Bordspel: Indigo Review

  Vorige maand namen we het bordspel Asara onder de loep, afkomstig van Ravensburger. Vandaag is het tijd voor een ander spel dat uit dezelfde stal komt. Wat heeft Indigo precies voor ons in petto?

  Het woord indigo klinkt wat oosters en dat klopt ook wel. Het is namelijk een diepblauwe kleurtoon die afkomstig is uit een Indische indigoplant. De kleur werd al in de oudheid gewonnen. Het is niet zomaar een kleur, want in veel culturen en religies fungeert indigo als symbool van het oneindige en de onsterfelijkheid. Maar ook heeft het een geheel andere functie, de kleur werkt rustgevend op het menselijk lichaam en zou bijdragen aan een gezond verstand. Vooral dat laatste kunnen spelers goed gebruiken om winnaar van dit bordspel te worden.

  Type: bordspel
  Aantal spelers: 2-4
  Leeftijd: vanaf 8 jaar
  Duur: 20-30 minuten
  Uitgever: Ravensburger
  Huidige adviesprijs: € 29,99

  Doel van het spel
  Indigo wordt gespeeld met twee, drie of vier spelers. De bedoeling is dat deze spelers wegen aanleggen, want op deze wegen moeten edelstenen vervoerd worden naar uitgangen die zich bevinden aan de rand van het speelbord. Er zijn verschillende soorten kleuren edelstenen die weer gekoppeld zijn aan een puntensysteem. Degene die aan het einde van het spel de meeste punten heeft verdiend, mag zich winnaar van Indigo noemen.

  Voordat er gespeeld kan worden, moeten er eerst een paar kleine voorbereidingen getroffen worden. Dit is niet veel en bovendien erg makkelijk door een gebruiksvriendelijke handleiding. Er moeten enkel schatkaartjes, edelstenen en fiches goed neergelegd worden. De fiches worden aan de rand van het speelveld gelegd, bij de doelen. De edelstenen moet uiteindelijk vervoerd worden naar deze doelen om op die manier punten binnen te halen. Het ligt eraan hoeveel spelers er meedoen of spelers gemeenschappelijke doelen hebben of niet. Voor deze recensie is Indigo getest met zowel twee spelers, als vier spelers. Bij twee spelers zijn er geen gemeenschappelijke doelen, bij vier wel. En bij drie spelers heeft elke speler een doel voor zich alleen, en de rest gedeeld met andere spelers.

  Het spelverloop
  En dan hoe werkt het spel precies? Spelers spelen om de beurt. Naast het bord ligt een stapeltje op de kop met wegkaartjes. De spelers pakken om de beurt zo'n kaartje, daarop staat een stuk weg en deze moet ergens op het bord gelegd worden. Het is het idee van bordspel 'Het Betoverde Doolhof', maar daar houdt de vergelijking ook meteen mee op. Vervolgens wordt een edelsteen naar het einde van de weg geschoven. Dit betekent dat als een stukje weg opeens het ene uiteinde van een weg verbindt met het andere en daar al een edelsteen ligt, deze helemaal naar het einde wordt geschoven. Op die manier kan iemand met een beetje geluk al snel een heel eind een edelsteen verpaatsen. Er zijn verschillende soorten wegstukken, zo zijn er kaartjes met onder andere bochten op of rechte stukken.

  De kunst is dus om goede wegen te leggen en edelstenen naar het einde van het bord te plaatsen, daar waar de doelen (fiches) zich bevinden. Als je met twee spelers speelt, heeft iedereen zijn eigen doelen. Maar zodra je met vier spelers speelt wordt het een stuk uitdagender. Want dan deel je altijd doelen met iemand anders. Dit betekent dat zodra iemand een edelsteen naar een doel weet te schuiven, automatisch de ander die dat doel deelt, deze punten ook erbij krijgt. Indigo wordt hierdoor een stuk interessanter dan als je het met twee personen speelt. Bovendien, maar dat spreekt voor zich, merk je al gauw dat met meerdere personen plannetjes die je in je hoofd had gedwarsbooomd worden door een van de overige spelers.

  Nadenken over punten scoren
  Het is verstandig om goed na te denken hoe je het precies aanpakt, want aan alle edelstenen zijn dus punten gekoppeld. Aan het einde van het bord liggen gele edelstenen die één punt waard zijn. In het midden van het bord liggen groene edelstenen die twee punten waard zijn en helemaal in het midden is één blauwe edelsteen die telt voor drie punten. Van de blauwe edelsteen is er dus maar een en deze mag pas worden verplaatst zodra de groene edelstenen van hun plek zijn gehaald.

  Aardig tussendoortje
  De vraag is nu uiteraard, is Indigo een leuk spel? Ja, het is een leuk spel. Maar het is zeker niet het leukste bordspel dat verkrijgbaar is. Het spel gaat niet heel diep en daardoor zul je na het een keer gespeeld te hebben, het al snel aan de kant leggen. Anders dan met andere bordspellen zul je niet het gevoel hebben dat je dit steeds weer opnieuw wilt spelen. Daarentegen is het dus wel gewoon leuk om met vier mensen te doen, omdat het simpelweg weer iets anders is. Het spel staat op zichzelf en valt niet echt te vergelijken met andere bordspellen. Denk er wel om dat het met twee mensen speelbaar is, maar het grootste plezier gehaald wordt door met vier spelers te spelen. Houd echter ook in het achterhoofd dat een potje niet heel lang duurt. Na 20 á 30 minuten is het wel afgelopen. Wat dat betreft is Indigo leuk om een keer uit de budgetbak te pakken. Zie het als een tussendoortje, maar meer niet.

  6.5

  De plus- en minpunten

  • Duidelijke handleiding
  • Mooie vormgegeven spel
  • Zelf wegen maken
  • Niet leuk om vaak te spelen
  • Niet diepgaand genoeg
  • Korte speelduur

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.