Top 10 beste Pixar films - animaties om van te genieten

Article
zondag, 04 oktober 2015 om 15:34
xgn google image
Pixar maakt al jaren fantastische animatiefilms en ook met de komst van de nieuwste Pixarfilm: Inside Out kunnen we er weer een aan onze animatielijst toevoegen. Maar welke Pixar films hebben we nog meer? We hebben hier de top 10 beste Pixar films opgesteld.

10. Cars

Lightning McQueen, een enthousiaste race-auto heeft maar één ding waar hij voor strijdt: De winnaar worden van de beruchte Piston Cup. Tijdens deze animatiefilm komt hij terecht in een klein stadje genaamd Radiator Springs, waar hij erachter komt dat het leven niet draait om de eindstreep maar om de reis.
Deze animatiefilm van Pixar kwam voor het eerst uit in 2006 en was daarmee ook de eerste animatiefilm waarbij alle karakters auto's zijn in plaats van mensen. Wel zijn de auto's getransformeerd in echte karakters, waardoor je bijna het gevoel krijgt dat het mensen zijn.
Cars heeft een paar zeer goede eigenschappen wat het een goede film maakt en wat genoeg reden geeft om de film te kijken. Zo heb je de hele setting van het landschap. Wanneer je de film kijkt en je ziet Lightning McQueen langs route 66 rijden dan vergeet je soms bijna dat het met de computer gemaakt is, want behalve de omgeving is ook de atmosfeer prachtig verwerkt in de film. Je zou bijna denken dat je naar een gewone film aan het kijken bent, als je natuurlijk wegdenkt dat het landschap hier gemaakt is van oude auto-onderdelen...
Verder hebben we bijna bij elke animatiefilm wel pratende dieren, deze zijn gewoon bijna niet meer weg te denken. Wat Cars hier doet is dan weer een stuk origineler, want aangezien de wereld hier bestaat uit machines kun je geen echte dieren verwachten toch? Nee, en daarom komen ze hier met een oplossing: Tractor koeien.
Een leuk film feitje: Als je aan het einde van de film goed oplet zie je dat er een auto versie van Toy Story, A Bug's Life en Monsters, Inc. aan het spelen is bij de Radiator Springs Drive-In Theatre.

9. The Incredibles

Wat krijg je als je twee superhelden bij elkaar zet, ze gaan trouwen en krijgen drie kinderen? Een super... gewone familie.
In de Incredibles krijgen we twee superhelden te zien in de bloei van hun leven. Je hebt Bob Parr (Mister Incredible) die zijn dagelijkse superhelden daden aan het verrichten is en je hebt Helen (Elastigirl). Aan het begin van de film gaan ze eigenlijk meteen al trouwen, waarna je meteen eigenlijk de film inspringt wanneer het een paar jaar later is en ze een familie hebben.
Na een poging tot het redden van een man die zelfmoord wilde plegen, wordt Mister Incredible aangeklaagd en vanaf dat punt keren mensen zich tegen de superhelden. Je ziet dan ook dat in de scenes waar ze een familie hebben enkele jaren later dat de superhelden gewone mensen zijn geworden, met gewone banen en gewone levens.
Wel hebben de drie kinderen van de familie Incredible krachten geërfd, maar dit wordt verder nergens voor gebruikt. Uiteindelijk in de film komt er toch nog een slechterik naar boven, wat je natuurlijk niet kunt missen in een superheldenfilm, en de familie Incredible moet samenwerken om het gevaar te stoppen.
The Incredibles kwam voor het eerst uit in 2004 en won ook met zijn komst 27 prijzen. De film versloeg ook films zoals Shrek 2 en Shark Tale. De film zit leuk in elkaar en combineert bestaande superhelden films in een geanimeerde versie.
Een leuk film feitje: De stad waar de familie Incredible woont, Metroville een combinatie is tussen twee belangrijke steden in de Superman strips: Metropolis en Smallville.

