Center Stage On Pointe Review (DVD) - Een verkeerde move

Review
zaterdag, 01 april 2017 om 9:04
xgn google image
Er is een nieuwe dansfilm uitgebracht. Deze keer nemen we een kijkje in de wereld van ballet en moderne dans, in alweer het derde deel uit de Center Stage serie, genaamd Centre Stage On Pointe. Is de derde film de moeite waard om te bekijken? Dat lees je in de Center Stage On Pointe review.
Het is alweer enige tijd gelden dat een Center Stage film is uitgegeven. In 2008 kwam het vorige deel uit, genaamd Center Stage Turn It Up. In het nieuwe deel volgen we het verhaal van Bella Parker (Nicole Muñoz), die uit haar zusters schaduw wil stappen. Of dat verhaal interessant genoeg is, lees je uiteraard in deze Center Stage On Pointe review.
Center Stage On Pointe review

Een vrij logisch verhaal

Center Stage On Pointe begint met Jonathan Reeves (Peter Gallagher), die te horen krijgt dat zijn American Ballet Academy moet gaan sluiten vanwege financiële problemen. Om deze problemen op te lossen besluit Reeves een nieuwe wind door de academie te laten waaien, door een nieuwe stijl te introduceren: moderne dans. Hoewel dit besluit niet door iedereen even gretig wordt ontvangen, besluit hij het toch te proberen.
Om de beste dansers te vinden, besluit Reeves een auditie te geven, waar de beste moderne dansers en balletdansers naartoe komen. Hier leren we hoofdpersonage Bella kennen. Bella heeft een droom en na lang wikken en wegen besluit ze toch auditie te doen. Hiermee wil ze ten eerste haar droom waarmaken, maar ook vandaan komen onder de schaduw van haar zus Kate Parker, hoofdpersonage uit Center Stage Turn It Up.
Bella haalt haar auditie en wordt met elf andere dansers naar een danskamp gestuurd. Hier ondergaat Bella zes weken lang training, om uiteindelijk een kans te krijgen om toegelaten te worden tot de American Ballet Academy. Dit is alleen niet zo makkelijk als het misschien klinkt.
Center Stage On Pointe review

Geen vlekkeloos verloop

Hoewel het verhaal redelijk duidelijk klinkt, is daar in de film weinig van terug te vinden. Het doel van de film wordt een enkele keer benoemd en verdwijnt daarna naar de achtergrond. Het feit dat de film twee protagonisten lijkt te hebben, Jonathan Reeves en Bella Parker, werkt bovendien niet mee.
Het doel van Jonathan wordt aan het begin van de film uitgelegd, echter wordt daar door de film heen weinig aandacht aan besteed. Maar ook het verhaal van Bella lijkt weinig doordacht te zijn. Verschillende gebeurtenissen in de film komen vanuit het niets en gebeuren alleen om het verhaal verder te helpen.
Een voorbeeld hiervan is Ivan, een van de dansers, die altijd streeft om de beste te zijn. Tijdens een van de lessen vertelt de docent hem dat hij een bepaalde sprong niet mag doen. Hij doet deze vervolgens toch, waardoor hij zijn been blesseert en naar het ziekenhuis wordt gebracht. Wanneer hij in het ziekenhuis ligt doet hij onderzoek naar Bella, die onder de naam Bella Miller ingeschreven staat, en komt hij erachter dat de zus van Bella een nationaal bekend danser is.
Hij besluit dit zonder reden door te spelen aan een van de andere dansers. Dit heeft weer als gevolg dat de overige dansers twijfelen aan de legitimiteit van Bella. Hierdoor heeft ook haar partner twijfels bij Bella en staat hun relatie op het spel. Het zijn momenten als deze, die de film heel erg vertroebelen en het plot moeilijker maken dan het eigenlijk hoeft te zijn.
Center Stage On Pointe review

Slaat de plank mis

Het verhaal is dus niet het sterkste aspect van Center Stage On Point, maar het is een dansfilm, dus misschien kan de film op andere plaatsen zijn kwaliteiten laten zien. Het tegendeel is alleen waar, ook de verschillende dansen die worden gedaan zijn niet sterk genoeg. Hoewel duidelijk te zien is dat de acteurs goed geschoold zijn, spat de actie niet van het scherm.
In Center Stage On Pointe staan de dansstijlen modern en ballet centraal. Deze stijlen zijn technisch hoogstaand, maar missen een ‘wauw’-effect. De stijlen moeten het vooral hebben van het verhaal dat ze vertellen en de emotie die ze overdragen.
Hier is precies waar Center Stage On Pointe de plank misslaat. De dansen zijn door de hele film nietszeggend en voegen weinig toe aan het verhaal. Ook het camerawerk dat tijdens deze scènes gebruikt wordt, doen de dansen geen genoegen en zijn soms zelfs vervelend, zoals de verschillende slow-motionbeelden.
Center Stage On Pointe review

Frustrerende dansles

Als je zelf een van de dansen wil leren, dan staat er op de DVD een extraatje dat je waarschijnlijk wel leuk zal vinden. Chleo Lukasiak, een van de dansers in de film, staat te popelen om je meer te leren. Toch zal je er waarschijnlijk weinig mee opschieten.
De dansles gaat namelijk erg snel, waardoor je eigenlijk geen tijd hebt om uit te vinden wat je moet doen. Voeg daar verschillende woorden uit het vak aan toe als: ‘grand plié’ en ‘relevé’ en het gehele overzicht is kwijt. De dansles is dus eerder frustrerend, dan leuk om te doen.
Center Stage On Pointe review

Toch niet zo best

Hoewel Center Stage een reeks is met een redelijk lang leven, al sinds 2000, is Center Stage On Pointe een echte tegenvaller. Het verhaal klinkt op papier redelijk duidelijk, maar wordt in de weg gezeten door de uitvoering. Hoewel de acteurs goed zijn in wat ze doen, worden hun danskunsten in de weg gezeten door slappe choreografie en slecht camerawerk.
Al met al is er dus weinig om leuk te vinden aan Center Stage On Pointe. Zelfs de privé dansles die wordt geleverd bij de DVD, geeft de film geen extra waarde. Als je op zoek bent naar een goede dansfilm, zoek dan nog even verder.
Cijfer: 5