Apple iPhone SE Review - Oude bekende met nieuwe specs

  Apple kondigde een aantal weken geleden haar nieuwe 4” iPhone aan en kreeg de wereld weer in haar greep. Waarom een nieuwe 4” telefoon? Voor wie is dit toestel eigenlijk? Wat kunnen we ermee? Dat vroegen wij ons ook af en de bevindingen daarvan lees je in onze Apple iPhone SE review!

  De nieuwe iPhone SE is volgens Apple de krachtigste 4” smartphone tot nu toe, maar is dat ook wel zo? Tijd om het apparaat eens even flink onder handen te nemen en te zien wat we precies met de telefoon kunnen en te kijken waarom Apple het nodig vond om dit apparaat op de markt te brengen.

  Een oude bekende

  Om te beginnen met het uiterlijk. We hebben de mogelijkheid gehad om de telefoon naast een iPhone 5s te leggen en qua uiterlijk moet je toch wel een kenner zijn om de toestellen uit elkaar te houden. We hadden geluk dat de kleuren van de toestellen van elkaar afweken en dat de modelnaam op de achterzijde van de telefoon staat. Anders hadden we misschien de verkeerde telefoon mee naar huis genomen.

  Overigens is het geen minpunt dat de telefoon zo erg op de 5s lijkt, aangezien dit model misschien wel een van de mooiste van Apple is geweest. Het langwerpige slanke toestel heeft dus een zusje gekregen in de vorm van de iPhone SE. Tot de vingerafdrukscanner op de home button aan toe is het model eigenlijk gelijk gebleven.

  Een leuk detail dat aan het ontwerp is toegevoegd, is het feit dat er een Apple logo op de achterzijde van het toestel is gegraveerd.

  Apple iPhone SE review

  Specs en camera zijn gelijk aan 6S

  Daarmee is eigenlijk wel alles gezegd over het uiterlijk. Wat namelijk wel nieuw is, is de binnenzijde van het toestel. De specificaties van de telefoon zijn dusdanig, dat je het toestel bijna een verkleinde versie van de iPhone 6s kunt noemen.

  De beeldverhouding is wel afwijkend, maar dit is logisch wanneer je bedenkt dat je met een kleiner beeldscherm te maken hebt. De pixeldichtheid van de SE is namelijk wel gelijk aan die van de iPhone 6s, waardoor je met het blote oog geen verschil ziet tussen de beeldschermen.

  Tot dusver is de telefoon dus een soort liefdeskindje tussen de 5s en de 6s. Dat blijkt ook uit de camera van de telefoon. Deze heeft namelijk dezelfde lensgroote en hetzelfde aantal megapixels als de 6s. Dat zul je ook merken wanneer je een foto maakt met je nieuwe iPhone, doordat je een kleiner beeldscherm hebt en een camera met een hoge resolutie, zul je merken dat de foto’s op je telefoon nog scherper ogen.

  Overigens zien de foto’s er op een groter beeldscherm ook nog steeds goed uit. Wanneer je bijvoorbeeld de foto’s overzet op je laptop om deze te bewerken, zul je zien dat er nauwelijks detail verloren gaat. Daarnaast kun je ook video opnemen in 4K, de camera op de achterzijde van het toestel is dus helemaal klaar voor de toekomst.

  Om nog even op de camera’s te blijven. De frontcamera is wel iets minder dan je gewend bent van de 6s. Deze is namelijk 1.2 megapixel, ten opzichte van een 5 megapixel camera is dit een behoorlijk verschil en dat zie je ook terug.

  De ruis is duidelijk aanwezig wanneer je gebruik maakt van Facetime of wanneer je een selfie maakt. In de selfiegeneratie waarin we op dit moment zitten zou je toch verwachten dat Apple wel rekening houdt met het maken van foto’s met de frontcamera.

  Apple iPhone SE review

  Topgeluid zoals je mag verwachten

  Iets waar je zeker geen ruis in zult merken, is het geluid. Natuurlijk is muziek iets waar Apple altijd al om bekend heeft gestaan en dat is voor de iPhone SE dan ook niet anders. Het volume van de speaker kan niet zo hoog, maar dat is in principe ook geen probleem.

  Wanneer je namelijk de speakers in gebruik hebt, zal je meestal niet in een drukke ruimte met veel herrie zijn. Overigens zou een hoger volume alleen maar ten koste gaan van de kwaliteit van de muziek, alles wat je door de speakers heen laat komen klinkt namelijk loepzuiver en alle tonen zijn duidelijk aanwezig.

  Deze tonen worden alleen maar duidelijker wanneer je gebruikmaakt van oortjes of een hoofdtelefoon. Het geluid wordt zo kraakhelder over gedragen dat je eigenlijk nooit meer anders wilt. Apple staat bekend om het leveren van goede geluidskwaliteit en op dit vlak heeft ze dan ook zeker weer geleverd.

  Apple iPhone SE review

  Een kleine maar fijne batterij

  Een ander vlak waarop het toestel levert, is de batterijduur. Waar de meeste smartphones meegaan in de trend van steeds grotere batterijen, lijkt Apple meer te zien in het optimaliseren van haar kleinere Lithium-Ion Polymeer batterij, de batterijgrootte is in het geval van de iPhone SE slechts 1624mAh. Maar naar blijkt is groter in dit geval dus zeker niet beter.