8. Monsters, Inc.

Voor veel kinderen zijn monsters enge, kruipende, harige wezens die zich in je kast verstoppen en je midden in de nacht komen laten schrikken. Dit is ook wat de monsters in Monsters, Inc. als doel hebben, maar niet met de reden die we zouden bedenken. De monsters laten kinderen schrikken, omdat hun geschreeuw voor energie zorgt.
Monsters, Inc. introduceert ons met een heleboel soorten monsters, maar eigenlijk zijn ze helemaal niet zo eng. We hebben voor het eerst kennis mogen maken met monsters zoals Sully en Mike in 2001, toen de film net uitkwam.
In de film volgen we ook deze twee monster vrienden, die allebei werken bij Monsters, Inc. waarbij Sully een groot monster is die makkelijk de kinderen bang maakt en Mike... eigenlijk meer schattig dan eng is. Gelukkig hebben ze een manier gevonden om samen te werken en zijn ze het best scorende duo van het hele bedrijf.
De plot van het verhaal gaat over een klein meisje dat vanuit de mensen wereld in de monster wereld beland en voor grote problemen zorgt. Het is namelijk zo dan mensen kinderen giftig zijn...ten minste, dat denken alle monsters.
Monsters, Inc. combineert een heleboel humor met emotionele stukken, waardoor je vanzelf compleet aan het meeleven bent met de karakters en hun verhaal. De animaties van Pixar zijn zo realistisch, dat het allemaal een stuk echter aanvoelt dan het is. Het is wel een emotioneel einde, dus voel je maar niet slecht als je even een traantje moet wegpinken.
Leuk film feitje: Mary Gibbs, het meisje dat de stem van Boo vertolkt was te jong om in de opname studio te zetten en met die reden volgde het film team haar met een microfoon en paste daarop de animaties aan.

7. Brave

Ja, dan hebben we eindelijk een echte schotse Pixar film! Pixar weet zeker hoe ze vernieuwend moet blijven als filmproducent en liet dit ook blijken met de komst van de film Brave in 2012.
In Brave volgen we een echte Schotse redhair, Merida. Ze is de dochter van koning Fergus en koningin Elinor en is zeker een impulsieve dame. Ze wordt door haar moeder opgevoed als een keurige troonopvolgsters, maar Merida wil het liefste de wildernis in en gaan boogschieten. Een beetje een Schotse Katniss Everdeen dus. En een geanimeerde natuurlijk.
Merida rent uiteindelijk weg en komt terecht bij een huisje in het bos waar ze een tovenares tegen komt. Alles gaat natuurlijk mis, waarbij haar eigen moeder in een beer verandert. Ja, ze was boos op haar moeder, maar om haar nou in een beer te veranderen... dat was niet helemaal de bedoeling.
In de film volgen we Merida en haar moeder die er alles aan proberen te doen om de spreuk om te keren en waarbij ze door de reis heen een sterke band opbouwen. Ook weer zo'n emotionele film, maar ook zoals de meeste Pixar films erg grappig en prachtig in elkaar gezet. Wat deze film ook zo mooi maakt is naast de Schotse omgeving en accenten ook de prachtige muziek die gebruikt wordt. Je waant je bij Brave echt in een Schots universum.
Leuk film feitje: In het hutje van de tovenares in het bos, wanneer de bezem door de kamer vliegt, kun je Sully van Monsters, Inc. zien. Hij is in een stuk hout getekend.

6. Up

De film begint meteen met Carl Fredicksen, een verlegen achtjarige jongen die op een dag opeens Ellie ontmoet, een excentriek meisje. Hij ontdekt al snel dat ze allebei een interesse hebben in de avonturen van hun held: Charles Muntz. Ze gaan samen op allerlei avonturen en wanneer Ellie Carl vertelt dat ze graag haar huis wil verhuizen naar de Paradijswaterval in Zuid Amerika, belooft Carl haar dat hij dit zal laten gebeuren.
Nou, dan worden de twee natuurlijk verliefd en gaan ze trouwen en zijn ze dolgelukkig samen. Ze hebben een goed leven samen, maar hun plan om het huis te verhuizen wordt steeds uitgesteld door financiële problemen. Tegen de tijd dat dit voorbij is, zijn ze al oud en is Ellie overleden.
Wanneer de film echt begint, is Carl een oude man die de belofte aan zijn vrouw probeert waar te maken. We volgen Carl, terwijl hij een heleboel laatste avonturen meemaakt. Hij wordt vergezeld door de jonge Russell, een scout en samen maken ze een heleboel mee.
Het verhaal van Up is erg sterk, want het is niet meer zomaar een "Er was eens..." film. Het is emotioneel, zeer grappig, slim en natuurlijk super avontuurlijk. En kom op nou, wie komt er nou met het idee om een huis te vervoeren met ballonnen? Daar moet je zeker een creatieve gedachtegang voor hebben.
Up kwam uit in 2009 en is daarmee ook de tiende lange speelfilm van Pixar. We hadden het eerder al over pratende dieren in animatiefilms en die hebben we hier dan wel weer... in ieder geval een soort van. Ja, onze trouwe viervoeter Dug dus. Jeetje, wat houdt die hond van eekhoorns...
Leuk film feitje: De boom waar Ellie en Carl aan het picknicken zijn, komt eigenlijk uit de film 'Een Luizenleven', ook een film van Pixar.

