De Sims 4 Review

  Vijf jaar geleden namen we afscheid van De Sims 2 en ontvingen we De Sims 3 met open armen. Een vervolg waar je 'U' tegen zei, want de wereld waarin onze sims nu rondliepen was enorm en de nieuwe mogelijkheden waren oneindig. Nu is het tijd om afscheid te nemen van De Sims 3 en gaan we verder met De Sims 4. Weet dit vervolg ons opnieuw zo te verwonderen?

  Hoewel in De Sims 3 aan vrijwel alle wensen van de simmers werd voldaan, had de game last van een grote hoeveelheid kinderziektes die nooit meer weg zijn gegaan. Wie langer dan vijf generaties met een familie speelde op een gemiddelde computer werd bestookt met lags, crashes en bugs. Maxis en EA lieten dan ook weten dat dit bij De Sims 4 verleden tijd zou zijn.

  Soepele performance, kleinere wereld

  Tot nu toe ziet het ernaar uit dat aan deze belofte is voldaan. De Sims 4 loopt zeer soepel. Een redelijke laptop kan het spel al op ultra instellingen draaien en alsnog genieten van een vloeiend spel met voldoende FPS (frames per seconde). De sims reageren vlot op alle opdrachten die je ze geeft en vooral gesprekken tussen verschillende sims verlopen beter. Waar in De Sims 3 constant stiltes van een paar seconden vielen voordat de sims doorgingen met de volgende sociale interactie, gaat alles nu achter elkaar door en zijn de ongemakkelijke robotachtige stiltes verleden tijd.

  Helaas is deze verbeterde performance ten koste gegaan van een hele hoop functies waar we in De Sims 3 al aan gewend waren. Zo keren we weer terug naar het ouderwetse buurtsysteem uit De Sims 2, waarbij je een laadscherm krijgt als je een andere kavel wil bezoeken. Geen grote open wereld meer dus. Ook is het niet meer mogelijk om met je ene sim een kavel te bezoeken en tegelijkertijd je andere sim op een andere kavel te besturen.

  Willow Creek in De Sims 4

  De wereld waarin je speelt is bovendien een stuk kleiner. Daar tegenover staat wel dat sims nu gemakkelijk tussen verschillende werelden kunnen reizen. Toch mis je al snel de vrijheid die je had in De Sims 3, waarbij je in de Wereldbewerker de hele stad naar wens kon ombouwen. In De Sims 4 staan de kavels vast. Je kunt huizen wel slopen en opnieuw opbouwen, maar je kunt geen kavels meer toevoegen, verplaatsen, verkleinen of vergroten.

  De nieuwe Create-A-Sim

  Ook de Create-A-Sim is volledig omgebouwd en werkt nu een stuk sneller. In De Sims 3 moest je soms minutenlang wachten tot het spel alle kleding had geladen. In de nieuwe CAS werkt alles meteen en hoef je nergens op te wachten. Je sim vormen gaat niet meer met schuifbalkjes, maar door rechtstreeks aan je sim te kneden. Dit werkte in de demo die een tijd voor de release al werd vrijgegeven nog niet fantastisch, maar daar is duidelijk aan gewerkt en functioneert nu een stuk beter.

  Create-A-Sim in de Sims 4

  In CAS kom je erachter dat er nog een zeer geliefde functie uit De Sims 3 is verdwenen: het kleurenpalet. Je kunt nu bij oogkleur, haarkleur en kleding alleen kiezen uit een paar vaste kleuren en kleurencombinaties. Ook het kiezen van je eigen patronen is niet meer mogelijk. Wie graag sims maakt met haren en ogen in alle kleuren van regenboog, zal zich voor nu dus tot custom content moeten wenden.

  Nieuw in CAS is de mogelijkheid om een bepaald loopje voor je sim te kiezen. Dit is een geweldige toevoeging aan het karakter van je sim. Het lijkt misschien een nietszeggende functie, maar het maakt je personage dynamischer en echter, waardoor de sims veel minder robotachtig aanvoelen. Een zwangere sim die ondanks haar dikke buik toch nog vrouwelijk probeert te lopen, ziet er hilarisch uit. Laat deze functie dus vooral niet links liggen!

  Zwanger vrouwelijk loopje in de Sims 4

  Minder kavels, minder vrijheid

  Wie een familie heeft gemaakt, kan kiezen tussen een aantal huizen of lege kavels in twee verschillende werelden: Willow Creek en Oasis Springs. Elke wereld heeft drie verschillende buurten waar je in kunt wonen. Een rijke buurt met grote en dure huizen, een buurt voor de middenstand en een arme buurt. Elke buurt bestaat uit ongeveer vijf kavels. Tijdens het spel kun je vrij rondlopen in je buurtje, maar zodra je een ander huis wil bezoeken krijg je weer een laadscherm voor je kiezen.

