Desperados 3 Review – Ontdek het Wilde Westen

  Het real time tactische genre heeft een grote groep fanatieke fans verzameld. Desperados 3 is in tegenstelling tot de eerder delen ontwikkeld door Mimimi Games, die eerder Shadow Tactics: Blades of the Shogun bracht. Ook komt de serie nu voor het eerst naar de consoles. Kan de jonge studio met deze prequel de hoge verwachtingen waar maken? Dat lees je nu in de Desperados 3 review.

  Cooper, meet Doc.

  Na een eerste tutorial waarin we met een jongere John Cooper spelen, zien we hem terug in een trein. De trein staat stil, omdat de rails geblokkeerd is. Dit is het Wilde Westen, dus dan weet je wat er aan de hand is: de trein wordt beroofd. Cooper stapt uit de trein en ziet meteen twee bandieten Hier mag je meteen kiezen wat je aanpak gaat worden: ga je voor de kill of sla je de bandieten bewusteloos? Dergelijke keuzes zullen de rest van het spel bepalend zijn. Je hebt steeds de keuze tussen verschillende oplossingen, elk met eigen gevolgen.

  Al snel kom je een oudere man tegen die door twee bandieten onder schot gehouden wordt. Hier laat Cooper zijn specialiteit zien; hij heeft immers twee revolvers! Hij kan dus beide bandieten in één keer uitschakelen! De oude man blijkt Doc Mc Coy te zijn, die overigens ook van wanten weet. Al snel nadat hij bevrijd is, laat hij Cooper zien wat echt schieten is. Met zijn colt met scope legt hij van grote afstand een bandiet om. De twee raken gaandeweg overtuigd van elkaars kwaliteiten en besluiten samen op te trekken.

  Geweldig om plannen te smeden

  Op deze manier weet Mimimi op heel natuurlijke wijze de mogelijkheden en beperkingen van elk karakter uit te leggen. Deels is het natuurlijk tof om zelf uit te vogelen wat je met alle mogelijkheden kan doen, want elke situatie heeft altijd meerdere oplossingen. Je kan er voor kiezen om stealth te werk te gaan en zo veel mogelijk per keer een bandiet uit te schakelen, maar je kan ook voor een shootout gaan waarbij je met alle beschikbare personen in je team zo veel mogelijk bandieten in korte tijd omlegt.

  Een dergelijk shootout kan best chaotisch worden en jouw teamleden hebben bepaald niet het eeuwige leven. Om met zo weinig mogelijk schade uit de shootout (of andere acties) te komen is de Showdown beschikbaar. Zodra je dit activeert bevriest de tijd en kan je in alle gemak acties plannen voor al je teamleden.

  Wil je dat Cooper een mes werpt en twee bandieten met zijn revolver omlegt terwijl Kate haar parfum gebruikt om een andere bandiet te blinderen, terwijl Doc met zijn scope een bandiet op afstand neer schiet? Plan het allemaal in en zodra je je plan activeert, zie je het prachtig georchestreerd uitgevoerd worden. Een goed uitgedacht plan zal je meermalen een glimlach op je gezicht toveren.

  Juist omdat het samenwerken tussen de verschillende personages in je team vaak zo belangrijks is, zou een co-op of online multiplayer optie mooi zijn geweest. Helaas voorziet de game daar niet in, je zal het dus echt in je eentje op moeten lossen.

  Een levendige wereld

  Desperados 3 vertelt het verhaal hoe John Cooper en zijn kameraden. elkaar ontmoeten en hoe vooral Cooper het in een zucht naar wraak op moet nemen tegen de demonen uit zijn verleden. Dit verhaal is onderverdeeld in drie grote hoofdstukken, die ieder weer vier tot zes missies bevatten. Het verhaal leidt je via de bergen van Colorado, via Louisiana helemaal naar New Mexico in een zoektocht naar de persoon waar het allemaal mee begon: Frank.

  Elke missie vindt plaats op een geheel aparte, maar wel typische Wild West locatie. Het ene moment loop je in een klein dorpje, het volgende moment sta je bij een groot landgoed waar een trouwdag plaats vindt, en weer even later sta je bovenop een grote houten brug. Elke locatie zit vol details en kleine scenes. Sommige gebieden, zoals het dorpje, zijn neutraal en daar kan je dus vrij rondlopen, zolang je je maar gedraagt. Andere gebieden zijn volledig vijandig, waardoor je vanaf het begin op je hoede moet zijn.

