Bejeweled 3 Review

  Tijd om te puzzelen, tijd voor de zoveelste versie van Bejeweled. Sinds kort is Bejeweld 3 te downloaden voor de Xbox 360. We gingen kristallen op de juiste plek leggen, maar werden wij betoverd door de wereld van Bejeweled 3?

  Bejeweled is een puzzelgame die voor het eerst verscheen in 2001. Sindsdien is de game op allerlei platformen uitgebracht en velen spelen het nu misschien wel op hun smartphone. Voor 1500 Microsoft Points valt de game nu ook te downloaden vanaf Xbox Live. Dat is toch zo'n 15 euro. Klinkt als veel geld, waarbij de vraag dan ook automatisch ontstaat: wat krijg je daar voor terug?

  Acht modi
  Bejeweled 3 biedt in totaal acht modi, waarvan in het begin slechts de helft beschikbaar is. Leuk! Je moet dus modi vrijspelen, zo'n uitdaging werkt altijd goed. De eerste vier modi die meteen beschikbaar zijn, zijn Classic, Lightning, Quest en Zen. Bij elk van deze vier speel je weer een andere modus vrij, dit zijn de modi: Poker, Ice Storm, Diamond Mine en Butterflies. Ja, je ziet het goed: Bejeweled 3 mag dan de zoveelste Bejeweled game op de markt zijn, we mogen wel puzzelen met nieuwe opties. Stiekem vinden wij dat leuk.

  Als vanouds
  Mensen die nog nooit een Bejeweled game in handen hebben gehad kunnen het beste kennis maken met de Classic modus. Dit is Bejeweled zoals het van oorsprong werkt: kristallen op een rij zetten, waarbij er minstens drie gelijken bij elkaar gezocht moeten worden. Of je nou drie kristallen horizontaal plaatst of verticaal, dat maakt niet uit. Zolang het maar dezelfden zijn, dus ronde kristallen horen niet bij rode vierkante kristallen. De kunst is om er meer dan drie bij elkaar te vinden, want dan activeer je speciale kristallen. Plaats je bijvoorbeeld vier kristallen op een rij, dan speel je de 'fame gem' vrij. Zo zijn er tal van opties en speciale kristallen helpen je meer punten te verzamelen en meer kristallen weg te spelen.

  Vlinders weg spelen
  Deze klassieke modus is tof en het speelt lekker weg. Maar eigenlijk zijn het de overige modi die nog leuker zijn en vooral voor het behalen van achievements! Zo speel je bijvoorbeeld een achievement vrij als je alle acht modi (dus eigenlijk vier) weet vrij te spelen. Maar er zijn nog veel meer uitdagingen. Leuk is bijvoorbeeld om aan de slag te gaan met de achievement voor 100 ' butterflies' in de gelijknamige modus Butterflies. Behalve de normale kristallen verschijnen er dan geregeld vlinders ergens in de game in plaats van een kristal Net zoals anders moet je deze in een rij plaatsen met de normale kristallen.

  Het probleem is alleen dat de vlinders steeds verder naar boven gaan en als je helemaal bovenaan belandt, houdt het dus op. Zie het als blokjes leggen in Tetris waarin je blijft puzzelen, maar als je bovenaan het scherm aankomt, kun je niets meer doen en houdt het op. Zo werkt dat ook met Bejeweled 3, knap lastig. Want om een achievement vrij te spelen moet je wel 100 vlinders wegwerken, dat zijn er aardig wat. Toch is de uitdaging niet onmogelijk, gewoon goed blijven kijken en nadenken en dan kom je er wel uit. Het voordeel is dat er geen tijdsdruk is, dus je kunt gewoon op je dooie gemakkie na blijven denken.

  Quest modus biedt leuke minigames
  Wat ook een leuke modus is, is de Quest modus. Deze modus bestaat uit 40 verschillende minigames waarbij de opdracht elke keer weer anders luidt. Verzamel bijvoorbeeld een X-aantal punten in een beperkt aantal zetten. De uitdagingen verschillen van elkaar en zijn goed te doen. Een erg toffe modus!

