Chronicle: Runescape Legends Review - Een verfrissend kaartspelletje

Review
donderdag, 26 mei 2016 om 14:01
xgn google image
CCG’s worden de laatste tijd steeds populairder, vroeger verzamelde je Yu-Gi-OH! kaarten en werd je gek aangekeken. Maar tegenwoordig is het een stuk meer gemeengoed met spellen als Hearthstone. Wat kan de nieuwe game van Jagex toevoegen aan deze markt? Dat lees je in deze Chronicle: Runescape Legends review!
De nieuwste telg op de markt van digitale verzamelbare kaarten is een bijzondere. Chronicle: Runescape Legends doet alles net even anders. Zoals de naam al doet vermoeden draait het kaartspel rond het Runescape universum en zal het voor Runescape fans ook een feest van herkenning zijn wanneer ze deze CCG zullen spelen.

Runescape voor beginners

Dat wil niet zeggen dat je als Runescapeleek niets te zoeken hebt in dit kaartspel. Wanneer je het spel opstart, zul je zien dat je niet per se docterandus in de Runescapekunde hoeft te zijn om plezier te hebben met deze digitale CCG. Hoewel mensen die al uren in de MMO van Jagex hebben gestoken waarschijnlijk nog een extra dimensie in het spel zullen vinden, valt er voor een nieuweling ook genoeg plezier te beleven.
Dit blijkt vooral wanneer je aan de tutorial bent begonnen. De tutorial neemt je aan de hand in matches tegen AI om je de basics van het spel uit te leggen. Op deze manier wordt je niet meteen in het diepe gegooid wanneer je het tegen een tegenstander van vlees en bloed moet opnemen. Hoewel alles wordt aangekaart tijdens de tutorial, heb je toch soms nog het idee dat je aan het begin niet alle wijsheid in pacht hebt.
Chronicle: Runescape Legends review

Vernield door real-life tegenstanders

Maar dat moet in principe niet uitmaken, immers, al doende leert men en dat geld ook voor Chronicle: Runescape Legends. Wanneer je een paar oefenpotjes tegen de computer hebt gespeeld denk je dat je een onverwoestbare kaartenverslinder bent. Maar wanneer je het dan tegen een echte tegenstander opneemt, blijkt dan toch dat je eigenlijk nog maar een groentje bent die nat achter de oren met de grote jongens mee wil spelen.
Want iedereen die aan Chronicle zal beginnen, zal hetzelfde idee van zichzelf krijgen. Het is namelijk een CCG als geen ander. Natuurlijk is het idee dat je je kaarten inzet om je tegenstander te verslaan, maar dit doe je niet met Mana zoals in Magic of Hearthstone. In Chronicle draait het om het managen van verschillende resources.
Je hebt natuurlijk je gezondheid die op pijl moet blijven, daarnaast heb je armor die je kunt opbouwen, als je wilt aanvallen kun je je attackpoints opkrikken en je hebt goud nodig om bepaalde kaarten te kunnen spelen.
Op deze manier verandert Chronicle van een eendimensionale collectible card game in een spel dat zoveel diepgang heeft, dat je uren bezig kunt zijn met het bouwen van een deck of het bedenken van een strategie voor je tegenstanders.
Chronicle: Runescape Legends review

Verfrissende kijk op het genre

Overigens steek je niet zoveel tijd in de potjes die je speelt. Als je het deck goed voor elkaar hebt en strategisch genoeg speelt, kun je om de vijf minuten weer een nieuwe tegenstander verwachten. De kern van de gameplay bestaat uit vijf ronden waarin je steeds de mogelijkheid krijgt om vijf kaarten te spelen, je tegenstander doet hetzelfde aan zijn eigen zijde en uiteindelijk moet je aan het einde van de vijf ronden ervoor zorgen dat jij degene bent die nog overeind staat.
De kaarten die je in die vijf ronden speelt zijn in verschillende categorieën in te delen, je hebt de creature cards die je moet verslaan om goud, armor, health of aanvalspunten te verdienen. Daarnaast heb je de support cards, waar je goud kunt inwisselen voor een van de andere resources. De derde categorie zit er eigenlijk een beetje tussenin, de ene keer gebruik je deze kaarten om je tegenstander te dwarsbomen, de andere keer om jezelf te dwarsbomen om in de volgende ronden een extra voordeel te hebben.
De gameplay is eigenlijk te diep om in een paar alinea’s uit te leggen en je moet het zelf ervaren om echt te begrijpen dat je hier met iets unieks te maken hebt. Wanneer je eenmaal een aantal uur in het spel hebt gestoken zul je erachter komen dat het zoiets verslavends is, dat je een tijdje niet meer terug zult keren naar je Hearthstone account of je real-life Magic kaarten.
Chronicle: Runescape Legends review

Dungeoneering als unieke feature

Een andere interessante feature die je in weinig andere CCG’s terugziet is dungeoneering. Wanneer je genoeg geld hebt verdiend door matches te winnen, kun je entree betalen om mee te kunnen doen aan dungeoneering. In deze gamemode moet je zo lang mogelijk overleven, je wordt geleidelijk aan tegen steeds sterkere tegenstanders geplaatst. Je krijgt in deze gamemode drie levens, wanneer je een match verliest, verlies je daarmee ook een leven.
In dungeoneering is het risico om mee te doen groot, immers betaal je geld dat je ook kunt uitgeven aan kaarten om je deck sterker te maken. Maar de beloning is ook groter naarmate je verder komt en meer tegenstanders hebt verslagen, je verdient kaarten, geld of zelfs diamanten waarmee je nog sterkere kaarten kunt kopen. Deze manier van risico versus beloning maakt de potjes die je speelt nog interessanter.
Onder andere door dungeoneering is het ook dat Chronicle: Runescape Legends ons zo verrast heeft, het spel geeft een erg verfrissende kijk op het CCG genre en geeft de gevestigde orde een run for their money.
Chronicle: Runescape Legends review

Chronicle: Runescape Legends review conclusie - Beetje pittig is niet vies

Een puntje van kritiek voor het spel is dat de leercurve toch wel redelijk hoog ligt. Je hebt een tijdje nodig om door te krijgen hoe het precies werkt. De basisdecks die standaard bij een personage zitten zijn niet genoeg om te winnen van een speler die er uren aan heeft gezeten om zijn deck te optimaliseren. Hierdoor zal het pick-up-and play gevoel voor het spel misschien wat lager liggen.
Het spel geeft dus een nieuwe kijk op het genre en dat maakt ook dat we zoveel uren hebben gestoken in het kaartspelletje. Wanneer je begint aan het spel om één á twee potjes te spelen, ben je als je niet goed oppast zomaar twee uur verder doordat je kaarten gaat bestuderen, decks gaat opbouwen of een personage beter wilt leren kennen. Maar als je een paar uurtjes over hebt om je het spel meester te maken heb je weer een toffe nieuwe game om regelmatig te spelen!
Cijfer: 8