Cursed Mountain Review

  Na de vele familiegames voor de Wii is het weer tijd voor een horrorgame. Ditmaal hebben we niet te maken met zombies die je moet afslachten. Nee, Cursed Mountain laat je andere dingen ervaren. Vervloeken we de game of juist niet?

  Bergbeklimmen ziet er ongelooflijk moeilijk uit waarbij ook nog eens allerlei gevaren op de tocht kunnen liggen. Bovendien, gebergtes zijn zo enorm groot, heb je enig idee wat er allemaal nog meer kan gebeuren? In Cursed Mountain kruip je in de huid van Lhando en ben je terechtgekomen in een spookachtige stad. Deze stad is vlakbij de Chomolonzo, een heilige berg voor de bijgelovige Sherpa's. Jouw broer is omgekomen in de bergtop maar wat is er precies gebeurd? Je bent vastbesloten hem terug te vinden: dood of levend..

  Wat is er aan de hand?
  De stad waar je in terechtkomt is verlaten en al snel krijg je een beangstigend gevoel. Er is namelijk niemand in de stad te vinden, alle mensen zijn uitgestorven. Wat is er precies aan de hand? Opvalt is dat Lhando erg langzaam loopt en houterig, dat is jammer want het doet niet helemaal realistisch aan. Maar als je hier genoegen meeneemt heb je wel degelijk een leuke game in handen. Want Cursed Mountain is spannend en kent een eigen mysterieuze enge sfeer.

  Cursed Mountain Screenshot 124501 Cursed Mountain Screenshot 124503 Cursed Mountain Screenshot 124502

  Langzame voortgang in de game
  Op je dooie gemakje ga jij dingen uitzoeken. Het tempo van de game ligt ontzettend laag, waarbij het duidelijk is dat Cursed Mountain echt bedoeld is voor mensen die geduld hebben, en dingen willen verkennen. Als jij direct denkt volop in de actie te belanden heb je het namelijk mis. Maar het is juist die langzame voortgang die de game een extra dimensie geeft.

  Wapens voor geesten en demonen
  Al snel zul je je eerste wapen vinden, een pikhouweel, waarmee je vazen en ojecten kapot kunt maken. Hier zitten diverse dingen in verscholen waarmee je bijvoorbeeld je gezondheid kunt aanvullen. Dit alles is terug te zien in je menu. Het is dus zinvol om ook rustig te tijd te nemen en rond te kijken of je nog ergens naartoe kunt lopen om dat daar nog iets te halen valt. Later vind je meer wapens. Zo is de kartika, de kila, de lag pa en de khorlo. En hoe verder je komt in de game, hoe krachtigere versies je van een paar van deze wapens ook zult tegenkomen.

  Cursed Mountain Screenshot 124498 Cursed Mountain Screenshot 124497 Cursed Mountain Screenshot 124496


  Hoewel je dus niet meteen volop in snelle actie belandt, zal er namelijk wel degelijk gevochten moeten worden in Cursed Mountain. En dat er iets vreemds aan de hand is merk je al snel in de game als je een soort flash forward krijgt en een raar wezen je scherm verziekt. Juist, je zult het moeten opnemen tegen geesten en demonen.

  Diverse manieren van vechten
  Deze geesten kun je op drie manieren verslaan. Je hebt de melee-aanval waarbij je met de B-knop jezelf verdedigt met het pikhouweel. Als je goed timet, kun je die aanvallen achter elkaar koppelen. Als tweede kun je een spirituele aanval uitvoeren. Dit doe je heel simpel met je Wiimote en te drukken op de B-knop om aan te vallen. En als laatste is er de barmhartigeheidsritueel. Als de geest zo dusdanig is afgezwakt zie je een symbool verschijnen, en dan kun je op de A-knop drukken waarmee de strijd beëindigt door de getoonde acties op je scherm uit te voeren.

  Cursed Mountain Screenshot 124483 Cursed Mountain Screenshot 124482 Cursed Mountain Screenshot 124481

  De geesten en demonen zijn dus verschillend en daardoor zit er genoeg uitdaging in de game. Zo zijn er soms bijvoorbeeld de geesten die een spiritueel 'touw' om jouw nek willen doen maar dit kun je gelukkig blokkeren met je pikhouweel. En ook zijn er geesten die je proberen te zuigen of te bijten. Ook dit kun je overleven door met je Wiimote en Nunchuk te schudden.

  Matige graphics, goed geluid
  Willen deze gevechten een beetje spannend zijn moet het uiteraard ook goed gesteld zijn met de graphics en de audio. Qua graphics ziet Cursed Mountain er niet altijd even mooi uit en het is jammer dat niet de optimale krachten van de Wii benut zijn. Geesten worden wel lekker angstaanjagend in beeld gebracht maar omgevingen en voorwerpen zijn toch vaak wel wat achterhaald. Met de audio zit het wel in orde. Verwacht geen game waar je niet meer van kunt slapen want het zal niet angstaanjagend eng worden. Maar Cursed Mountain zal genoeg bieden om jou in je greep te houden. Bovendien komt er ook nog eens geluid uit je Wiimote zelf en dat is erg tof gedaan!

  Cursed Mountain Screenshot 81123 Cursed Mountain Screenshot 82226 Cursed Mountain Screenshot 86220

  Goede en slechte punten
  Het is een game waar je lekker kunt rondneuzen, enge momenten kunt beleven en niet zomaar mee klaar bent. Dus dat klinkt allemaal goed. Wat ook erg prettig is, is de goede besturing en een fijn camerastandpunt. Bovendien kun je dit zelf ook nog bepalen, dus je hebt altijd goed zicht. Maar doet Cursed Mountain ook wat fout? Eigenlijk niet meer dan net al aangehaald was: het langzame tempo en de zwakke graphics. Hoewel een sloom tempo sommigen ook op de zenuwen zal werken en dan wordt daarmee alsnog het horror effect bereikt.

  {mig:3eeyV8Xy3Abr}

  We vervloeken de game juist niet
  Al met al is Cursed Mountain geen game geworden om te vervloeken maar juist een om te omarmen. Het is een horrorgame die eens niet draait om zombies maar om geesten en demonen. Daarbij valt er naast het bestrijden van deze engerds, genoeg nog te verkennen in de game. Houd wel rekening met een slome voortgang en een mannetje dat houterig loopt. Heb jij het geduld hiervoor? Dan is Cursed Mountain zeker jouw Wii-titel van dit moment. De sfeer is uniek en dus eentje om te ervaren.

  7.5

  De plus- en minpunten

  Cursed Mountain

  Verkijgbaar vanaf 4 september 2009

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.