Demon's Crystals Review - Kleurrijk knalfestijn!

  Voor 5 euro een Twin Stick shooter aanbieden op de Xbox One, dat kan toch niet? Ja, zeker wel! X doet het! In deze Demon’s Crystals Review lees je hoe dit uitpakt.

  Demon’s Crystals is een game die je met meerdere mensen lokaal co-op kan spelen. Sterker nog: doe dat. Want in je eentje dit willen spelen is alsof je een muis bent die het gevecht opneemt tegen een olifant. Oftewel: dat ga je never nooit winnen!

  Demonâs Crystals Review

  Samen knallen

  Je kan de game offline (helaas is er geen online optie) met maximaal vier mensen samen spelen. Er zijn verschillende modi, met als extra’s Deathmatch, Survival en Collect the Crystals. Maar het belangrijkste is gewoon samen het verhaal doorlopen dat bestaat uit drie werelden met aan het einde een eindbaas.

  Alle drie de werelden zijn opgebouwd uit meerdere levels. Een soort structuur dus zoals we het kennen uit de Mario games van vroeger. En elk level biedt in essentie hetzelfde aan: samen horden (waves) aan vijanden uitroeien. De ene keer gaat er een tijd lopen en moet je zoveel mogelijk kristallen verzamelen. De andere keer moet je zoveel mogelijk vijanden afknallen. En dat is knap lastig!

  Demonâs Crystals Review

  Timing en skills

  Het is niet de tijd waar je tegen vecht, zoals bijvoorbeeld wel het geval is in de twin stick shooter Assault Android Cactus. De moeilijkheidsgraad zit puur in de hoeveelheid vijanden, weinig power ups en de kleine map waar je je op bevindt.

  Echt wegvluchten is er niet bij, want zoveel ruimte is er niet in de levels. Het komt daardoor aan op timing en skills. Waarbij geldt: hoe vaker het je doet, hoe beter ’t gaat, zoals ook het geval bij Shmups. Al snel zul je merken dat je een tactiek hanteert.

  Als je een wave hebt waarbij je kristallen moet verzamelen, zul je de focus leggen op die kristallen die zich op meerdere plekken op de map bevinden. De kunst is dan om zo snel mogelijk kristallen op te pakken (bovenin je scherm staat hoeveel je nog moet) in plaats van het focussen op de vijanden. Tussendoor is het handig om power-ups te pakken, zoals raketten en uiteraard zinvol om te blijven schieten en vijandelijk gespuis te ontwijken.

  Demonâs Crystals Review

  Weet wat je doet

  Als je wave bestaat uit het verslaan van vijanden en dus niet het verzamelen van kristallen, ga je duidelijk anders te werk. Dan focus je nóg meer op eventuele power-ups om zoveel mogelijk vijanden sneller de baas te zijn dan dat ze jou naar de hel willen sturen.

  Als je co-op speelt draait het daarbij overigens om goed overleg en samenwerken. Als je allebei op een ander gedeelte van de map staat ben je eigenlijk al gedoemd om de game niet uit te spelen. Je kunt elkaar namelijk niet onbeperkt tot leven blijven wekken. De opties zijn schaars.

  En dan is het ook nog zo dat elk level bestaat uit meerdere waves. Zodra je doodgaat bij een wave, ook al is dit ál de derde, moet je een heel level weer opnieuw spelen. Dus inclusief de al eerdere gehaald waves uit dat level. Aan de ene kant frustrerend, maar aan de andere kant zorgt dat er voor dat je je voldaan voelt als je als team iets haalt. En dus zullen alle koppen, met de benodigde communicatie, al snel dezelfde kant op gaan.

  Demonâs Crystals Review

  Meer power-ups was fijn geweest

  Demon’s Crystals is dan ook een verrassend leuk én uitdagende game. Eentje waarbij je continu omhoog gaat in level. Het werkt zeer verslavend allemaal. En ook de boss fights zijn tof. Jammer is alleen dat er eigenlijk wat te weinig power-ups zijn. Er had wat meer variatie in mogen zitten en ook hadden ze wat meer aangeboden mogen worden in de levels. Want juist de power-ups zorgen voor de afwisseling en dat het niet een eentonig knalfestijn wordt.

  En ook is het jammer dat de game geen online co-op functie heeft. Juist zo’n game is daar uitermate voor geschikt: ‘even’ een leveltje samen spelen na werktijd. Ideaal. Maar helaas. Je zal het echt moeten doen met een offline optie. Neemt niet weg dat couch co-op nog altijd erg leuk is!

  Demonâs Crystals Review

  Kleurrijke verrassing

  Al met al is Demon’s Crystal een zeer aangename game. Een kleurrijke verrassing zelfs. En als je bedenkt dat dit voor slechts 5 euro wordt aangeboden...het is te belachelijk voor woorden. Je hebt maar drie werelden, maar je betaalt maar 5 euro! Dus waar gaat dit over?

  Iedereen die in is voor een uitdaging: check Demon’s Crystal. Want het is een verrassend leuke game geworden.

  7.5

  De plus- en minpunten

  • Mega goedkoop
  • Een uitdaging
  • Verslavend
  • 5 euro
  • Te weinig power-ups
  • Geen online co-op

  Demon's Crystals

  Verkijgbaar vanaf 21 april 2016

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.