Better Call Saul Seizoen 1 Review - De jongere jaren van een corrupte advocaat

  Veel fans van de fantastische serie Breaking Bad vielen na de epische conclusie in een diep gat. Gelukkig werd al snel de prequel-serie Better Call Saul aangekondigd, die nu op DVD en Blu-ray is aan te schaffen! Bereikt het achtergrondverhaal van corrupte advocaat Saul Goodman het niveau van Breaking Bad? Lees het in onze Better Call Saul Seizoen 1 review!

  Saul Goodman stond in Breaking Bad vooral bekend als de excentrieke, corrupte en enigszins paranoïde advocaat van Walter White en Jesse Pinkman. Met zijn zwaar absurde tv-commercials en bizarre juridische adviezen zorgde dit personage, gespeeld door komiek Bob Odenkirk, voor behoorlijk wat luchtige momenten in een normaliter zwaar verhaal.

  In Better Call Saul zien wij een jongere Saul, die nog onder zijn echte naam Jimmy McGill werkt. Jimmy McGill heeft zich in tegenstelling tot zijn vlottere alter ego nog niet ontwikkeld tot een succesvol advocaat. Zijn kantoor, dat tevens ook functioneert als zijn woonruimte, bevindt zich achterin een nagelstudio. Op zijn zachtst gezegd niet de ideale situatie voor een advocaat!

  Better Call Saul Seizoen 1 review

  De opstartproblemen van een advocaat

  Ook de cliënten staan nog niet echt in de rij voor het juridisch advies van Jimmy. Hier komt echter verandering wanneer hij een telefoontje ontvangt van een stel dat ervan beschuldigd wordt 1.6 miljoen dollar te hebben verduisterd. Uiteindelijk besluiten zij de zaak echter toch neer te leggen bij het grote advocatenbureau HHM.

  Jimmy wil hier vervolgens een stokje voor steken en haalt twee jonge oplichters over om een aanrijding in scène te zetten met de auto van het stel. Door een kleine miscalculatie loopt dit niet zoals verwacht. De oplichters hebben de verkeerde auto te pakken en het drietal raakt ontvoerd door een oude bekende uit Breaking Bad.

  Al snel raakt Jimmy door deze reeks gebeurtenissen in aanraking met crimineel Ignacio 'Nacho' Varga, die de lafhartige Jimmy al snel in zijn greep heeft. De rol van Nacho wordt overigens vertaald door de geniale Michael Mando, die voor de gamers onder ons het beste bekend staat als Vaas Montenegro uit Far Cry 3. Ja, hier waren wij HEEL enthousiast over!

  Better Call Saul Seizoen 1 review

  Een lastige parkeerwacht

  Waar Breaking Bad er vooral voor zorgde dat wij constant op het puntje van onze stoelen zaten, laat Better Call Saul ons voornamelijk van diezelfde stoelen vallen van het lachen. Bob Odenkirk zet namelijk nog steeds ontzettend hilarisch personage neer. Hij krijgt hierin assistentie van een andere oudgediende, namelijk Jonathan Banks, die terugkeert als Mike Ehrmantraut.

  Mike Ehrmantraut, die in Breaking Bad vooral bekend stond als de bad-ass rechterhand van drugsbaron Gustavo Fring, is in deze prequel een simpele parkeerwacht die zijn taak zeer serieus neemt. Dit levert een reeks hilarische scènes op waarin Jimmy meerdere malen wordt teruggestuurd omdat hij niet de juiste stempels bezit.

  Toch is het niet alleen maar lachen geblazen, want Better Call Saul heeft wel degelijk serieuze aspecten! Dit uit zich het meeste in het achtergrondverhaal van Mike. Zo bevat dit seizoen een aflevering waarin we Mike zien in de tijd dat hij nog werkzaam was als agent. Deze aflevering springt er sterk uit, omdat de anders zo milde toon ineens wel heel dichtbij Breaking Bad komt.

  Better Call Saul Seizoen 1 Review

  Op zoek naar paaseitjes!

  Cinematografisch ziet Better Call Saul er net als voorganger Breaking Bad weer superstrak uit. In ieder shot is terug te zien dat er uitstekend is nagedacht over de plaatsing van de camera, belichting en omlijsting. En hoewel de toon van Better Call Saul beduidend lichter is, zorgen de gelijkenissen in esthethiek er toch voor dat de twee series als een geheel voelen.

  Hoewel Better Call Saul helaas maar 10 afleveringen lang is, zitten deze wel stuk voor gevuld met easter eggs. Deze refereren natuurlijk bijna allemaal naar Breaking Bad. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de jas+hoed-combinatie van Heisenberg die zeer opvallend in een shot geplaatst zijn. Op zoek gaan naar paaseitjes blijft altijd leuk!

  Better Call Saul Seizoen 1 Review

  Better Call Saul Seizoen 1 Review - Een waardige spin-off!

  Better Call Saul bewijst in het eerste seizoen meer dan een makkelijke manier te kunnen zijn om meer geld te verdienen. We zien een totaal andere kant van de vlot gebekte Saul Goodman, wat zelfs een interessant stukje ontwikkeling in zijn karakter met zich meebrengt.

  Bovendien zijn de perikelen van Jimmy McGill gewoonweg hilarisch en kunnen we niet wachten om nog meer te zien van zijn ontwikkeling naar zijn alter ego Saul Goodman. Gelukkig begint seizoen 2 alweer in februari!

  8.5

  De plus- en minpunten

  • Bob Odenkirk is nog steeds hilarisch
  • Vaas blijft een baas!
  • Mike zorgt weer voor een goede portie cynisme
  • Meer dan een makkelijke spin-off
  • Slechts 10 afleveringen
  • We missen Walter White stiekem nog een beetje
  • Ja, Jesse Pinkman ook...BITCH!

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.