5. Ratatouille

We hebben al gezien dat Pixar goed verschillende culturen in zijn films kan verwerken. Zo hebben we dat gezien bij het Schotse Brave en maken we hier in Ratatouille kennis met Parijs.
Ja, we gaan gewoon weer lekker verder met de pratende dieren. Maak kennis met Remy, de pratende rat. Nou ja, hij praat alleen tegen zijn mede ratten ... mensen verstaan hem natuurlijk niet.
Remy heeft een droom. Een grote droom zelfs. Remy wil namelijk een kok worden in een echte, goede Franse keuken. Ja, erg logisch natuurlijk, er zullen vast honderden restaurants graag een rat willen aannemen. Gezondheidsinspecteur iemand?
Verder maken we kennis met Linguini, een jongeman die in een restaurant wordt aangenomen door een brief van zijn moeder maar eigenlijk helemaal niet kan koken. Nou je raadt het al, Linguini kan niet koken maar mag wel in het restaurant komen en Remy... Remy is een kokende rat.
In Ratatouille word je deel van een onmogelijke vriendschap en leren we dat je nooit te groot kan dromen. Ratatouille kwam uit in 2007 en is de achtste lange film van Pixar.
Leuk filmfeitje: Het productieteam van Ratatouille heeft voor de film meer dan een half jaar ratten als huisdieren gehouden, om de beweging en vormen te bestuderen.

4. Inside Out

Dit is de nieuwste toevoeging van de Pixar familie en ook zeker een hele leuke.
Wat gaat er in het hoofd om van je kind? Die vurige wens van ouders om het brein van hun kinderen te begrijpen ligt aan de basis van Inside Out. Regisseurs Pete Docter en Ronnie del Carmen proberen hen een handje te helpen door ín het hoofd van een 11-jarig meisje te gaan zitten. In de film dus.
Riley verhuist met haar ouders van Minnesota naar San Francisco. De emoties die bij zo’n verhuizing komen kijken personifiëren Docter en Del Carmen in de vijf poppetjes Vreugde, Verdriet, Woede, Walging en Angst. Het vijftal bedient Riley’s brein in een ‘controlekamer’, en wanneer Vreugde en Verdriet verdwalen in het langetermijngeheugen, moeten Walging, Angst en Woede de boel zien te redden. Deze film is zeker voer voor herkenbare en hilarische symboliek.
De film kwam in mei 2015 uit en is ook de laatste film van Pixar tot nu toe. Tussen deze film en laatste originele Pixar film zit alweer 3 jaar. In die drie jaar zijn er wel vervolg delen uitgekomen van eerdere Pixar films.
Leuk filmfeitje: Een van de gedachte bubbels in Riley's hoofd bevat scenes van vorige Pixar films zoals de bruiloft in Up.

