Catherine Review

  Een man die gedwongen moet kiezen tussen twee mooie vrouwen. Het lijkt op iets dat je in een romantische film terugziet en niet als hoofddoel in een game. Toch besloot ontwikkelaar Atlus hier een spel over te maken en zo is Catherine ontstaan. Een game waarin je een man moet helpen met misschien wel de moeilijkste keuze van zijn leven. Klinkt game-waardig toch?

  Wat het spel Catherine precies is, zijn wij zelf ook nog niet over uit. Je neemt een kijkje in het leven van Vincent. Overdag heeft hij te maken met een erg meeslepend probleem en ´s nachts beklimt hij torentjes in zijn dromen. Als we het per se moeten benoemen zouden we zeggen dat het een soort puzzelgame is die tussen het puzzelen door een verhaal probeert te vertellen. Dat het een vergezochte combinatie is mag wel duidelijk zijn. Toch blijkt het verrassend goed te werken.

  Katherine of Catherine?
  Vincent is wat je noemt een makkelijk persoon. Hij heeft al vijf jaar iets met Katherine en als het aan hem ligt blijft het ook voorlopig zo. Aan dingen als trouwen wil hij nog lang niet denken. Katherine denkt daar anders over. Zij wil net als zoveel vrouwen trouwen, kinderen krijgen en een mooi huisje kopen. Iets waar Vincent nog niet aan wil beginnen. Maar wanneer hij voor de zoveelste keer een drankje teveel op heeft, begint zijn leven toch een drastische verandering te ondergaan.

  Het is namelijk in de kroeg ‘Stray Sheep’ waar hij Catherine ontmoet. Een bloedmooie vrouw die net als Vincent niet veel voelt voor het hele huisje, boompje, beestje. De perfecte vrouw voor Vincent zou je zeggen, ware het niet dat hij ook nog steeds iets voelt voor Katherine. En wanneer hij in een dronken bui ook nog eens het bed induikt met Catherine, wordt het hem steeds heter onder de voeten. Beide vrouwen weten niet van elkaars bestaan af en als het aan Vincent ligt, blijft dat ook zo. Tot hij een keuze heeft gemaakt tenminste. En zo staat Vincent voor misschien wel het belangrijkste moment in zijn leven. Moet hij trouwen met Katherine of een luchtig leven leiden met Catherine. Twee vrouwen waar zelfs wij moeilijk uit kunnen kiezen.

  Arme Vincent
  Het verhaal is in grote lijnen te vertellen, maar het zijn de kleine gebeurtenissen tussendoor die voor lachwekkende momenten zorgen. De twee dames weten namelijk niet dat ze hun vriendje delen en Vincent probeert dit uit alle macht geheim te houden. Maar ja, wanneer ze in dezelfde stad wonen is een ontmoeting tussen de twee natuurlijk onvermijdelijk. Iets wat hilarische momenten oplevert. Je leeft als speler echt mee met de problemen van Vincent en kijkt met spanning toe hoe hij zich keer op keer uit benarde situaties weet te redden.

  Omdat het een vrij volwassen verhaal vertelt, is Catherine zeker niet voor iedereen weggelegd. Het verhaal speelt een grote rol in dit spel en met tussenfilmpjes van soms wel een half uur, moet je je echt afvragen of dit wel iets voor jou is. Een half uur voor een simpel filmpje lijkt misschien lang, maar het doet de game absoluut meer goed dan fout. De dialogen zitten uitstekend in elkaar en de afwisseling tussen twee verschillende visuele stijlen, maken het een genot voor het oog en oor.

  Keuzes
  Overdag krijg je stukjes te zien uit het leven van Vincent, maar wanneer het eenmaal avond is, kun je zelf aan de slag. Het begint in de kroeg bij de vrienden van Vincent. Je kunt hier rondlopen en met alle bezoekers praten. De vrienden van Vincent geven hier hun mening over de gebeurtenissen van de desbetreffende dag. Onbekende bezoekers zijn vooral bezig met het voorleggen van hun problemen. Over het algemeen zijn het alleen Vincents vrienden die nuttige dingen te melden hebben. Veel is er dan ook niet te doen in de kroeg, op een klein mini-spelletje na.

  Naarmate de avond vordert, zul je merken dat Vincent berichtjes van Katherine en Catherine ontvangt op zijn mobiel. Je bent geheel vrij in hoe je hierop reageert. Je kunt berichtjes gewoon negeren, of een antwoord terug sturen. Aan de hand van het antwoord dat je stuurt, zul je merken dat er een soort karma metertje verschuift. Al je acties en daden hebben invloed op dit metertje. Dit ding zal uiteindelijk bepalen hoe het spel eindigt. Dus voor wie Vincent uiteindelijk zal kiezen, maar ook de reacties van Catherine en Katherine op zijn keuze. In totaal zijn er acht verschillende uitkomsten. De drang om Catherine opnieuw te doorlopen is dus heel erg groot.