  Wanneer we het toestel intensief gebruikten (lees: de gehele dag games spelen, video kijken, browsen, bellen en gebruikmaken van WhatsApp), hielden we aan het einde van de dag nog steeds een procent of 30 á 40 over. Dit is een behoorlijke prestatie voor een dusdanig kleine batterij. Bij regulier gebruik zou de telefoon dus met gemak het einde van de tweede dag moeten halen.

  Een nadeel dat nog steeds blijft bij de toestellen van Apple, is dat je de batterij niet zelf kunt verwijderen. Samsung heeft dit jaar toegegeven aan de vraag of er weer een vervangbare batterij in het toestel kon, wij vragen ons dan ook af waarom Apple blijft vasthouden aan een niet-vervangbare batterij. Immers is het wel zo makkelijk om, wanneer je een tijdje niet in de buurt bent van een stroombron, de batterij te kunnen vervangen.

  Apple iPhone SE review

  Apple blijft koppig

  De niet vervangbare batterij is niet het enige waar Apple koppig aan vast blijft houden, ook een uitbreidbaar geheugen blijft nog steeds uit. In plaats daarvan moet je nog steeds extra geld neerleggen voor een upgrade in je geheugen. De keuzes zijn in het geval van de iPhone SE beperkt tot 16GB of 64GB, aangezien apps steeds groter worden, is de keus voor een 64GB telefoon dus bijna een verplichting.

  Maar de meeste Apple gebruikers hebben inmiddels wel vrede met het feit dat het bedrijf geen mogelijkheid geeft tot het uitbreiden van het geheugen. Dit is immers al zolang als iPhone bestaat en zal waarschijnlijk ook niet meer veranderen. Natuurlijk heb je als houder van een Apple ID ook toegang tot gratis opslag in de iCloud, dus mocht je echt geen mogelijkheid meer hebben voor heb opslaan van foto’s op je toestel dan kun je er altijd nog voor kiezen om je kiekjes in de Cloud op te slaan.

  Apple iPhone SE review

  Games om over naar huis te schrijven

  En daarnaast vervagen deze punten van kritiek ook wanneer je het toestel in het dagelijks gebruik hebt, dan hebben we het nog niet eens gehad over gamen op de telefoon. Want een beetje Candy Crushen doet een zichzelf respecterend mobiel gamer allang niet meer. Games moeten groot en minstens net zo mooi zijn als wanneer je op een thuis console aan het spelen bent. Nu kan de SE niet tippen aan de grafische pracht en praal van een Xbox One of een PlayStation 4, maar daar is de telefoon ook niet voor bedoeld.

  Je zult echter wel zien wanneer je een wat grotere game download, dat het er allemaal grafisch wel erg goed uitziet. Voor de review probeerden we wat levels van Warhammer Freeblade door te komen en dat zag er prima uit. De iPhone SE mag dan wel niet de meest krachtige smartphone aller tijden zijn, maar wat het aan kracht heeft, gebruikt het toestel ook optimaal.

  Apple iPhone SE review

  Schappelijk prijsje

  Maar dan komen we weer bij de vraag waarmee we deze iPhone SE review ook openden; voor wie is dit toestel nou eigenlijk? Nou, daar kunnen we tweeledig op antwoorden, ten eerste is het voor de smartphonegebruiker die niet mee wil in de trend van de steeds groter wordende telefoons. Ten tweede is het voor de nostalgische iPhonegebruiker die gewoon weer eens een zakelijke en nette 4 inch telefoon wil hebben.

  Ten slotte komen we uit bij het prijskaartje van de telefoon, voor 489 euro heb je de 16GB uitvoering en voor honderd euro meer heb je de 64GB uitvoering. Dit maakt de iPhone SE de goedkoopste iPhone tot nu toe. Voor die lage prijs krijg je zeker geen budgettoestel, maar een high end smartphone die alles kan wat zijn grotere broer ook kan.

  Apple iPhone SE review

  Apple iPhone SE Review Conclusie - Apple heeft gelijk

  Het hangt er uiteindelijk vanaf wat je met het toestel wilt doen. Kijk je vaak filmpjes en maak je gebruik van Netflix? Dan is het grotere scherm van de 6s of 6 natuurlijk een betere optie, wil je liever een toestel waarmee je ook goed voor de dag kunt komen en heb je niet per se een grotere telefoon nodig. Dan is de iPhone SE een zeer goed model waarmee je prima uit de voeten kunt, een degelijk maar niet revolutionair toestel.

  De nadelen zijn er eigenlijk al vanaf het eerste uur en deze zal Apple waarschijnlijk ook niet meer veranderen. Het uitbreidbaar geheugen blijft dus uit, evenals een verwisselbare accu. Maar wat je ervoor terugkrijgt is een zeer goede telefoon waarmee je de dag makkelijk door kunt komen en nog een behoorlijk percentage aan batterij overhoudt. Apple heeft in ieder geval gelijk met haar uitspraak; de iPhone SE is de krachtigste 4 inch smartphone van dit moment.

  7.5

  De plus- en minpunten

  • Goedkoop voor een iPhone met deze specs
  • Goede geluidskwaliteit
  • Batterij gaat lang mee
  • Mooi ontwerp
  • Frontcamera heeft ruis
  • Geen uitbreidbaar geheugen
  • Geen verwisselbare batterij
  • 64GB prijzig voor 100 euro meer

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.