Bordspel: Cir*kis Review

Review
zondag, 17 oktober 2010 om 16:00
xgn google image
Nadat we twee weken terug aftrapten met de Van Dale Familiespel recensie, is het alweer tijd voor de volgende. Een onbekende naam voor de meesten wellicht is Cir*kis, dus hoog tijd om dit spel eens onder de loep te nemen!
Cir*kis betitelt zichzelf op de voorkant met de slogan "Het spannende cirkels en sterren spel." Daarmee heb je direct de essente van het spel ook te pakken. Wat je krijgt is een speelbord en vier sets met speelstukken, iedere speler moet met 20 speelstukken aan de slag.
Cir*kis
Type: bordspel
Aantal spelers: 2-4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Duur: ca. 20 minuten
Uitgever: Hasbro
Uitbreiding: n.v.t.
Huidige adviesprijs: €16
Makkelijk te beginnen
In tegenstelling tot veel andere spellen, is Cir*kis een bordspel dat je begint zonder daar veel voor hoeven te doen. De handleiding is kort, maar wel duidelijk en dit geldt ook voor het spel zelf. Voorbereiding is er dan ook nauwelijks, je legt het speelbord neer, en met twee tot vier spelers kun je direct aan de slag. Het doel is om als eerste 40 punten in de wacht te slepen. Al heb je als eerste je speelstukken op, dat hoeft dus nog niet te betekenen dat je ook gewonnen hebt.
Ster of cirkel leggen
Het spel werkt namelijk als volgt. Om de beurt moet een speler één van zijn speelstukken in het midden op het bord leggen. Je hebt 20 speelstukken in totaal, waarvan je van sommigen een paar hebt en van anderen maar één. In het bord zijn min of meer al figuurtjes gehakt en jouw speelstukken passen dan ook naadloos in een van die vakken. Wat je moet maken is een ster of een vierkant, want dat levert je punten op.
Dit figuur leggen lijkt in eerste instantie wellicht op Triominos, maar verder dan die eerste gedachte gaat het niet. Waar je met Triominos blindelings bepaalt waar je je stukken neerlegt, is de voorwaarde bij Cir*kis dat je altijd een rand van een speelstuk moet raken dat net door de vorige speler is neergelegd. Dit is dus meer het idee zoals we het bijvoorbeeld kennen van Domino.
Punten scoren
Toch is het niet een kwestie van zomaar willekeurig kijken en wat neerleggen, maar een klein vleugje strategie komt om de hoek. Het punt is namelijk dat je niet zomaar een ster of cirkel moet volmaken met een van jouw speelstukken, je moet ook nog eens de meeste stukken in die vorm hebben. Elke vorm (cirkel of ster) bestaat namelijk uit vijf delen. Zodra een cirkel of ster compleet is, krijg je 10 punten als jij de meeste stukken in die vorm hebt gelegd. Let echter op, want een tegenspeler die een vorm compleet maakt, krijgt 5 bonuspunten. Een ware kunst is het om meer punten te scoren door met één speelstuk twee vormen compleet te maken.
Speelbord kent erg goed systeem
Zoals gezegd passen alle stukjes naadloos in het speelbord en complimenten moeten sowieso gegeven worden aan het bordspel. Het lijkt zowaar een kunstwerk: het speelbord is namelijk lichtpaars en de speelstukken zijn er in de kleuren rood, geel, donkerpaars en groen. Best leuk om te zien hoe daar allerlei figuren in gemaakt kunnen worden.
Bovendien heeft het speelbord een erg mooi systeem, omdat aan de rand van het bord de score wordt bijgehouden met behulp van scorepinnetjes. Op die manier houd je na iedere beurt de punten bij, en hoef je dus geen pen of papier ernaast te houden. De winnaar is dan ook meteen bekend.
Extra speelbeuren verdienen
De winnaar worden doe je dus door goed te puzzelen. En hoewel je in principe om de beurt speelt, kun je ook op drie manieren een extra beurt verdienen:
  • Je legt een stuk op een vakje waarvan alle aangrenzende vakjes bezet zijn.
  • Je maakt de middenster compleet.
  • Je legt het eerste splinterstuk. Hier heb je er maar één van en deze wordt helemaal aan de rand van het speelbord gelegd.
Enkel leuk met vier spelers
Op zich is dit best leuk, maar Cir*kis kent ook nadelen. Want hoewel je het prima met twee personen kunt spelen, is dit eigenlijk niet heel leuk. Je bent namelijk binnen 20 minuten al klaar, omdat de score van 40 al heel snel gehaald is. Vaak heb je nog lang niet al je figuren opgemaakt maar is er al wel een winnaar bekend. Daarnaast is het niet zo spannend om het met twee mensen te doen, je legt steeds op elkaar aan, en ondertussen valt er niet heel veel te dwarsbomen.
Cir*kis komt dan ook het beste tot zijn recht als je met vier spelers speelt. Dan wordt het pas lastig om cirkels en sterren compleet te maken en wordt het veel spannender om te zien wie de overhand heeft in een figuur aan speelstukken. Bovendien ben je met vier mensen ook langer bezig.
Conclusie
Al met al is Cir*kis een redelijk bordspel. Het is makkelijk om te beginnen en geschikt voor iedereen. Degene met strategisch inzicht zal beloond worden, want hoewel vierkanten en sterren leggen makkelijk is, moet je toch nog goed kijken waar je stukjes neerlegt. Helaas is Cir*kis met twee man niet zo'n succes, omdat je snel klaar bent met spelen en alleen elkaar dwarsboomt. Ga je echter met vier mensen aan de slag, dan kun je Cir*kis nog eens vaker uit de kast pakken.
Pluspunten:
+ kleurrijke vormgeving
+ de figuren passen naadloos in het speelbord
+ de eerste die z'n stukken op heeft, is niet per se de winnaar
Minpunten:
- niet uitdagend voor twee personen
- korte speelduur
Cijfer: 6.5