Below the Surface review (DVD) - Een originele gijzeling

  Uit het Scandinavisch filmlandschap komt weer een nieuwe crimeserie: Below the Surface. Deze achtdelige serie gaat over een gijzeling in een metrostelsel onder Kopenhagen en dat is enorm spannend! Hoe goed de serie precies is, lees je in deze Below the Surface review.

  De serie is van dezelfde makers die eerder verantwoording waren voor de tv-series The Killing, Borgen en de film A Royal Affair. Kan er dan nog wat fout gaan, vraag je je af. Want drie genoemde titels leverden eerder al topkwaliteit.

  Het verhaal gaat in ieder geval in Below the Surface over drie mannen die van het een op het andere moment een metro gijzelen in de Deense hoofdstad. Degene die de controle krijgt om dit in goede banen te leiden (de heren willen zoals gewoonlijk een smak geld) zijn Philip Norgaard en Louise Falck.

  below the surface review afbeelding 1

  Gijzelervaring

  Voor Norgaard is het geen makkelijke ‘klus’. Want via diverse flashbacks zien we hoe hij zelf in het verleden gegijzeld is geweest. Dus hij weet als geen ander hoe moeilijk het is voor die mensen onder de grond hoe zwaar ze het hebben. Ondertussen staat elke aflevering op de DVD voor een onderhandelingsdag, dus reken maar uit dat het een intensieve situatie is voor iedereen.

  Ook voor journaliste Naja Toft die nog eens bij het geheel betrokken wordt. Zij wordt namelijk geregeld gecontacteerd door de gijzelnemers om live-interviews af te nemen met een van de gegijzelden, zodat de mensen die thuis kijken medelijden krijgen en meer geld gaan doneren. Net zo lang tot al het losgeld bijeen is.

  De vraag is uiteraard of al dat losgeld, meer dan een miljoen, bij elkaar gesprokkeld gaat worden en of alles goed gaat. Vallen er doden? En houdt Norgaard zijn hoofd koel? Below the Surface begint als een standaard crime met een (te) laag tempo en lijkt in eerste instantie spannend maar niet een goed verhaal te hebben.

  Dit blijkt wel zo te zijn. Vanaf het moment dat een van de drie heren zijn gezicht toont en zijn masker af doet, is het mogelijk om expressies te uiten en blijkt er van alles aan de hand te zijn en gaat het verhaal een stuk dieper dan je in eerste instantie zou vermoeden.

  below the surface review afbeelding 2

  Trage start

  De karakterontwikkeling van Norgaard middels de flashbacks is ook interessant. Hij begint als een standaard oorlogsheld, maar blijkt dan toch diverse littekens op zijn ziel te dragen die bijdragen aan het verhaal. Met name de laatste twee afleveringen van de serie bieden pure topkwaliteit en een emotioneel sterk einde zorgen ervoor dat de serie een ijzersterkte indruk achterlaten.

  Wat alleen jammer is, is dat het zo lang dus duurt voordat we bij dat punt komen. De eerste afleveringen kabbelt de serie een beetje te veel voort. Hoewel het dus wél spannend is. Daarbij telt dat Falck (gespeeld door Sara Hjort Ditlevsen) niet goed uit de verf komt.

  Als kijker leef je niet met haar mee zoals je met Saga uit The Killing wel doet. Ze lijkt ook ‘te jong’ voor haar werk, waardoor je haar niet altijd gelooft. De rest van het acteerwerk is gelukkig beter. En een paar van de gegijzelden krijgen nog af en toe ruimte om hun verhaal te vertellen en daartussen zitten een paar mensen die uitstekend kunnen acteren.

  below the surface review afbeelding 3

  Below the Surface review - Deens kippenvel

  Al met al is Below the Surface erg spannend om te kijken. Er wordt langzaam een spanning opgebouwd waarbij de vraag is wanneer de (figuurlijke) bom gaat ontploffen en de hele situatie uit de hand loopt. Bovendien zorgt een dialoog tussen twee belangrijke personages op het einde voor kippenvel!

  8

  De plus- en minpunten

  • Emotioneel en krachtig einde
  • Origineel
  • Geloofwaardig
  • Veel flashbacks
  • Falck niet overtuigend genoeg
  • Komt iets te langzaam op gang

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.