ASUS Zenfone 4 Review - Nieuw vlaggenschip voor de fotograaf

Review
woensdag, 18 oktober 2017 om 17:59
xgn google image
ASUS begon in 2014 met de smartphoneserie Zenfone. Nu is de Zenfone 4 in maar liefst vijf varianten in Europa verkrijgbaar, waarvan de standaarduitvoering is uitgetest. Hebben Huawei en Samsung een nieuwe geduchte concurrent op de smartphonemarkt? Lees het in onze Zenfone 4 review!
Na een fancy ‘We Love Photo’ evenement in Rome bracht ASUS de Zenfone 4 lijn op 30 september naar Europa. Journalisten uit heel Europa kwamen erop af om de verschillende modellen met eigen ogen te kunnen aanschouwen. De Zenfone 4, Zenfone 4 Pro (die niet in Nederland beschikbaar is), Zenfone 4 Selfie, Selfie Pro en Max hebben allemaal verschillende specificaties en prijzen. Deze review draait om de Zenfone 4, die voor een adviesprijs van 499 euro te koop is.
Op de specificaties gaat deze Zenfone 4 review niet te diep in, daarvoor kun je het beste naar het overzicht van de verschillende modellen gaan. Wat is dan wel het vermelden waard? Ten eerste dat je voor de genoemde prijs een toestel hebt dat qua kwaliteit boven verwachting ligt. De Zenfone 4 is niet de meest krachtige smartphone, maar heeft toch een paar fraaie aspecten.
Zenfone 4 review

Nadruk op camera’s

Foto’s en video’s maken, dat is waar ASUS met de Zenfone 4 vooral de nadruk op legt en daarom zitten er niet twee, maar drie camera’s op het toestel. In tegenstelling tot de Selfie en Selfie Pro heeft de Zenfone 4 er twee aan de achterkant zitten van 12 en 8 megapixel, die bovendien samenwerken. Het moet gezegd worden: de foto’s zien er goed uit. Zelfs in het donker krijg je duidelijke plaatjes, dankzij low light HDR.
De 8-megapixel camera heeft een groothoeklens van 120 graden, waardoor de foto’s inleveren op scherpte, maar er daarentegen veel meer op past. Nu hoeft niet per se de vriend met de langste armen de groepsfoto te maken; je wisselt met één druk op het scherm van camera. We love photo, toch?
Zenfone 4 review

Een gladde behuizing

Het blijft alleen griezelig om je smartphone wat oncomfortabel in je hand te leggen voor zo’n foto. Het ASUS apparaat is met zijn behuizing van glas en metaal erg glad. Het design is mooi en groot, maar door de materiaalkeuze laat je snel vingerafdrukken achter en glijdt de telefoon sneller uit je handen dan bijvoorbeeld een iPhone. Laat hem dus vooral niet vlakbij een rand van de bank of tafel liggen, want voor je het weet ligt hij op de grond.
Nu zit er bij de Zenfone 4 een hoesje en kun je altijd zelf een hoes aanschaffen, maar dit is niet aan iedereen besteed en het meegeleverde hoesje ziet er ook niet bepaald bijzonder uit. Opvallend is overigens dat de camera’s allemaal onder de glazen behuizing zitten, waardoor er niets uitsteekt of beschadigd kan worden aan de lens. Een klein detail, maar wel goed gedaan van ASUS!

Gebruikersgemak kan beter

Onder die ietwat glibberige behuizing schuilt redelijke hardware, alhoewel je na een tijdje merkt dat je niet met een high-end smartphone te maken hebt. Zo gaat het wisselen tussen de camera’s wat te traag, dus stel je wil snel een foto schieten, dan hindert het wel als je hierdoor te laat bent. De Zenfone 4 draait ook niet alle games even soepel, maar of je hem daarvoor ook wil gebruiken is aan jou. De batterij gaat namelijk ook al niet heel lang mee, maar de 64GB aan opslaggeheugen is wel weer aangenaam.
Zenfone 4 review
Over het algemeen functioneert de Zenfone 4 prima op Android 7.1 Nougat, met hier en daar een kleine stottering (er is tevens een update naar Oreo bevestigd). Toch is de ZenUI-interface, die door ASUS zelf is ontwikkeld, niet altijd even logisch. Bloatware is relatief weinig aanwezig, maar het aanpassen van het normale besturingssysteem was niet nodig geweest. Het lijkt de hardware wat meer te pushen dan de al goed geoptimaliseerde kale versie van Android en zorgt daarentegen juist voor een minder gestroomlijnde gebruikerservaring

Een prima scherm

Tot slot komen we bij het scherm in deze Zenfone 4 review, wat met full-HD resolutie scherp genoeg is voor het merendeel van de gebruikers. Toch zorgt de keuze voor een goedkoper IPS-paneel voor minder heldere kleuren en slechtere kijkhoeken dan bijvoorbeeld de OnePlus 5, waar gebruik wordt gemaakt van een OLED-scherm.
De kleuren zijn dan ook niet even helder en dat doet de foto’s die je kan maken geen recht aan. Door een enigszins groene tint oogt het allemaal wat dof en koud. Door de aanpasbare helderheid uit te zetten, trek je dit enigszins recht en tovert de Zenfone 4 betere kleuren op je scherm.
Zenfone 4 review

ASUS Zenfone 4 Review – Midrange telefoon met high-end camera

De Zenfone 4 is van de in Nederland verkrijgbare modellen het duurst met een adviesprijs van 499 euro en komt daarmee in het midrange segment van de smartphones. Voor dat bedrag heb je een apparaat waarmee je mooie foto’s en video’s kan maken en dat is waar de Zenfone 4 het voornamelijk van moet hebben. Het design van glas en metaal is mooi en modern, maar gevoelig voor vlekken en tevens erg glad in de hand.
De hardware is degelijk en heeft voldoende opslaggeheugen met 64GB, maar laat af en toe een steekje vallen wat betreft snelheid. Ook was een OLED-scherm mooier geweest, maar vergeet niet dat het hier gaat om een smartphone van 499 euro; met zo'n prijs moeten er ergens offers gemaakt worden. Is geld geen probleem en wil je beter, dan is er nog de Zenfone 4 Pro over de grens. Anders moet je toch bij de concurrent kijken.
Cijfer: 7.5

Populair Nieuws