  Presteren onder druk
  Dat zijn er nog wat modi waarin je als speler meer onder tijdsdruk komt te staan. Zo zijn de achievements die behaald moeten worden in de Lightning modus en de Ice Storm modus al een stuk lastiger dan in Quest en Butterflies. Het is een race tegen de klok. Binnen een paar minuten moet je bijvoorbeeld zoveel multipliers halen als je Lightning speelt. Speel je Ice Storm, dan vult zich het veld ondertussen heel snel met ijs. Als je niet snel genoeg puzzels maakt, ben je binnen no time game over. Wat absoluut goed gedaan is, is de bijpassende soundtrack van de game. Deze sluit naadloos aan waardoor je al snel zenuwachtig wordt en denkt: 'shit, red ik het allemaal wel binnen de tijd?' Nee, meestal niet. Misschien dan toch maar het geluid van de tv uitzetten om het hoofd koel te houden?

  Rustige, saaie, Zen modus
  Heb je nou zoiets van: 'he bah moet dat nou al die druk tijdens het gamen?' Dan kun je er altijd voor kiezen om rond te dwalen in de rustige modus Zen. Een modus die zich laat omschrijven met de woorden 'relax body and mind'. Dit zijn mooiere woorden dan het echt is. In feite is Zen gewoon een modus waarin je onbeperkt kunt doorspelen. Kristalletjes op een rij leggen, punten verdienen en doorgaan. En doorgaan. Gaap je al? Ja, eigenlijk is deze modus best saai. Maar wel een prima afwisseling als je net intensief bijvoorbeeld Lightning of Ice Storm hebt gespeeld.

  Poker en Diamond Mine modi
  Twee modi hebben we dan nog onbesproken gelaten en dat zijn Poker en Diamond Mine. Poker is geinig, maar niet de tofste van de acht. De bedoeling is dat je kristallen matcht, deze worden gekoppeld aan kaarten. En als je goed speelt, en een beetje gelukt hebt, versla je een doodshoofd op een kaart. Niet eenvoudig, maar als het je lukt, speel je wel een achievement vrij. En daarom hebben we dan ook even zitten pokeren in Bejeweled 3. Nog een modus waarbij je op de zenuwen wordt gezeten door de tijd is Diamond Mine. Het woord zegt het al, er moet gegraven worden. Binnen een bepaalde tijd moeten kristallen wat grond doorboren. Een lastige, maar uitdagende modus!

  Leuk, maar te duur
  Veel modi dus, maar de vraag blijft staan: is het niet te duur? Ja, absoluut. 1500 Microsoft Points is toch zo'n 15 euro. Terwijl je nog voor geen euro Bejeweled ook op je telefoon kan spelen. Daarnaast is Bejeweled een typische game die je even tussendoor speelt. Met andere woorden: als je op pad bent, even zit te wachten bij de dokter, even op de w.c. zit, of whatever. Op zulke momenten kun je je telefoon tevoorschijn halen, even Bejeweled spelen en weer doorgaan met de dagelijkse praktijken. Een Xbox 360 neem je daarentegen niet zo makkelijk mee in je broekzak. Dat maakt de game er dus niet aantrekkelijker op. Wel moet gezegd worden, dat ondanks de prijs, de game wel erg goed is. De acht modi bieden veel diversiteit en puzzelplezier voor uren. Dus heb jij een zwak voor puzzelen op je console, dan is ons advies: haal deze een keer uit de budgetbak. De gameplay is verslavend! Een goede game dus, alleen te duur.

  7

  De plus- en minpunten

  • Verslavende gameplay
  • Toffe modi
  • Passende soundtrack
  • Veel te duur
  • Niet onderweg mee te nemen

  Bejeweled 3

  Verkijgbaar vanaf 7 december 2010

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.