Apple Watch 2 Review - Het verlengstuk van de iPhone

  Op dezelfde dag als de iPhone 7 kwam ook de tweede generatie horloge uit van Apple. De Apple Watch Series 2 is een verlengstuk van je telefoon. Maar is het ook echt handig of niet meer dan een gimmick? Daarover lees je in de Apple Watch 2 review.

  Langzaam begint de smartwatch zijn intrede te maken in het dagelijks leven. Steeds vaker worden mensen geconfronteerd met het bestaan van het digitale horloge deluxe. De mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos met een slim horloge en kunnen veel onderdelen van je leven een stuk makkelijker maken. Mits goed uitgevoerd.

  Apple gaat nu voor de tweede keer een poging wagen met de Apple Watch Series 2. Na anderhalf jaar sleutelen en aanpassen aan het concept van een Apple smartwatch probeert Apple nu de Apple Watch Series 1 te verbeteren. Met een nieuw horloge en het vernieuwde WatchOS 3 probeert Apple dit voor elkaar te boksen.

  Apple Watch 2 review

  Samen bewegen

  Tijdens de presentatie van de Apple Watch 2 maakt Apple duidelijk al vrij snel duidelijk dat Apple zich erg gaat richten op de sporter. Veel filmpjes tijdens de presentatie bevatten een sporter en er is zelfs een samenwerking aangegaan met Nike. Het wordt ook vrij snel duidelijk het horloge ideaal is voor sporters.

  Een smartwatch is de perfect sportpartner. Het ding is licht, je hebt er geen last van in zakken en het houdt alles bij wat je doet met dingetje om je pols. Belangrijk was de toevoeging van een ingebouwde GPS. Deze ontbrak bij de eerste generatie Apple Watch. Hardlopers moesten dus alsnog de logge telefoon in hun zak stoppen om te kunnen gaan hardlopen.

  Niet langer. Kies je fitnessprogramma op het horloge en je bent klaar om te gaan. Het horloge houdt bij welke sporten je doet en hoe goed je bezig bent met het beoefenen van die sporten. Hardlopen, fietsen, steppen, snelwandelen en zwemmen zijn allemaal opties. Je leest het goed, je mag ook zwemmen.

  Het horloge is waterdicht tot wel 50 meter diep, daar waar de Apple Watch Series 1 slechts spatwaterdicht was. Nu kan je gerust het horloge omhouden tijdens het douchen of je handen wassen zonder extra voorzichtig te doen. Maar de waterdichtheid is toch echt toegevoegd om met het horloge te gaan zwemmen.

  En dat doet hij goed ook. Alle benodigde functies werken perfect zodra je het water uitkomt en de ingebouwde speaker blaast letterlijk het water uit het horloge als je klaar bent met zwemmen. Zodra je het zwembad uitkomt draai je aan het knopje aan de zijkant en wordt door een paar lage tonen je horloge weer watervrij gemaakt. Opmerkelijk, maar innovatief.

  Apple biedt veel sportfuncties aan. Alles werkt gewoon goed. Hij houdt alles netjes bij en slaat alles op. Daarnaast is alles terug te vinden op je telefoon aangezien de twee apparaten weer synchroniseren zodra ze weer in elkaars bereik zijn.

  Apple Watch 2 review

  Niks nieuws, wel mooi

  Inderdaad, het horloge vereist een getraind oog om het verschil tussen de Series 1 en Series 2 te kunnen zien. Het nieuwe horloge is bijna een millimeter dikker om een grotere batterij onderdak te bieden, maar daar blijft het ook bij.

  Apple zal ook nog niet helemaal afstand doen van de eerste serie van de Apple Watch. Sterker nog, de fabrikant verbetert de Series 1 met een dual-core processor om mee te komen met de nieuwste generatie horloges en de klok krijgt een prijsverlaging. Deze is nu verkrijgbaar vanaf 339. Voor dit geld heb je een Apple Watch die niet waterdicht is, geen GPS heeft ingebouwd en een scherm heeft dat twee keer minder helderheid biedt.

  Dus de Apple Watch Series 2 is niet anders dan de voorganger, dat betekent niet dat alle horloges hetzelfde zijn. Vrijwel alles is te verkrijgen naar wens. Zo kan je bepalen hoe groot de kast is, 38 of 42 millimeter, kan je zelf een kleur kiezen voor de kast en zijn er vele soorten bandjes verkrijgbaar voor een legio aan combinaties.

  De prijzen voor deze combinaties zijn niet mis. Voor de Series 2 stap je in op 439 euro en dat bedrag kan wel oplopen tot 1519 euro. Voor dit aanzienlijke bedrag krijg je wel een keramieke kast. Deze zou vier keer sterker moeten zijn dan staal.

  De speciale Nike versie is ook 439 euro en heeft een opvallende Nike horlogeband en heeft de Nike sport App geïnstalleerd op het apparaatje.

  De basisprijs voor het digitale horloge van Apple is flink en alleen de nieuwe Samsung Gear S3 komt in de buurt van de prijs van de goedkoopste Apple Watch 2. Het kan altijd erger, zoals bij de eerste Apple Watch die een gouden versie had van ongeveer 17.000 dollar.