  De verschillende locaties lopen over dan de levendigheid, elke locatie heeft al snel zo’n honderd man rondlopen. Het zal dan ook niet verbazen dat je al snel een uur bezig bent met het doorspelen van een enkele missie. Zo'n missie bestaat uit een serie uiteenlopende taken, die samen het verhaal voortstuwen. Het ene moment moet je een aantal hoofdopzichters uitschakelen, het volgende moment ben je op zoek naar dynamiet, om iets te gaan doen met die mooie brug, waar je eerder over heen liep.

  Daarbij is stille actie zeker te prefereren, waarbij je lijken of vastgebonden bandieten goed op moet ruimen. Mocht een van de andere rondlopende bandieten een lijk spotten, dan slaat hij alarm, met als gevolg dat iedereen in hoogste staat van paraatheid schiet en er onmiddellijk versterking uitrukt, waardoor je taak natuurlijk nog veel moeilijker wordt.

  Proberen, proberen, proberen

  Makkelijk is Desperados zeker niet. Even verkeerd plannen of een verkeerde beweging maken betekent dat één van de vele rondlopende bandieten je in zijn gezichtsveld heeft. Als je heel snel bent kan je nog aan zijn blik ontsnappen, maar meestal betekent zo'n situatie eerder een herstart. Gelukkig is daar rekening mee gehouden; juist het trial-and-error hoort bij dit type game. Met een enkele druk op de knop quicksave je de game, en met een tweetal knopdrukken kan je herladen. Dit proces is vrij pijnloos en heel snel, waardoor je makkelijk even iets kan proberen. Werkt het niet, dan niet getreurd, in no time ben je weer terug.

  Dat geldt niet voor de eerste keer dat je en missie start. Dan is de laadtijd wel behoorlijk lang. Zowel bij opstarten van het spel als bij het starten van een missie zit je al snel een minuut naar een laadscherm te kijken. Niet onoverkomelijk, zeker omdat je daarna hele korte laadtijden hebt.

  De herspeelbaarheid van de Desperados missies is behoorlijk hoog. Niet alleen zijn er diverse manieren om de verschillende doelen te halen, de game schotelt je ook diverse uitdagingen voor in de vorm van Badges. Deze zijn zeer uiteenlopend, en kunnen zeker niet allemaal in een speelbeurt gehaald worden. De badges zijn verbonden aan de moeilijkheidsgraad, het speedrunnen van een level of aan het uitvoeren van speciale acties, zoals het doden van een aantal vijanden met dynamiet. Alsof dat nog niet genoeg is, komt gaandeweg nog een persoon (De Baron) om de hoek kijken. Hij geeft je speciale opdrachten voor bepaalde missies. Al deze uitdagingen zorgen ervoor dat je elke missie meermalen kan of (als je een completist bent) zelfs moet door spelen.

  Desperados 3 Review - Het Wilde Westen tot leven gebracht in een meeslepend verhaal

  Desperados 3 biedt een spannend verhaal dat over de spanne van veertien missies verteld wordt. Met elke missie heb je je handen vol, maar de uitgebreide omgeving met vele mogelijkheden en uitdagingen nodigen enorm uit om te experimenteren. Dat je een foutieve beslissing snel kan corrigeren draagt daar zeker aan bij. Desperados is geen makkelijk spel, zelfs op de laagste moeilijkheidsgraad is de game zeker geen walk in the park. Voor wie een uitdaging niet uit de weg gaat en graag zijn creativiteit botviert op revolver slingerende bandieten is bij Desperados 3 zeker aan het juiste adres. Mimimi Games heeft met deze Origins story een waardig nieuw deel afgeleverd.

  8.5

  De plus- en minpunten

  • Uitgebreide, sfeervolle omgevingen
  • Interessant verhaal, ook tijdens de missies
  • Veel verschillende speelstijlen, keuzes en oplossingen
  • Grote herspeelbaarheid
  • Snelle quicksave en -load
  • Lange laadtijd bij de start
  • Hintsysteem had uitgebreider gemogen
  • Geen multiplayer of Co-cp modus
  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.