Catherine Full Body Review - Een breinbrekende affaire

  Wanneer de meeste mensen vreemdgaan geven ze vaak de schuld aan dat ze onder invloed waren en niet meer logisch na kunnen denken. Maar in onze Catherine Full Body review ontdek je dat je tijdens het vreemdgaan in deze actie-avonturen-puzzel game meer je koppie erbij moet houden dan ooit!

  Catherine Full Body is een meer uitgebreide, vernieuwde versie van de originele game Catherine dat in 2011 verscheen. Vorig jaar kwam deze heruitgave al uit voor de PS4, maar nu krijgen Switch-bezitters ook de kans om deze absurde puzzelgame van Atlus over de consequenties van vreemdgaan te ervaren.

  Catherine Full Body gooit je in een gestoord puzzelavontuur met een verhaal dat diep ingaat op relaties en de daarbij behorende kwesties. Maar helaas kan de game je door een ietwat rommelige camera-en spelbesturing af en toe zelf ook een klein beetje met een bedonderd gevoel achterlaten.

  Wat een nachtmerrie

  Elke nacht wanneer Vincent in slaap valt begint de ellende. Zijn nachtmerries zijn gevuld vol extreme blokpuzzels bezaaid met schapen en de meest angstaanjagende demonische wezens. De bedoeling is om de top van verschillende blokken torens te bereiken door met de blokken te schuiven en zo een trap of platform naar boven te maken. Dit gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot, want langzaam brokkelt de blokkentoren af, en zal je als je te veel treuzelt je dood tegemoet vallen.

  Het gave aan dit puzzelsysteem is dat er vele creatieve manieren zijn op de puzzels op te lossen. Zo kan je de blokken gebruiken om een brug te bouwen, maar je kunt ook aan de rand hangen en zo verder klauteren naar een ander punt van de toren waar je wel verder omhoog kunt. De puzzel-gameplay is vrij makkelijk om op te pakken, maar weet dankzij de vele verschillende tactieken die je kunt toepassen alsnog veel diepgang te bieden.

  De game doet er ook alles aan om dit puzzelsysteem zo duidelijk mogelijk aan je uit te leggen in het begin van het spel. Zelfs verschillende handige tips worden je cadeau gedaan waardoor je al snel torens leert te klimmen als een pro, en dat is nodig ook want de moeilijkheidsgraad gaat al gauw omhoog waardoor het spel vraagt echt je koppie te gebruiken.

  Maak je frustratie ongedaan

  Het enige wat tegenwerkt tijdens het klimmen, is de ietwat onhandige manier waarop je Vincent bestuurt en camera die het soms laat afweten. Vincent beweegt namelijk enorm snel ( wat logisch is, als de grond onder je voeten letterlijk aan het wegslippen is) maar het gevolg hiervan is dat de besturing erg gevoelig is en dat met een klein tikje tegen de analoge stick Vincent verder springt dan dat je wilt.

  De camera kan je naar boven en beneden bewegen, maar niet 360 graden rond de toren heen waardoor je niet altijd een goed beeld hebt van waar Vincent is. De besturing is niet altijd ideaal, maar gelukkig nooit erg frustrerend omdat je jouw fouten kunt herstellen door je meest recente keuzes ongedaan te maken en het nog eens te proberen.

  Naast al het gepuzzel is Catherine Full Body ook vooral een social simulator spel, waarin jouw keuzes en de sociale banden die je opbouwt belangrijk zijn voor het verloop van het verhaal. Catherine Full Body bevat namelijk 13 verschillende eindes gebaseerd op de keuzes die jij maakt.

  Denk goed na over je acties

  De social sim gameplay van het spel draait vooral om het praten met je maten, het drinken van alcoholische drankjes en het versturen van verschillende apps. Alles wat maar een onschuldige tijdvulling lijkt, heeft effect op hoe het spel verder verloopt, dus denk goed na over je acties! Dit is goed te vergelijken met Persona 5, wat logisch is want ook dat spel is ontwikkeld door Atlus. De personages uit Catherine Full Body zijn net zo memorabel en de dialogen net zo vermakend.

  Over Persona 5 gesproken, natuurlijk kan Joker, het paradepaardje van Atlus ook in in dit spel niet achterwege blijven. Speciaal in Catherine Full Body voor de Switch is de leider van de Phantom Thieves toegevoegd als speciaal personage om mee te spelen in de Babel en Colosseum modi. In Babel wordt je uitgedaagd met flink pittige puzzels en maar een beperkt aantal hulpmiddelen om te gebruiken, terwijl in Colosseum jij en een andere speler (online) racen wie het eerst de top van de blokkentoren behaald in een competitie. Perfect voor wie na het hoofd avontuur nog honger heeft naar nog meer puzzels.

  Tenslotte zit het met de presentatie ook goed, want de typische stijlvolle Atlus sfeer spat van je scherm met strak grafische ontworpen menu's en anime cutscenes die de show stelen, en de muziek is spannend en weet vaak een bedrukte sfeer te creëren die goed bij het spel past. Het belangrijkste is wel dat de typische Japanse style voor deze visual novel voor volwassen je aanspreekt, want je zult naar veel cutscenes moeten kijken.

  Catherine Full Body Review - Vreemdgaan was nog nooit zo leuk

  Met wel 13 verschillende eindes om te behalen, en nog een flinke bak aan extra speelmogelijkheden is Catherine Full Body een uitgebreid uitdagend puzzelspel dat flink wat denkwerk vraagt en nog een leuk verhaal te vertellen heeft ook. Na zo'n 8 uur spelen zit je eerste beurt van het spel er wel op, maar dan heb je pas 1 van de 12 eindes bereikt.

  De puzzels zullen elke speler wel overtuigen, maar het is vooral de 18+ anime stijl die je moet liggen. Maar als dit jou aanspreekt en je een beetje kan leven met de soms wat rommelige besturing heb je met Catherine Full Body een zeer unieke puzzelgame te pakken, met een verhaal dat grenzen durft te overschrijden. Het is raar om te zeggen, maar met Catherine Full Body was vreemdgaan nog nooit zo leuk!

  8

  De plus- en minpunten

  • Een grensoverschrijdend verhaal
  • Uitdagende puzzels
  • Maar toch makkelijk op te pakken
  • Optie om foute keuzes ongedaan te maken
  • Elke sociale interactie is cruciaal
  • Grafisch erg strak
  • Beetje rommelige camera en besturing
  • Je moet wel echt van anime houden

  Catherine: Full Body

  Verkijgbaar vanaf 3 september 2019

  Meer over deze game
  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.