  Apple Watch 2 review

  Vlak het smartwatch gedeelte niet uit

  Maar uiteindelijk is de Apple Watch Series 2 toch nog steeds een smartwatch en niet alleen een sportswatch met een mooie GPS-tracker. Het horloge is een verlengstuk van je telefoon en dient ook voornamelijk zo behandeld te worden. Je zal er geen complete e-mails mee kunnen versturen, maar voor snel gebruik werkt het apparaatje heerlijk.

  Voor veel dingen die je zou willen doen met je Apple Watch kan je al een app downloaden. Wat dit betreft is er nog geen teleurstelling toegeslagen. Van het besturen van Spotify, het volgen van Maps tot de tijd opzoeken in New York.

  Alles is in een paar vegen geregeld. Naarmate de populariteit van de slimme horloges toeneemt zullen er natuurlijk ook meer apps voor komen.

  Dankzij de dual-core processor werkt het horloge razend snel en is de Apple Watch 2 super zuinig. De eerste dagen laten zien dat het apparaatje bij normaal gebruik zeker langer meegaat dan de aangegeven 18 uur. Zo is de batterij na 14 uur gebruik op 60%. Bij erg zuinig gebruik blijft het horloge zeker twee dagen actief.

  Gebruikers die volop de nieuwe GPS functie willen gebruiken zullen toch bedrogen uitkomen met de accuduur. Ten opzichte van de echte sport horloges zal de Apple Watch 2 het zeker afleggen. De batterij stroomt leeg als je een lange tocht gaat wandelen of gaat fietsen en GPS gebruikt.

  Apple Watch 2 review

  WatchOS 3 al een verbetering op zich

  Nog voor de lancering van de Apple Watch Series 2 kwam WatchOS 3 uit. Het nieuwe besturingssysteem is niet alleen te installeren op de nieuwe Apple Watch, maar ook de Series 1. Net als op de telefoon krijg je alle meldingen te zien als van boven naar beneden veegt, maar nieuw is wel dat het command center verschijnt als je van onder naar boven veegt.

  De onderste knop aan de rechterzijde geeft het dock weer waar je verschillende apps klaar kan zetten voor direct gebruik. Hier staan al je basis behoeftes zoals het weer, je mail of je agenda. Super handig om snel te schakelen tussen apps die je vaak gebruikt. Zodra je klaar bent met de apps druk je op de ronde knop en kom je terug bij de tijdsweergave.

  Whatsapp'jes, e-mails en sms'jes komen meteen binnen en zijn snel te beantwoorden met bijvoorbeeld een simpele 'Ja', 'Is goed' of door een emoji te sturen.

  De horlogeplaten kan je veranderen door naar links of rechts te vegen. Zo kan je de stand van de planeten zien, het weer zien naast de tijd of kan je Mickey Mouse zelfs de tijd laten oplezen. Allemaal erg leuk voor de nodige afwisseling.

  Wakker worden!

  Het zoeken naar echte mankementen bij het horloge lijkt toch nog wel een opgave. Op een, vrij cruciaal, ding na. De Apple Watch heeft soms wel een moeite met aan gaan. Vooral als je snel de tijd wil zien of als je na snel kijken nog een keer wil kijken, wordt het horloge niet altijd wakker. Vrij vervelend als je snel de tijd wil zien.

  Ook bij autorijden of fietsen vereist het zien van de tijd op je horloge een hele arm beweging om het horloge aan te krijgen. En hoewel de helderheid hoger is dan bij de Apple Watch 2 is het horloge nog steeds moeilijk zichtbaar bij veel zonlicht. Niets wat een handje over het horloge niet kan verhelpen, maar het glossy scherm is hier gewoon niet voor ontworpen.

  Apple Watch 2 review

  Apple Watch 2 Review - Maar net iets beter dan de (nieuwe) voorganger

  Als upgrade van de Apple Watch 1 is zijn de veranderingen helaas niet groot genoeg. De (vernieuwde) voorganger van de Apple Watch 2 functioneert nog steeds prima, maakt ook gebruik van WatchOS 3 en is verkrijgbaar voor 100 euro minder. Een gemiste kans om de liefhebber wat extra's te bieden.

  Het tekort aan vernieuwing wil niet zeggen dat de Apple Watch 2 een slecht product is. Het horloge zelf belichaamt wat een Smartwatch moet zijn. Het horloge werkt snel en efficiënt. Het instapgehalte is door de prijs best hoog, maar dat neemt niet weg dat de Apple Watch 2 een ideaal apparaat is voor elke Apple gebruiker die zijn tijd al een stukje vooruit is.

  8.5

  De plus- en minpunten

  • Ideaal sporthorloge met ingebouwde GPS
  • Goede levensduur van de batterij
  • Past perfect in Apple Ecosysteem
  • Waterdicht
  • Erg prijzig
  • Weinig verbeteringen ten opzichte van Apple Watch Series 1

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.