  De lege kavels waar je uit kunt kiezen om je droomhuis te bouwen zijn respectievelijk 30x20, veel kleiner dan bijvoorbeeld de 64x64 kavels die in De Sims 3 beschikbaar waren. Wel kun je ervoor kiezen om een van de huizen in de rijke buurt te slopen. Dat levert je een lege kavel van 50x50 op, de grootste die tot nu toe in het spel te vinden is.

  De bar in De Sims 4

  De Sims 4 kent een paar openbare kavels, die standaard in de wereld aanwezig zijn: een sportschool, bibliotheek, bar, park, museum, lounge en nachtclub. Het is ook mogelijk om zelf iets te bouwen en een van deze functies aan de kavel toe te wijzen. Je kunt ook voor de optie 'algemeen' kiezen, die je de vrijheid geeft je creativiteit te gebruiken om andere soorten openbare kavels te maken.

  Over de graphics van de buurt en de sims zullen de smaken waarschijnlijk verschillen. De Sims 4 is veel cartoonachtiger dan De Sims 3, maar daarentegen zijn de kleuren en de belichting een stuk mooier. Ook is de camera realistischer. Wie op ooghoogte zijn sims aanschouwt, ziet dat de omgeving in de verte wat vager wordt. Dit geeft op een mooie manier diepte aan de wereld.

  Mooie ambiance in de Sims 4

  Makkelijker huizen bouwen

  Huizen bouwen gaat in De Sims 4 een stuk sneller en gemakkelijker dan in De Sims 3. Alle oude mogelijkheden (op het kleuren- en patronenpalet na) zijn nog aanwezig dus je kunt net zo lang over het bouwen van je huis doen als je zelf wil, maar het is nu ook mogelijk om razendsnel een huis in elkaar te flansen. Plak binnen no-time kant en klare kamers aan je huis vast. Gezinsuitbreiding was nog nooit zo makkelijk.

  Ook het vergroten, verkleinen of verplaatsen van ruimtes binnen je huis is nu heel eenvoudig. Je kunt je hele badkamer zo oppakken en aan de andere kant van je slaapkamer plaatsen. Ook is het mogelijk om in één keer je hele huis te verplaatsen, om zo bijvoorbeeld meer ruimte te maken voor een grote tuin. Door middel van de designertool kun je snel de kleuren van je meubels veranderen. Hierbij kun je uiteraard alleen uit de voorgeschreven kleurencombinaties kiezen.

  Let er wel op dat je niet vergeet een dak op je huis te bouwen. Dit gaat tegenwoordig namelijk niet meer automatisch. Je moet je daken nu met de hand op je huis plaatsen. Let ook goed op dat je bij het schilderen van je buitenmuren geen plekken vergeet. Op shift drukken zorgt er niet meer voor dat je alle buitenmuren in één keer beschildert, maar gaat ook aan de buitenkant per kamer.

  Bouwmodus in De Sims 4

  Zelf je brandjes blussen

  Helaas ontbreken er in de speelmodus ook veel vertrouwde functies uit De Sims 3. De nieuwe wereld kent geen werkplekken meer waar je sim naartoe rijdt. Als een sim gaat werken, loopt hij of zij simpelweg het huis uit en verdwijnt vervolgens op de stoep. Je kunt niet op je sim klikken terwijl deze op het werk is en dus ook de gemoedstoestand of behoeftes niet bekijken.

  Ook de politie, het gemeentehuis en de brandweer zijn verdwenen. Dit betekent overigens ook dat er geen brandweer op komt dagen als je huis in de fik staat, of je nou een brandalarm hebt of niet. Alle brandjes moeten dus zelf geblust worden met de hand, of met een sproeisysteem.

  Brand!!

  Meer gemakken verdwenen

  Naast de luxe van de brandweer die binnen tien tellen op je stoep staat, zijn er nog meer gemakken verdwenen. Zwangerschapsverlof is er bijvoorbeeld niet meer bij. Al sta je op springen, je moet en zal gewoon naar je werk. Je kunt je ook niet meer ziek melden of vakantiedagen opnemen. Gelukkig hoef je je zodra de baby geboren is je geen zorgen te maken om een oppas, want zodra er geen volwassen sim meer aanwezig is op de kavel, verdwijnt de baby automatisch naar het kinderdagverblijf.