3. Finding Nemo

Waarschijnlijk de leukste onderwaterfilm die er is. In Finding Nemo leren we een heleboel karakters kennen die we nooit meer zullen vergeten. Ironisch, want Dory was daar echt goed in...vergeten.
Het verhaal begint met twee gelukkige clownvisjes; Marlin en zijn vrouw Coral. Ze zijn net verhuisd naar een nieuwe anemoon waar Coral kort daarna een heleboel eitjes legt. Het geluk is helaas kort, want een barracuda verslindt Coral en er blijft maar één eitje over. Marlin noemt het eitje Nemo, en het visje komt later uit het eitje met één korter vinnetje.
Marlin is natuurlijk super beschermend over zijn zoon en laat hem bijna niet alleen. Ja, tot dat moment dus wanneer hij zijn zoon kwijtraakt (oeps). Marlin gaat voor niks uit de weg en gaat op zoek naar zijn zoon en dit verklaart dus meteen de titel. Op zijn zoektocht komt Marlin vele oceaanfiguren tegen, waaronder de vergeetachtige Dory.
Een van de andere meest iconische karakters in de film is de zeeschildpad die Marlin tegenkomt. Je kunt na deze film niet meer normaal "Hey dude" zeggen, zonder te klinken als een reggae figuur. We zullen je nooit vergeten Crush.
Een echte familie film over vriendschap en alles over hebben voor je familie. Prachtige animaties en een onvergetelijk verhaal. Als je hem niet gezien hebt, ga hem kijken. Als je hem wel gezien hebt, ga hem nog een keer kijken.
Leuk filmfeitje: Nemo werd voor het eerste geïntroduceerd als knuffel op de bank van Boo's kamer in Monsters, Inc. Dit gebeurde twee jaar voordat Finding Nemo uitkwam.

2. Toy Story

Toy Story is de eerste volledig geanimeerde film van Pixar en daarbij dus ook de oudste van het lijstje. De jaren 90 kinderen herkennen deze titel zeker, wat die zijn zowat opgevoed met Woody, Buzz en al het andere Toy Story speelgoed.
Toy Story gaat zoals de titel al aangeeft over speelgoed dat stiekem tot leven komt zodra de kinderen de kamer uit zijn. De hoofdpersoon hier is Woody, een cowboy en het meest gelieve speelgoed van Andy, een jong jongetje. Het lijkt allemaal goed te gaan voor Woody, totdat Andy op een dag een nieuw speeltje krijgt voor zijn verjaardag.
Woody moet de concurrentie aangaan met Buzz Lightyear, een astronaut en daarbij het meest populaire actie figuur op het moment. Woody voelt zich steeds meer vervangen, totdat er niet meer met hem gespeeld wordt. Natuurlijk gaat het zo nu en dan ook mis, en moet het speelgoed samenwerken om de problemen te vermijden.
Toy Story is een van de leukste Pixar films en heeft ook al meerdere delen op zijn naam staan. Zo heb je Toy Story 2 en 3 en nog enkele korte films over het leven van het speelgoed. De film is leuk voor jong en oud, voornamelijk omdat het ook nog een jeugdsentiment is voor de twintigers.
Leuk filmfeitje: Wanneer een karakter in de film knippert, zul je zien dat ze nooit met twee ogen tegelijk knipperen, maar altijd oog na oog.

1. Wall-E

De winnaar van de Pixar films is Wall-E. Het is misschien een van de meest troosteloze animatiefilms van Pixar, maar toch is het er een om nooit te vergeten. Aan het begin van de film zie je hoe de aarde veranderd is in een giftige bol vol vuilnis en rotzooi. Er is geen levendigheid meer te vinden. Tussen alle puinhoop vinden we dan een klein opruimrobotje: Wall-E.
We zien hoe de robot maar doorgaat met opruimen (ook al is het nut allang vergaan) en hoe hij niet doorheeft dat er niks op aarde te vinden is. Uiteindelijk komt er een andere robot naar aarde om te planeet te scannen, en Wall-E wordt verliefd. Nou, als er iets schattig is, dan is het een robot met gevoelens.
Wall-E wil niet dat de robot (Eva) weggaat en volgt haar naar haar schip. Het grootste deel van de film vindt plaats op een ruimteschip waar we het verhaal volgen van liefde tussen robots en het redden van de mensheid.
Zoals ongeveer alle films van Pixar heeft ook deze prachtige animaties waar je bijna van denkt dat ze echt zijn. Wall-E is zeker een tranentrekker, maar op een positieve manier. Zeker qua verhaal en beelden een van de sterkste films van Pixar. De film komt uit 2008 en heeft zelfs enkele Oscars en nog 40 andere prijzen binnengehaald.
Leuk filmfeitje: Er zijn meerdere Pixar film elementen te zien in de opslagruimte van Wall-E, zoals de wandelstok van Carl Frederickson, en Rex en Lightning McQueen in speelgoed vorm.