Apple Music Review - Indrukwekkend maar nog niet perfect

  Apple stort zich in de muziekstreaming business met de komst van Apple Music. Apple Music gaat de strijd aan met andere streamingsdiensten zoals Spotify en Tidal, maar is het ook echt beter? Dat lees je in de Apple Music review.

  Apple biedt nu eindelijk een streamingsdienst voor muziek aan, genaamd Apple Music. Voor 9,99 euro (individueel abonnement) of 14,99 euro (familie abonnement voor maximaal 6 personen) per maand kan je onbeperkt muziek streamen via Apple Music. Apple Music biedt je echter meer aan dan simpelweg muziek streamen. De nieuwste streamingsdienst van Apple staat op vier pilaren:

  • Voor jou
  • Nieuw
  • Beats1
  • Connect

  In deze Apple Music review zijn alle vier pilaren van Apple Music uitgebreid getest en de bevindingen vind je natuurlijk in deze Apple Music review.

  Apple Music review

  Meer dan 30 miljoen nummers

  Een streamingsdienst voor muziek staat of valt natuurlijk bij de prijs en het aanbod van de muziek. Voor die 9,99 of 14,99 euro krijg je toegang tot meer dan 30 miljoen nummers. Eerlijk is eerlijk, het komt bijna niet voor dat Apple Music het nummer dat jij zoekt niet heeft, het aanbod is bijzonder uitgebreid.

  Mocht er dan echt een nummer zijn dat jij leuk vindt en niet op Apple Music staan, geen probleem. Apple biedt jou de optie om jouw eigen muziek (gekocht of illegaal) in de cloud op te slaan, waardoor je jouw favoriete nummers die niet op Apple Music staan toch kan streamen. Maak je geen zorgen over het aanbod van Apple Music, want er is meer dan genoeg muziek om te luisteren.

  Apple Music bevat ook een optie om muziek offline op te slaan, wat bijzonder fijn is voor de mensen die door hun databundel heen zijn of even geen internettoegang hebben. In de eerste dagen van Apple Music was dit nog redelijk buggy, sommige nummers/afspeellijsten werden niet offline opgeslagen en dan had je geen toegang tot die muziek. Vandaag de dag ondervind je dit probleem minimaal, Apple heeft deze bug snel opgelost.

  Apple Music review

  Voor jou, een fantastische assistent voor nieuwe muziek

  Apple probeert Apple Music te onderscheiden door gepersonaliseerde muziek aanbevelingen. Wanneer je Apple Music voor het eerst opstart, krijg je een scherm te zien waarin je jouw favoriete artiesten en genres moet bevestigen. Apple maakt op basis van jouw favoriete artiesten, favoriete genres en jouw huidige iTunes bibliotheek een advies voor nieuwe afspeellijsten of artiesten.

  Apple gaat daarna nog een stapje verder, alles wordt namelijk geanalyseerd. Als jij een nummer overslaat, dan weet Apple dat jij dat nummer niet leuk vindt. Zo wordt Apple Music steeds slimmer en krijg jij nog betere aanbevelingen. Als je een nummer leuk vindt, kan je dit nummer liken, hier wordt Apple Music nog slimmer van.

  Al deze data komt samen in de ‘voor jou’ tab, dit is een tab met afspeellijsten en artiesten op basis van jouw interesses qua muziek. Dit werkt absoluut fantastisch en is misschien wel de sterkste kracht van Apple Music. Binnen enkele uren komt Apple met aanbevolen afspeellijsten waar menig persoon erg blij van zal worden.

  Apple Music review

  Nieuw, muziek voor wanneer dan ook

  In het ‘nieuw’ tab kan je nieuwe muziek ontdekken, je vindt hier onder andere de hitlijsten. Wat veel interessanter is in dit tab is het feit dat je muziek kan ontdekken op basis van Apple Music redacteurs, activiteiten en curators (muziekkeuze van Vice, Shazam, DJ Mag en meer).

  Dit werk bijzonder goed en er is voor iedereen wel wat. Zoek je muziek voor een feestje, sport-sessie of om je gebroken hart te helen? Het staat allemaal in de activiteiten lijst van Apple Music, het is enorm uitgebreid. Voor iedere activiteit is er wel een speciale playlist gemaakt.

  Het volgen van curators is ook echt heel fijn in Apple Music. Curators zijn mensen die vaak in de muziekindustrie zitten, dit zorgt ervoor dat met artiesten/muziek komen waarvan je nog nooit hebt gehoord. Ben jij een fan van EDM, volg dan bijvoorbeeld DJ Mag en je leert ineens veel meer nieuwe artiesten en muziek kennen.

  Apple Music review

  Beats1, een veredelde radio

  Tijdens de aankondiging van Apple Music sprak Apple vol lof over Beats1, een eigen radiozender van Apple. Beats1 zit standaard in Apple Music en is niets meer dan een veredelde radio. Beats1 is live, maar ook weer niet, het is een soort interactieve radio.

  Zo heb je de mogelijkheid om nummers over te slaan in Beats1, dus dat maakt het weer niet live. Maar Beats1 heeft ook interviews met grote artiesten zoals Eminem, dit is dan wel weer live. Het is een hele aparte mix waar je net maar van moet houden. Helaas heeft Apple Beats1 niet zo sterk gemaakt als andere onderdelen van Apple Music.

