Blood Bowl 2 is een game die erg losjes gebaseerd is op de sport American Football. De game is alleen vele malen bruter en speelt zich af in het Warhammer universum. Daarbij is het nog wel de taak om met een voorsprong van touchdowns te winnen, maar daartussenin is het niet alleen de bal die veelal de grond raakt.

Warhammer - Blood Bowl 2 Review

Eerlijk spel is niet van toepassing

Blood Bowl is dan ook alles behalve eerlijk. Natuurlijk moet je qua score voor staan aan het einde van de 16 beurten tellende wedstrijd, maar intussen is het zaak om zoveel mogelijk spelers neer te maaien.

Je kunt dan ook op allerlei manieren spelers van het veld af werken. Bijvoorbeeld middels een block, of een blitz waarbij je de speler ongenadig hard tegen zijn kop ramt, maar de tackles in Blood Bowl liegen er ook niet om. Je kunt een speler ook van het veld af duwen, waarna het publiek hem in elkaar slaat.

Als je echt vals wil doen, kun je ook een oorlogsmachine of wat explosieven inzetten, een trap na geven of een scheidsrechter omkopen die vervolgens af en toe een trap bij de tegenstander uitdeelt of het scorebord saboteert. Hoe dan ook, het is altijd een bloedbad en de gewondenbanken zullen vrijwel nooit leeg zijn na een wedstrijd.

Warhammer - Blood Bowl 2 Review

Pijnlijke momenten van de spelers blijven tof

Blood Bowl 2 kent vele gewelddadige momenten, maar doordat je niet alleen met mensen speelt, dus ook met dwergen en andere rassen wordt het iedere keer speels in beeld gebracht. Toch zie je de pijn op ieders gezicht steeds weer als deze bruut onderuit geveegd wordt.

Grafisch is de game sowieso goed. Alle karakters zien er goed uit, de ene wat bruter dan de andere, en het publiek in de stadions is ook overtuigend, al zitten zij wel echt op de rand van je scherm en dus wat minder in beeld. De camerastand is ook volledig aan te passen waardoor er voor iedereen wel een fijne stand tussen zit.

De soundtrack van de game is ook fantastisch. Er is voor zover geen sprake van muziek, maar een goede sportgame heeft overtuigende publieksgeluiden. Blood Bowl 2 is daar geen uitzondering op en Cyanide Studios heeft dit element, tot in het getrommel en gezang prima uitgewerkt.

Het commentaar wordt net als in deel 1 verzorgd door Bob Bifford (een ogre) en Jim Johnson (een vampier). Zij zorgen stiekem voor wat tips, maar maken ook zo nu en dan geniale grappen als er weer iemand tegen een vuist op loopt. Heerlijk. Het enige minpunt hier is dat de ondertiteling voor geen meter klopt en dat het commentaar wel eens in herhaling wil vallen.

Warhammer - Blood Bowl 2 Review

Clubmanagement en strategie ten top!

Bob en Jim bespreken ook een heleboel over jou, want jij bent tenslotte de coach van de Reikland Reavers. Tenminste, in de Campaign modus van de game. Daar worden al jouw taken, en tevens de basis van de game stukje bij beetje aan je uitgelegd.

Aan het begin van de Campaign modus heb je echt nog zijwieltjes en speel je bijna zonder regels. Daarna wordt er steeds een nieuw element geïntroduceerd. Zo krijg je eerst uitleg over het aantal velden dat je kunt lopen en welke acties er in een beurt mogelijk zijn. Daarna krijg je pijnlijk uitleg over blessures.

Dan komen er tactieken aan bod en zo worden alle elementen aan je geïntroduceerd. Het voordeel van de uitleg op deze manier is dat je tijdens het spelen echt goed de basis leert. Het nadeel is, en dan vooral voor nieuwkomers in de franchise, dat het onnodig lang duurt. Daarbij wordt ieder element prima uitgelegd als je even de in-game handleiding bekijkt.

Ook het management van de club wordt je aangeleerd tijdens de Campaign. Je kunt spelers die sterker zijn geworden een skill toewijzen, spelers kopen en verkopen en personeel managen, zoals cheerleaders die het publiek enthousiast houden. Alleen komen deze dingen in de multiplayer modus pas echt goed tot hun recht.

Warhammer - Blood Bowl 2 Review

In de multiplayer modus is het te doen

In de multiplayer modus van de game ben je ook nog steeds de coach, maar dan van je eigen team. Je kunt daar je team samenstellen en daarvoor heb je de keuze uit acht rassen waaronder Orcs, High en Dark Elves en dwergen. Genoeg keuze dus.

In principe is ieder team standaard, maar naar verloop van tijd groeien je spelers in kracht. De multiplayer modus kent bovendien een transfer markt, waar je voorgetrainde spelers kunt kopen van en verkopen aan andere spelers. Deze zorgt voor een enorme dynamiek in het aantal beschikbare spelers.

In de game Blood Bowl uit 2009 waren er 23 rassen beschikbaar, maar ongetwijfeld komen er nog veel rassen bij voor Blood Bowl 2 via downloadbare content. Vervolgens kun je je clubtenue en je logo ontwerpen en je strijdkreet kiezen en als dat af is, ben je klaar voor het online geweld op het veld.

Warhammer - Blood Bowl 2 Review

Dobbelstenen bepalen alles

Door de (vrij lange) training ofwel de Campaign modus wordt je de basis dan wel uitgelegd, maar Blood Bowl 2 is an sich al behoorlijk gebruiksvriendelijk. Eigenlijk geeft de game je bij iedere actie wel aan wat de risico's zijn: dat je bijvoorbeeld getackeld wordt of dat je zelf een muilpeer krijgt.

Dit doet de game door middel van percentages die de kans van slagen aangeven. Daarbij kun je ook altijd wel inschatten aan het aantal dobbelstenen wat in beeld komt of je handig bezig bent. Of je kijkt simpelweg naar acties uit het verleden via het logboek onderin.

De dobbelstenen in de game bepalen overigens (bijna) alles in Blood Bowl 2. Welke acties je kunt doen tegenover een tegenstander, of je slaagt in dat extra sprintje, of je de bal kunt overgooien en zelfs of je speler de bal vangt. De dobbelsteen is dus oppermachtig. Sommige acties hangen af van het aantal ogen op de dobbelsteen of -stenen.

Als je bijvoorbeeld voor een ontwijkmaneuvre meer dan zes moet gooien en je gooit vier, word je genadeloos tegen de vloer gewerkt. Gooi je meer dan zes, dan ontwijkt je speler de tegenstander en loopt hij vrolijk verder. Misschien is de dobbelsteen nog wel het eerlijkste element van de game, die verder helemaal niet om eerlijkheid draait.

Warhammer - Blood Bowl 2 Review

Blood Bowl 2 is een toffe kijk op de sport

Cyanide Studios heeft met Blood Bowl 2 een erg vermakelijke titel neergezet die je zomaar uren bezig houdt. Grafisch gezien is de game erg tof en het geluid maakt de sfeer perfect. Daarbij zit de game boordevol brute, maar hilarische acties en constante tactiek.

Het is alleen geen game om tussendoor eventjes op te pakken, gezien een wedstrijd zomaar een uur duurt. Verder valt het commentaar, wat erg grappig kan zijn, wel eens in herhaling en klopt er geen reet van de ondertiteling. Onder aan de streep scoort deze game een vette touchdown en moet je deze eigenlijk gewoon in huis halen!