Call of Juarez: Bound in Blood Review

  Altijd al eens de cowboy willen uithangen? Call of Juarez: Bound in Blood, het vervolg op de wild west shooter titel uit 2007, stelt de speler in staat om in de huid te kruipen van de gebroeders McCall om zo iedereen die in je weg komt een kopje kleiner te maken.

  Toen we in maart eerder in aanraking kwamen met Call of Juarez: Bound in Blood waren we beiden zeer te spreken over de game. Het eerste deel werd met gemengde gevoelens ontvangen door het publiek. Dit kwam met name door de opmerkelijke keuze om first person shooter elementen met platform elementen af te wisselen, waardoor het niet bij iedereen in de smaak viel.

  Andere focus
  Call of Juarez: Bound in Blood gooit het hele platform aspect van de voorgaande game uit de weg en focust zich nu meer op de vuurgevechten, achtervolgingen en andere lugubere zaken van het wilde westen. Het is nog de vraag of dit ook een geslaagde draai is geworden.

  In de game kruip je in de huid van de gebroeders McCall. Bound in Blood is namelijk een prequel, dus voor degenen die het eerste deel gespeeld hebben worden wat vragen beantwoord én worden allerlei relaties in de familie McCall duidelijker.

  Call of Juarez: Bound in Blood Screenshot 110970 Call of Juarez: Bound in Blood Screenshot 110968 Call of Juarez: Bound in Blood Screenshot 110966

  Thomas en Ray McCall verlaten het leger om terug te gaan naar hun familie, en komen onderweg allerlei vrienden en vijanden tegen. De grootste 'vijand' is misschien wel een donkerharige vrouw, die verder een grote rol zal spelen in het verloop van het verhaal. Het verhaal is interessant met allerlei wendingen, avontuurlijke gebeurtenissen en zelfs verraad.

  Concentration modus
  In ruil voor het opgeven van de platform elementen uit de vorige game zijn er een aantal andere opvullingen voor in de plaats gekomen. Denk bijvoorbeeld aan de zogehete 'concentration' modus. Als de speler genoeg tegenstanders weet koud te maken vult zich een metertje, eenmaal vol kun je met één druk op de knop de concentration modus activeren.

  Afhankelijk van welk personage je hebt gekozen, Ray of Thomas, krijg je een verschillende concentration modus. Zo heb je bijvoorbeeld een concentration modus waarbij je zoveel mogelijk zichtbare tegenstanders moet markeren, die vervolgens automatisch worden neergeschoten. Verder heb je ook nog een coöperatieve concentration modus waarbij beide broers hun skills combineren.

  Call of Juarez: Bound in Blood Screenshot 108963 Call of Juarez: Bound in Blood Screenshot 108961 Call of Juarez: Bound in Blood Screenshot 102324

  Aan het begin van iedere missie krijg je de keuze om te kiezen met wie je de desbetreffende missie aan de slag wil. Er zitten qua speelstijl niet heel veel verschillen tussen de broers, maar Thomas kan beter overweg met rifles en shotguns, terwijl Ray het liever heeft van dual-wielded wapens. Verder zullen bij bepaalde missies de routes ook uiteenlopen waardoor een tweede doorloop een andere speelervaring kan opleveren, en de replay waarde dusdanig verhoogt.

  Geen co-op multiplayer
  Opvallend is dat er geen coöperatieve multiplayer modus aanwezig is in de game, terwijl de game wel vaak gebruik maakt van situaties waarin het benodigd is dat je samenwerkt.

  Simpel coversysteem
  Een kleine maar handige toevoeging is een simpel cover systeem. Als je achter een krat of muur schuilt, gaat het systeem automatisch in zijn werk wat inhoud dat de speler kan gluren of er nog een tegenstander aanwezig is. Dit systeem komt ook terug in de multiplayer modus, waarbij het erg handig kan zijn.

  Call of Juarez: Bound in Blood Screenshot 102320 Call of Juarez: Bound in Blood Screenshot 102318 Call of Juarez: Bound in Blood Screenshot 91605

  Multiplayer modus
  Uiteraard kent Bound in Blood ook een multiplayer modus. Deze modus kent een groot aantal aan unieke modi die gebruik maken van de wilde westen setting. Zo is er een modus waarin één team een bank moet overvallen en met de buit moet weg rennen, terwijl een ander team deze overval juist moet voorkomen.

  Verder kun je kiezen welke class je bent, en kun je bij de ranked matches geld verdienen om nieuwe classes vrij te spelen. Ook kun je met dit geld tijdelijk tijdens een match de class die jij op dat moment bent een boost geven.

  Adembenemend mooi
  Audiovisueel kan Bound in Blood mee met de tijd. De game is niet het beste wat we tot nu toe hebben gezien op dit gebied maar er zijn bepaalde fronten waarbij de game wel boven andere games uitsteekt. De omgevingen zijn namelijk erg grootschalig, en als je te paard gaat en in de woestijn aan het rondrijden bent is het adembenemend om te zien hoe dynamisch de wereld om je heen is.

  {mig:vapdR2WhfCns}

  Conclusie
  De combinatie van de nieuwe elementen en het leuke sfeertje komt goed tot zijn recht in de game. Met een redelijk verhaal en iconische gebeurtenissen weet de game een goede indruk achter de laten. Al met al kunnen we de game beschouwen als een grote stap vooruit. De ontwikkelaar heeft duidelijk de foute van het eerste deel er uit weten te halen en de game verder opgevuld met nieuwe, wel werkende elementen.

  8.4

  De plus- en minpunten

  Call of Juarez: Bound in Blood

  Verkijgbaar vanaf 2 july 2009

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.