Crysis 2 Review

  De eerste Crysis verscheen alleen op de PC en zat grafisch zo goed in elkaar dat alleen de allernieuwste computers de game op volle kracht konden draaien. Om toch meer spelers te krijgen zonder de graphics drastisch naar beneden te halen, heeft ontwikkelaar Crytek besloten van Crysis 2 een multiplatform game te maken. Of dat goed is uitgepakt lees je in deze recensie.

  In de eerste Crysis speelde je als Jack ‘Nomad’ Dunn. Hij was een van de leden van de US Special Forces die werd uitgezonden naar een met aliens overgoten eilandje in de Zuid-Chinese Zee. Na een gestoorde periode vol actie en geweld waren Nomad, Psycho, Helena en Prophet de enige die het er levend van af hebben gebracht. Prophet ging echter weer terug naar het eiland om persoonlijk wraak te nemen net voordat er een kernbom op het eiland werd afgevuurd.

  Nu dacht iedereen dus dat de aliens en Prophet dood waren, maar niets bleek minder waar. De aliens waren alleen maar sterker geworden van de kernbom en Prophet had het dankzij zijn Nanosuit ook overleefd. Prophet haalde de anderen nu over om ook terug te komen naar het eiland om hem te helpen bij het bestrijden van de aliens.

  Crysis 2 Screenshot 165757 Crysis 2 Screenshot 165753 Crysis 2 Screenshot 165755

  Aliens in New York
  Dat bestrijden is niet helemaal gelukt, want de aliens zijn er drie jaar later nog steeds. Ze zijn van het kleine eilandje af en maken nu hun opmars door Amerika. Ten tijde van Crysis 2 zijn de aliens in New York aanbeland en hebben er al een hele puinhoop van gemaakt. De stad is compleet verwoest en ze maken het alleen nog maar erger. Alsof dat niet genoeg is, is er ook een virus uitgebroken dat de structuur van celweefsel aantast. Hier zijn ook een hoop mensen aan bezweken.

  Je begint de game vervolgens als een nietszeggende soldaat genaamd Alcatraz. Al in de eerste scène val je bewusteloos neer en wanneer je wakker wordt, staat je een grote verrassing te wachten. Het lot van de wereld is namelijk in jouw handen gelegd. Dit door niemand minder dan Prophet. Hij heeft het al die jaren blijkbaar overleefd, maar is nu besmet door het virus. Hij heeft jou in zijn Nanosuit gehesen en zonder ook maar enige informatie mag jij nu de wereld gaan redden.

  Crysis 2 Screenshot 162920 Crysis 2 Screenshot 126644 Crysis 2 Screenshot 162711

  Nanosuit 2.0
  De Nanosuit is in de loop der jaren een beetje veranderd en het pakje dat jij in de game aanhebt is dan ook de officiële Nanosuit 2.0. Dit pak is erg verbeterd ten opzichte van de eerste Nanosuit. Er zijn nu drie modi waarin je de Nanosuit kunt zetten. Dit doe je met een simpele druk op de triggers. De verschillende modi zijn Infiltration Mode, Armor Mode en Power Mode.

  Met de Infiltration Mode word je voor een tijdje onzichtbaar en kun je dus vijanden besluipen of juist ontwijken. Als je ze besluipt, kun je ze met een geluidsloze beweging de nek omdraaien. Je kunt deze modus ook gebruiken om vijanden af te leiden. Je kunt ergens lawaai maken en dan zullen de tegenstanders gaan kijken wat het is. In de Infiltration Mode sluip je vervolgens langs de vijand. Heb je een speciale band met de Splinter Cell games, dan zal deze modus je heel goed bevallen.

  De Armor Mode spreekt eigenlijk voor zich. In deze modus kan de Nanosuit ontzettend veel hebben. Er komt een soort schild om je te hangen en iedere keer dat je geraakt wordt, zal eerst energie uit de Nanosuit weggaan voor je zelf letsel oploopt. Vooral als je midden in een groepje aliens staat, is deze modus erg handig om je te beschermen terwijl je als Rambo iedereen omlegt.

  Als laatste is er de Power Mode die de Strength Mode en Speed Mode uit de eerste Crysis samenbundelt. In deze modus zit je al standaard en hierin speel je dan ook het grootste gedeelte van de game. Door het linker pookje in te drukken ga je sprinten en kun je snel heen en weer rennen tussen de vijanden. Kom je zo snel niet bij een alien of vijandelijke soldaat dan kun je zware voorwerpen als een auto zijn kant op schoppen door het rechter pookje in te drukken. Ook de gigantische sprongen die je kunt maken zijn mogelijk door de Power Mode.

  Crysis 2 Screenshot 139151 Crysis 2 Screenshot 160717 Crysis 2 Screenshot 162707

  Gevarieerde gameplay
  Al deze verschillende modi zorgen ervoor dat iedereen Crysis 2 op een manier kan spelen die hij of zij het prettigst vindt. En als je iemand bent met een korte aandachtsboog dan kun je zelf voor genoeg afwisseling zorgen in de gameplay. Je kunt er ook voor kiezen om bepaalde situaties op een speciale manier aan te pakken. Dat je bijvoorbeeld eerst als Rambo een hoop herrie schopt in de Armor Mode en alle aliens jouw kant op leidt. Vervolgens terugschakelen naar de Power Mode en met hoge snelheid wegrennen tot je uit het zicht bent. En dan wanneer de aliens je komen zoeken Infiltration Mode gebruiken om erlangs te glippen en naar het einde van een level te gaan.