  Je hebt ook de mogelijkheid om andere zenders te luisteren via Apple Music. Dit zijn internetzenders die je kent uit iTunes radio, maar hier loopt Apple niet zo te koop mee als Beats1. Het is een aardige toevoeging van Apple, maar omdat je nu al jouw favoriete muziek aanbevolen krijgt en direct kan streamen, heeft de radio nog maar weinig indruk weten te maken.

  Apple Music review

  Connect, een poging tot een nieuw sociaal medium

  Connect is een nieuw sociaal medium dat Apple heeft geïntroduceerd voor artiesten. Je kan via Connect (nieuwe) artiesten volgen. Artiesten kunnen via Connect nieuwe media delen, denk hierbij aan muziek, afspeellijsten, video’s en afbeeldingen. Apple zegt dat je zo op hoogte bent van wat jouw favoriete artiest allemaal uitspookt.

  Om heel eerlijk te zijn, de toegevoegde waarde van Connect ontbreekt nog. De dienst is nog niet onderscheidend genoeg en dit merk je ook aan de artiesten. Artiesten posten voornamelijk content dat ze ook op Twitter, Facebook in Instagram gooien.

  Connect heeft alleen echt een toegevoegde waarde als je een sociaal medium zoekt om artiesten te volgen, zonder dat je eigen bekende sociale medium vervuild worden met updates van deze artiesten. Zoek je dus een manier om artiesten te volgen zonder Instagram, Twitter of Facebook te gebruiken, dan is Connect misschien wel wat voor jou.

  Apple Music review

  DRM fabeltjes

  Toen Apple Music net lanceerde was er het behoorlijk wat gedoe omtrent jouw eigen gekochte/gedownloade muziek en de beveiliging van Apple (DRM). Het gerucht ging dat Apple jouw eigen muziek beveiligde waardoor het niet meer mogelijk was om te delen. Dit is een groot fabeltje, Apple claimt jouw muziek niet door middel van DRM, muziek die zelf hebt verkregen (op wat voor manier dan ook) is veilig.

  Muziek die jij offline opslaat vanuit Apple Music, deze heeft DRM. Dit is logisch, want je hebt het nummer via Apple Music verkregen en niet via jouw eigen manier. Dit is een beveliging die iedere andere streamingsdienst toepast, zo voorkom je mensen die misbruik maken van een streamingsdienst. Als er geen DRM was, konden mensen een week lid worden en alle muziek downloaden en illegaal verspreiden.

  Ruimte voor verbetering

  De eerste dagen van Apple Music gingen gepaard met frustraties door de talloze bugs die in Apple Music zitten. Om heel eerlijk te zijn, veel bugs zijn al opgelost, maar nog niet alles. Het offline opslaan gaat al een stuk beter, maar kijk er niet raar van op als je muziek ineens pauzeert zonder dat je dat wil.

  Veel nummers die je via iTunes in de cloud hebt gezet, zijn in de cloud gedupliceerd dankzij een bug. Andere nummers zijn weer corrupt geraakt, waardoor je ze opnieuw naar de cloud moet uploaden. Zo kent Apple Music nog veel kleine bugs die niet bijzonder vervelend zijn, maar wel de algemene ervaring iets minder maken.

  Waar Apple ook veel punten laat liggen is de UI (User Interface) van Apple Music. Apple Music is bijzonder ingewikkeld vergeleken met een concurrent zoals Spotify. Gebruik Apple Music een week en je bent er aan gewend, maar het kan veel simpeler. Apple staat bekend om zijn gebruiksvriendelijkheid, maar dat is in Apple Music niet altijd terug te vinden.

  Apple Music is net een week gelanceerd en Apple kennende wordt Apple Music nog flink getweaked waardoor het gebruiksgemak omhoog gaat. De dienst is nog maar net op de markt en je dit soort kinderziektes worden vanzelf wel opgelost, je moet gewoon even geduld hebben.

  Apple Music review

  Apple Music review

  Ondanks dat Apple Music pas een week uit is, is de dienst al erg sterk. Apple Music heeft een enorm uitgebreid muziekaanbod en het sterkste aspect zijn toch wel de persoonlijke aanbevelingen. Apple Music leert jouw muzieksmaak kennen als geen ander en zorgt voor aanbevelingen waar jij een lach op je gezicht van krijgt.

  Helaas is de dienst nog niet perfect en Apple weet dit ook. Apple moet hard werken om kleine bugs eruit te halen en de UI een stuk simpeler te maken. Mocht je kleine bugs geen probleem vinden, probeer Apple Music vandaag dan nog. Heb je wel problemen met kleine bugs, wacht dan nog heel even met een abonnement afsluiten.

  8

  De plus- en minpunten

  • Uitgebreid aanbod qua muziek
  • Voordelig familie abonnement
  • Eigen muziek in de cloud zetten
  • Persoonlijke aanbevelingen zijn enorm goed
  • Veel speciale muziek voor activiteiten
  • Curators om te volgen
  • Beats1 niet altijd even sterk
  • Toegevoegde waarde van Connect ontbreekt
  • Veel kleine bugs
  • Kan veel simpeler

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.