  Schaapjes tellen
  Zodra Vincent het in de kroeg heeft gezien, gaat hij naar huis om te slapen. Het is hier waar de problemen pas echt beginnen. Vincent heeft namelijk, net als een hoop andere mannen, last van nachtmerries. Dromen waarin hij samen met andere mannen blokkentorentjes moet beklimmen. Hier zit natuurlijk wel een addertje onder het gras. De torens worden langzaam van onderen afgebroken, rij na rij, wat het klimmen een race tegen de klok maakt. Want val je in de droom dan sterf je in het echte leven. Een gevecht om leven en dood waar alles is geoorloofd. Andere mannen duwen Vincent dus maar al te graag aan de kant als dat betekent dat zij het er levend vanaf brengen.

  Het probleem is echter dat iedereen elkaar als schaap ziet, waardoor niemand elkaar herkend. Het schaap dat je het ene moment van de rand af duwt, zou dus zo maar je buurman kunnen zijn. En omdat niemand zijn droom de volgende dag herinnert, valt er niets tegen te doen. Het enige dat men aan de nachtmerries doet denken, zijn namen die op het nieuws voorbij komen van mannen die in hun slaap zijn gestorven. Je vraagt je dus al snel af wat in hemelsnaam het verband is tussen deze dromen en het vreemdgaan van Vincent. Je zult even geduld moeten hebben, maar uiteindelijk zal alles duidelijk worden.

  Blok na blok
  Je zult als speler echt genieten van de problemen van Vincent, maar het puzzelen in diens dromen laat te wensen over. Het enige dat er gevraagd wordt, is om blokjes te verschuiven om zo trapjes naar boven te creëren. Naarmate de levels, of beter gezegd dromen, vorderen merk je dat dit steeds moeilijker wordt. De rijen aan blokjes worden steeds vervelender neergezet, waardoor je steeds slimmer te werk moet gaan. Ondertussen zijn er andere schapen die zich net als jij een weg naar vrijheid proberen te banen. Zij duwen je zonder pardon van de toren af om zo hun eigen hachje te redden.

  Het blijft echter steeds hetzelfde, level na level. Je bent aan een stuk door blokjes aan het verplaatsen met af en toe een schaap dat in de weg staat. Na een paar levels heb je alle technieken wel in je hoofd zitten, waardoor het spel amper nog een uitdaging biedt. De enige afwisseling is een nieuw type blok dat af en toe wordt geïntroduceerd. Bijvoorbeeld een dat zwaarder is of een waar je vanaf glijdt. Deze bieden alleen lang niet de verfrissing die het puzzelen drastisch nodig heeft. Tel daar camerawerk wat om te huilen is bij op en je bent er snel klaar mee. Wanneer je één toren hebt gezien, heb je ze eigenlijk allemaal gezien.

  Gelukkig komt er ook iets goeds voort uit het klimmen van torentjes. Wanneer Vincent eenmaal de top van een toren heeft bereikt moet hij antwoord geven op een vraag. Buiten dat het antwoord van grote invloed is op je karma meter, zal het jou als speler ook bekoren. Het zijn namelijk erg pakkende en persoonlijke vragen waar je soms best moeilijk een antwoord op kunt geven. Dit is erg leuk gedaan, want zo beginnen Vincent en zijn gedachten zich steeds meer te vormen naar jouw evenbeeld. Mits je de vragen natuurlijk eerlijk beantwoord.

  Meeslepend verhaal
  Je moet goed nadenken voordat je Catherine in huis haalt. De game is namelijk lang niet voor iedereen weggelegd. Het puzzelen heeft op zich best veel potentie, maar er is gewoon te weinig afwisseling te vinden in de verschillende levels en een nieuw type blok dat af en toe wordt toegevoegd is niet genoeg om dit te veranderen. Gelukkig maakt het verhaal dit meer dan goed. De problemen van Vincent leveren soms hilarische taferelen op, waarin je je als speler echt kunt inleven. Kortom; houd je wel van een puzzeltje op zijn tijd en kun je maar geen genoeg krijgen van romantische komedies, dan is Catherine echt iets voor jou.

  7.5

  De plus- en minpunten

  • Hilarisch
  • Je leeft met Vincent mee
  • Veel verschillende eindes
  • Mooie dames
  • Puzzelen biedt weinig uitdaging...
  • ...en niet veel afwisseling

  Catherine

  Verkijgbaar vanaf 10 february 2012

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.