Battlefield 3: End Game Review

  Schieten kun je in heel veel games. De grootste shooters zijn echter toch wel Battlefield en Call of Duty. Battlefield 3 heeft zijn laatste downloadbare content mogen ontvangen, en die richt zich op vlaggen en motoren. We hebben het over End Game.

  Al bijna twee jaar weet DICE indruk te maken met Battlefield 3. Halverwege 2011 met de onthulling van de Frostbite 2 engine, tot aan eind vorig jaar met de komst van de Aftermath DLC. De ontwikkelaar heeft een hoge standaard en wil deze in al zijn content behouden. End Game is het laatste project van DICE voor Battlefield 3. Of ook deze uitbreiding kwalitatief goed in elkaar steekt, kun je lezen in deze recensie.

  Hoofdstuk vijf in het DLC-boek van ontwikkelaar DICE dus. Dit keer geen aardbevingen of kleinschalige gevechten, maar snelle actie op grote mappen. Met de komst van een aantal nieuwe voertuigen, waarvan de dirtbike de meest opvallende is, wordt de gameplay behoorlijk veranderd. Tezamen met nieuwe modi, wapens en natuurlijk mappen kun je weer behoorlijk tekeer gaan.

  Lente, zomer, herfst, winter
  Net als bij eerdere uitbreidingen staan de mappen ook in deze DLC in het teken van de seizoenen. Herfst, winter, lente en zomer, allen zijn ze in de mappen terug te vinden. Zo kun je heerlijk crossen in de zomerse zandbanken van Nebandan Flats en je verschuilen achter boomstammen in de bloeiende bossen van Kiasar Railroad. De grafische pracht springt van je scherm af en de vier digitale oorlogsspeeltuinen zijn dan ook heerlijk om te bespelen. Helemaal aangepast aan de andere toevoegingen van de DLC kun je flink wat uurtjes doorspelen.

  Paden zijn zo aangelegd dat jij je makkelijk met de nieuwe dirtbikes kunt verplaatsen. Deze motoren gooien de snelheid van de gameplay flink omhoog. Voorheen was er alleen de quad die als grondvoertuig enige snelheid met zich meebracht, en hierdoor vonden grondgevechten vaak op een paar vaste posities op de map plaats. De dirtbikes zorgen ervoor dat spelers snel grotere afstanden kunnen afleggen, waardoor de strijd meer wordt verdeeld over de map.

  Pak die vlag!
  Vooral bij de herintroductie van de gamemodus Capture the Flag – die eerder al in Battlefield 1942 speelbaar was - zie je dat de motoren veel goeds doen. Dikwijls komen tegenstanders in groepjes op hun scheurijzers jouw basis binnenrijden om je vlag te jatten, en aan jou om de snelheidsduivels op tijd uit te schakelen. Dit wordt je alleen nog maar moeilijker gemaakt door de ondersteuning van de helikopter die elk team heeft.

  Gelukkig komt DICE met een oplossing voor dit probleem en heeft hij luchtafweervoertuigen beschikbaar gesteld. Door middel van rocket pods schiet je de heli’s zo uit de lucht. Sterk zijn de aangepaste jeeps helaas niet, dus kijk uit met vijandelijk vuur.

  De lucht in
  Beter kun je de grond helemaal vermijden en het vliegtuig pakken. Dat is precies wat je in de andere nieuwe modus doet, genaamd Air Superiority. In deze modus krijgt elke speler zijn eigen jet en moeten beide teams strijden om een aantal vastgestelde punten. Een soort Conquest in de lucht dus. Door middel van zeppelins worden de punten aangegeven en door vlak langs diezelfde zeppelins te vliegen, neem jij punten over. Air Superiority zorgt ervoor dat je alle gadgets voor je jet sneller vrijspeelt en vliegen in zo’n snelheidsmonster is natuurlijk altijd leuk.

  De laatste grote toevoeging betreft het dropship. Deze C-130 zorgt ervoor dat je als team de mogelijkheid krijgt om je manschappen vanuit de lucht in het slagveld te plaatsen. Behalve soldaten is het ook mogelijk om kleine voertuigen naar beneden te hengelen. Kleine tanks kunnen hierdoor meteen in het slagveld terecht komen en de vijand afschrikken.

  Waardig einde
  Er kan wel geconcludeerd worden dat ook End Game weer een DLC vanjewelste is geworden. De uitbreiding biedt snelle en actievolle gameplay, terwijl de mappen ruim en open blijven. De dirtbikes zijn een top toevoeging en doen de gameplay goed. Ook de nieuwe modi zijn erg leuk en daarmee kan DICE tevreden terugkijken op alle content die voor Battlefield 3 is gemaakt. Je zult in ieder geval nog veel plezier kunnen beleven voordat Battlefield 4 in de schappen ligt.

  8

  De plus- en minpunten

  • Grote mappen van hoge kwaliteit
  • Leuke nieuwe modi
  • Motoren zijn goede toevoeging
  • Luchtafweervoertuigen niet goed gebalanceerd

  Battlefield 3

  Verkijgbaar vanaf 27 october 2011

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.