komen. Dracula gaat eerst weer zijn graf in.

  7.5

  De plus- en minpunten

  • Elke episode gebeurt wel wat
  • Bloed en seks
  • Fris verhaal
  • Niet de perfecte vampier
  • Nergens blinkt de serie uit

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.