Assassin's Creed III: Liberation HD Review

Review
vrijdag, 31 januari 2014 om 19:30
xgn google image
HD-remakes zijn tegenwoordig helemaal in. Oude games uit verloren tijden worden in een nieuw jasje gestoken, puur om de nostalgie. Games uit een vorige generatie worden tegenwoordig ook al opgeknapt en krijgen titels als ‘Definitive Edition’. Maar een HD-remake van een Vita-game voor de grote consoles? Daar hebben we er nog niet veel van. Is dit een succesformule of iets om snel te vergeten?
Het eerste wat opvalt als je Liberation HD opstart, is het feit dat je hier met een remake van een Vita-game te maken hebt. Alles ziet er een stuk minder scherp uit, de karakters hebben minder details in hun gezichtsuitdrukking en kledij en de framerate is niet om over naar huis te schrijven. Het zijn echter de slordigheidjes die je zou verwachten en ze staan het speelplezier niet erg in de weg. Het grootste probleem van de gebrekkige techniek is dat het verhaal een stuk minder goed uit de verf komt. De cutscenes springen van hot naar her, zijn extreem kort en vaak alleen in kleine ruimtes om de engine niet te zwaar te belasten. Dat is zonde.
In de DLC van Assassin’s Creed IV, Freedom Cry, wordt het onderwerp slavernij aan de kaak gesteld, In Liberation, dat zich afspeelt in en om het New Orleans van de achttiende eeuw, wordt dat ook goed – zo niet beter – gedaan. De protagonist, Aveline de Grandpré, is half-Frans en half-Afrikaans en zweeft daardoor tussen twee werelden ten tijde van de Frans-Indiaanse oorlog.
Aan de ene kant is ze een edele dame, door het bloed van haar Franse vader, maar aan de andere kant is ze ook een donkere vrouw, een slaaf. Haar Franse bloed voorkomt dat ze head first tussen de katoenplanten wordt gegooid, maar het weerhoudt Aveline er niet van zich in een slavenpakje te hijsen en te infiltreren bij plantages.
AC Liberation HD screenshot 1

Verkleedpartij

Liberation kent een uniek kledingsysteem dat we nog niet in een andere Assassin’s Creed hebben gezien. Het zorgt voor een eigen smoel en is erg leuk en intuïtief als het werkt, met nadruk op als. Aveline heeft namelijk de keuze tussen drie verschillende kostuums: een Assassin-kostuum, een slavenkostuum of een dameskostuum. Elk kostuum heeft zo zijn voor- en nadelen. Zo zul je als Assassin sneller berucht worden en sneller herkend, maar heb je wel toegang to al je wapens en kan je ongehinderd over de daken rennen. Als slaaf word je ook sneller berucht en kan je minder wapens gebruiken, maar infiltreer je wel makkelijker in bepaalde plekken. Als dame word je minder snel berucht en verleid je bewakers makkelijker, maar kun je weer alleen de hidden blades en gifpijltjes gebruiken en is het niet mogelijk om te free-runnen. Je kunt de kostuums alleen wisselen bij bepaalde hokjes, à la Superman, dus je zult goed de situatie moeten inschatten voordat je overgaat tot actie.
Het minpunt van de kostuums is het ongebalanceerde gevechtssysteem. Als dame kan je makkelijk iedereen omleggen, mits je bedreven bent met counteren en zul je alleen het free-runnen missen als je ergens hogerop moet zijn. Bovendien word je minder snel berucht en zul je dus minder vaak dat peil omlaag moeten werken. We zijn immers verwend geraakt door Assassin's Creed IV, waar het notoriety-systeem afwezig was. In Liberation moet je echter weer bepaalde mensen omkopen, posters van de muren scheuren en ooggetuigen omleggen. Respectievelijk brengt dat het peil van het Assassin-, slaven- en dameskostuum omlaag.
AC Liberation HD screenshot 2

Zwaaien met een zweep

De grootste aantrekkingskracht van het Assassin- en slavenkostuum is verreweg de zweep. Dit nieuwe wapen wordt niet alleen gebruikt bij gevechten, maar ook bij het free-runnen. Je kunt je snel door New Orleans manoeuvreren door de zweep als liaan te gebruiken en over grote lengtes zwaaien. Daarnaast is de zweep ook een handig wapen in het omliggende Louisiana Bayou. Dit moerasland is voornamelijk bedekt met water, wat niet bevorderlijk is voor de snelheid, dus jezelf bewegen door de bomen is aan te raden. Vijanden kan je met de zweep ophangen vanuit de takken en dat geeft je het gevoel dat je een ware wraakengel bent.
Alhoewel Liberation tegelijkertijd uitkwam met Assassin's Creed III, maakt Desmond geen deel uit van het verhaal en zul je ook niet uit het verhaal getrokken worden. Liberation is juist bedoeld als propaganda van Abstergo, waar de organisatie gevoelige stukken eruit geknipt heeft. Weet je echter een persoon te vinden die er niet in hoort te zitten, een glitch, en die te vermoorden, dan zal de waarheid getoond worden. Het is een oplossing die het verhaal ten goede komt en je ook niet te pas en on te pas uit de wereld trekt; iets wat Assassin's Creed IV ook deed en de immersie flink ten goede komt. Helemaal omdat je bij Liberation een stuk minder snel naar binnen wordt gezogen.

Minder, maar wel interessant

Al met al is Liberation HD een aparte mix vol tegenstrijdigheden. Qua remake is het aardig gedaan, maar is het overduidelijk dat het afkomstig is van de Vita. De graphics vallen, helemaal in vergelijking met Black Flag, flink tegen en de minpunten uit Assassin's Creed III, zoals het notoriety-systeem, zitten hier ook in.
Aveline is echter een stuk interessanter dan Connor, maar helaas doen de gebrekkige cutscenes haar weer geen eer aan. Het kostuumsysteem is leuk bedacht en zorgt voor interessante situaties waar je verschillende opties hebt, maar vaak is het dameskostuum de eerste keuze en zul je de andere twee niet vaak gebruiken. Een aangepaste versie in Assassin's Creed V zou zeker van toegevoegde waarde zijn, mits goed geïmplementeerd. De vraag die je jezelf aan het einde van de dag moet stellen, is of je een mindere Assassin's Creed, met enkele interessante elementen, vijftien euro waard vindt.
Cijfer: 6.5

Populair Nieuws