  Ten slotte ontbreken er nog wat materiele vormen van luxe, zoals een afwasmachine en zwembaden. Omdat er geen zwembaden meer zijn, is er ook geen badkleding meer. Zonnen in de tuin is er dus ook niet bij. Maar het belangrijkste wat we nu missen is misschien wel de mogelijkheid om een watertrappel wedstrijdje tot de dood tussen je sims te houden, waarbij je stiekem het zwembadtrappetje weghaalt...

  Afwassen in de Sims 4

  Emoties

  Een verdrinkingsdood zit er dus niet meer in, maar er zijn wel nieuwe manieren waarop je sims dood kunnen gaan. De belangrijkste nieuwe toevoeging aan De Sims 4 is namelijk emoties. Je kunt nu letterlijk dood neervallen van schaamte of jezelf doodlachen. De emoties zijn een mooie toevoeging die ervoor zorgen dat je sim meer lijkt te leven dan ooit.

  Je sims hebben afhankelijk van hun gemoedstoestand toegang tot bepaalde acties en sociale interacties. Zo kan een verdrietige sim haar planten water geven met haar tranen, iets wat er overigens wel voor zorgt dat je planten ook verdrietig worden. Een sim die zich fliterig voelt, kan een flirterig schilderij schilderen, dat ervoor zorgt dat iedereen die in de buurt van het schilderij komt zich ook fliterig voelt.

  Sims die zich geconcentreerd, geïnspireerd of zelfverzekerd voelen, boeken over het algemeen beter resultaat in het uitvoeren van skills. Er zijn verschillende manieren om deze gemoedstoestanden op te wekken, door bijvoorbeeld een bedachtzame douche te nemen of door een activiteit te doen die goed bij het karakter van je sim past.

  Eerste kus in De Sims 4

  Multitasken

  Een enorme vooruitgang ten opzichte van De Sims 3 is het feit dat sims nu veel beter kunnen multitasken. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk voor een sim om zijn eten voor de tv op te eten en tegelijkertijd zijn smartphone te checken als er een bericht binnen komt. En dan kan hij ondertussen ook nog eens kletsen met een andere sim die in dezelfde ruimte iets anders aan het doen is, zoals schaken of schilderen.

  Sims lopen bovendien veel vaker naar elkaar toe om even een praatje te maken. Dit gebeurt dankzij het multitasken nu zonder dat de bezigheid van de andere sim daarbij wordt onderbroken. Het is vooral mooi om te zien hoe kinderen die hun huiswerk maken worden vergezeld door een oudere broer of zus, die op het bed gaat zitten en er vrolijk op los kletst. Sims nemen nu ook regelmatig selfies met elkaar, een leuke toevoeging die onze hedendaagse samenleving sterk typeert.

  Selfies nemen in De Sims 4

  De Sims 4: niet sequelwaardig

  Over het algemeen is er niet veel mis met De Sims 4 als je het spel los ziet van zijn voorganger. Maar de meeste simmers zullen wel degelijk De Sims 3 in hun achterhoofd hebben en dan voelt de game eerder als een stap achteruit, dan een stap vooruit. Hoewel we nu (voorlopig) geen last meer hebben van grote performance problemen, hebben we daar te veel voor moeten inleveren.

  Heimwee naar vorig deel

  Wie aan De Sims 4 begint na jarenlang De Sims 3 te hebben gespeeld, krijgt al snel heimwee naar de grote open wereld en de enorme hoeveelheid gameplay die daarbij kwam kijken. Hoewel De Sims 4 vermakelijk is en de sims zich een stuk realistischer gedragen dan eerst, ben je na twee generaties wel op alle nieuwe functies uitgekeken en ga je de beperkingen hard voelen.

  Voordat De Sims 4 daadwerkelijk aan haar voorganger kan tippen, zijn er nog een hoop uitbreidingspakketten nodig. Die uitbreidingspaketten gaan allemaal weer geld kosten, waardoor je toch flink in de buidel zal moeten tasten om een volwaardig vervolg op De Sims 3 te krijgen. En dan is het nog maar de vraag of het spel ooit aan al onze verlangens zal gaan voldoen.

  6

  De plus- en minpunten

  • Soepele performance
  • Felle kleuren en goede belichting zorgen voor mooie ambiance
  • De nieuwe bouwmodus werkt gemakkelijk en snel
  • Emoties maken je sims realistischer
  • Sims kunnen nu multitasken
  • De laadschermen zijn terug
  • Meerdere sims op verschillende kavels besturen kan niet meer
  • De wereld is veel te klein
  • Geen zwembaden, afwasmachines, kelders, peuters, vakantiedagen of zwangerschapsverlof
  • Het kleurenpalet is weg
  • Geen uitgebreide wereldbewerker meer

  De Sims 4

  Verkijgbaar vanaf 4 september 2014

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.