Dawn of Fantasy Review

Review
vrijdag, 31 augustus 2012 om 12:00
xgn google image
Real-time strategiegames zijn erg leuk maar het wordt soms saai om de wereld te veroveren wanneer je altijd maar tegen computergestuurde tegenstanders speelt. In Dawn of Fantasy neem je het daarom op tegen andere spelers om het rijk Mythador te overwinnen.
De term massively multiplayer online real-time strategy wordt niet vaak gebruikt. Simpelweg omdat er nog niet zoveel MMORTS-games bestaan. Age of Empires Online is waarschijnlijk de meest succesvolle game van dit genre tot op heden. De markt ligt dus nog open voor nieuwe uitdagers. Ontwikkelaar Reverie World probeert daarom voet te zetten in dit genre met Dawn of Fantasy. Deze fantasievolle MMORTS probeert met behulp van heel wat mogelijkheden het genre wat meer diepgang te geven. Maar wordt het spel op die manier niet te moeilijk?
Een verscheurd koninkrijk
Dawn of Fantasy neemt je mee naar Mythador, een land waar zwaarden en magie al honderden jaren heersen. Mythador probeert te herstellen van een lange en bloederige oorlog. Helaas is het een moeilijk herstel, aangezien het land geplaagd wordt door corrupte mensen en landheren die zichzelf de beste wanen. Jij bent een jonge ridder, die probeert het land te herstellen in zijn oude glorie. Tijdens je missie kun je flink wat naamsbekendheid krijgen en uiteindelijk uitgroeien tot een held.
Drie modi
In totaal zijn er drie verschillende gamemodi aanwezig in Dawn of Fantasy: Kingdom Wars, Skirmish en Online Kingdom. In Kingdom Wars start je met een grote stad. Vanuit deze stad kun je legers maken om deze vervolgens tegen de computer te laten vechten in een poging om de wereld te veroveren. Je kunt andere steden veroveren en moet goed nadenken over micromanagement en de verloop van je economie, waardoor deze modus doet denken aan games als Total War en Civilization. Het hele spel lang zul je aan andere games denken. Dawn of Fantasy doet niet zo veel unieks, waardoor het spel nooit echt een eigen identiteit krijgt.
De Skirmish-modus gooit je in een snel potje waarin een stad wordt aangevallen. Je kunt aan de verdedigende of aanvallende zijde vechten. Hierin hoef je geen rekening te houden met de economie, waardoor dit de ideale manier is om je aanvallen of verdedigingen te oefenen. Net zoals de vorige modus, kun je dit enkel spelen tegen de computer. Maar alles draait natuurlijk om het online gebeuren. Daarom is er de Online Kingdom modus. In de online modus moet je steden bouwen, missies tot een goed einde brengen, kastelen veroveren, je economie in stand houden en nog veel meer.
Middelmatige mensen
In Mythador wonen drie verschillende rassen; de orcs, de elfen en de mensen. Elk ras kent verschillende eigenschappen. Elfen zijn met minder maar zijn erg tactisch en hebben de beste boogschutters. Bovendien kunnen ze tijdelijk onzichtbaar worden. Orcs hebben gigantische legers maar lopen meestal recht op het doel af. Ze werken samen met allerhande andere demonische wezens. Tenslotte zijn er de mensen, die een sterke cavalerie hebben en een gemiddeld aantal troepen.
Grote mappen
Iedereen begint met een stad en een beperkt aantal geld, hout, steen en voedsel. Hiermee kun je huizen en troepen bouwen. Je moet er wel steeds voor zorgen dat je genoeg mensen en gebouwen hebt zodat je pakhuizen nooit leeg zullen zijn. Daarnaast zul je ook invloedspunten moeten sprokkelen om zo onderzoeken te verrichten of extra sterke eenheden te maken. Invloedspunten verdien je door missies te doen en andere spelers te verslaan in een gevecht. Je kunt ze ook gewoon aanschaffen in de online winkel. Doordat een klein aantal van deze sterkere eenheden een heel leger kan verslaan, kun je online potjes vrij gemakkelijk winnen door er euro's tegenaan te gooien, wat wel jammer is.
De mappen zijn erg groot en dat maakt het geheel wat realistischer. Helaas vertraagt dit ook de online gameplay. Een potje kan urenlang doorgaan omdat je troepen heen en weer moeten rennen en omdat het uren kan duren om gebouwen te creëren. Je dorpelingen maken de projecten die je in gang hebt gezet af, terwijl je offline bent. Dit is erg handig, maar tijdens een echte strijd tegen andere spelers moet je er echt wel bij zijn om alles in de gaten te houden.
Lelijke glitches
De gevechten zien er goed uit, omdat ze zo grootschalig zijn. Zoom je echter in op enkele individuele personages, dan zul je zien dat de graphics eigenlijk ondermaats zijn. De omgevingen zijn mooi, maar je troepen zijn sloom en de animaties zijn maar al te vaak slecht. De enige animatie die er echt goed uitziet, is die van een lopend paard. De slechte animaties halen je helemaal uit de game, waardoor je vaak geen zin meer hebt om nog tijd in een potje te stoppen.
Bovendien zijn er nog genoeg glitches. Troepen springen soms plotseling van de ene plek naar de andere, wat tot verwarring leidt. Het geluid hapert ook vaak en de achtergrondmuziek is typisch voor dit soort game en dus niets speciaals. Dit neemt echter niet weg dat de muziek gewoon past bij het geheel en bij wat er op het scherm gebeurt.
Vriendelijke community
Gebeurt er niet zo veel, dan blijft ook de muziek rustig. Doe je een spannende missie, dan is de muziek intens. En spannende missies zijn er genoeg. De missies zijn vaak hetzelfde, in het genre van: 'neem je leger en versla de bandieten, rebellen, kampen, enzovoorts'. Maar toch blijven de missies pittig aangezien er steeds voldoende tegenstand is. Bovendien kun je ook vrienden erbij halen om je te helpen bij de moeilijkste missies. De community is erg vriendelijk en je kunt in de algemene chat zoveel vragen stellen als je wilt, zonder dat je uitgescholden wordt.
Mist een eigen identiteit
Dawn of Fantasy verscheen vorig jaar maar wist niet te overtuigen doordat er nog zoveel glitches aanwezig waren. Glitches zijn er nog steeds, hoewel een groot deel alweer is verdwenen. Je kunt meer tactische beslissingen nemen en de drie modi zorgen voor voldoende variatie. Het is echter jammer dat Dawn of Fantasy een eigen identiteit lijkt te missen. Het neemt elementen van heel wat andere RTS-games maar weet ze niet echt goed om te zetten in een eigen stijl. De mappen zijn erg groot en de gevechten kunnen lang aanslepen, waardoor Dawn of Fantasy zeker geschikt is voor de meer ervaren strateeg.
Cijfer: 6

Populair Nieuws