  Het kan allemaal, het is maar net wat jij leuk vindt en hoeveel tijd je in de game wilt steken. Een goede tactiek verzin je namelijk niet zomaar even. Je kunt hiervoor het beste je verrekijker gebruiken. Hierdoor zie je ook meteen waar je meer ammunitie kunt vinden en waar de aliens zijn. Via de verrekijker kun je ook zoeken naar een beter plek om te schuilen of een andere route om bij het einddoel te komen. Een erg handig dingetje dus die erg nuttig blijkt als je een goede tactiek wilt verzinnen.

  Crysis 2 Screenshot 162709 Crysis 2 Screenshot 162916 Crysis 2 Screenshot 166498

  Prachtig New York
  Door die verrekijker kun je ook uitstekend zien hoe mooi New York wel niet is, al is dat zonder verrekijker ook prima te bewonderen. Ontwikkelaar Crytek beloofde de mooiste consolegame ooit te maken en als je het ons vraagt, is Crysis 2 inderdaad het mooiste wat we ooit gezien hebben op de consoles. Zelden zag een in-game wereld er zo echt uit. De omgevingen, de vijanden, de voertuigen, de wapens, de ontploffingen, de rookpluimen, het ziet er allemaal prachtig uit. Soms heb je wel last van pop-up, maar nooit op een storende manier. Het is dat er kwaadaardige aliens rondlopen anders had je zeker een uitstapje willen maken in dit fictieve New York om van de schoonheid te genieten.

  Bij visuele schoonheid hoort natuurlijk ook uitstekend geluid en ook dat vinden we in Crysis 2. Het is alleen jammer dat de hoofdpersoon, Alcatraz, nooit zijn mond open trekt waardoor hij maar een onbekend karakter blijft. De soundtrack is uitstekend en alle effecten klinken precies zoals ze moeten horen. Ook op kleinere details als bijvoorbeeld voetstappen is gelet. Als je helemaal onzichtbaar bent, kan een alien je alsnog betrappen als je te luidruchtig aan het lopen bent.

  Ook mindere punten
  In dat opzicht zijn de aliens nog erg slim, maar over het algemeen valt de intelligentie van de aliens een beetje tegen. Zo blijven ze soms tegen een muur oplopen als ze aan de andere kant iets horen of lopen verschillende aliens allemaal naar dezelfde plek na verloop van tijd zodat je ze allemaal een voor een om kunt brengen zonder ook maar van je plek te komen. Dat hoort natuurlijk niet en het is dan ook jammer dat de game daar een steekje laat liggen.

  Verder is ook het verhaal niet helemaal van de bovenste plank. De singleplayer duurt voor een first-person shooter indrukwekkend lang, maar veel van het verhaal zul je niet echt begrijpen. Dit wordt ook nog eens versterkt als je de eerste Crysis niet gespeeld hebt. Het verhaal komt maar langzaam op gang en als het eenmaal bezig is, heb je al snel het gevoel dat je dingen mist. Je moet dus erg goed opletten en je hoofd erbij houden wil je het verhaal helemaal begrijpen.

  Crysis 2 Screenshot 166112 Crysis 2 Screenshot 162914 Crysis 2 Screenshot 162922

  Multiplayer
  Maar gelukkig is er meer dan het verhaal alleen. Crysis 2 bevat namelijk een multiplayer modus waarin je met een gerust hart verder kunt knallen. Deze multiplayer zit uitstekend in elkaar en kent een systeem dat veel weg heeft van de Call of Duty games. Speel je de multiplayer dan kom je er al snel achter dat de gameplay helemaal niet op Call of Duty lijkt. Dit vooral omdat iedereen nog steeds de verschillende modi van zijn Nanosuit kan gebruiken waardoor het allemaal iets tactischer wordt.

  Wat in het begin wel opvalt, is dat iedereen probeert onzichtbaar te blijven. Echte diehard spelers vind je daarom zo snel nog niet. Als je meer met mensen speelt van een wat hoger level komt het wat minder voor, maar het ligt er dus maar net in waar je wordt ingedeeld. De multiplayer voelt daardoor niet erg gebalanceerd aan en dat is jammer. Kun je daarmee leven dan is de multiplayer van Crysis 2 er wel eentje waar je nog vele uurtjes in kwijt kunt raken.

  {mig:9YAfsriwtnSe}

  Om van te genieten
  We zijn blij dat Crytek heeft besloten om Crysis 2 ook naar de consoles te halen, want het is echt een game om van te genieten. In de lange singleplayer is veel te doen en het is tof gedaan dat je zelf kunt kiezen hoe je een level aanpakt. Hierdoor kun je de singleplayer ook vaker opstarten om het eens op een andere manier te proberen. Toch zul je sneller teruggaan naar de multiplayer die erg goed in elkaar steekt. Het is alleen jammer dat deze nog niet helemaal in balans is, maar zelfs dan kun je er nog veel tijd in kwijt.

  9

  De plus- en minpunten

  Crysis 2

  Verkijgbaar vanaf 24 march 2011

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.