Apple iPhone 14 Pro Review - Apple maakt lekker veel stappen bij dit model

Review
donderdag, 22 september 2022 om 14:00
20220920 iphone 14 pro 7f1663699970
Apple verbetert steevast elk jaar een aantal dingen in de nieuwe iPhones. Dit jaar is de grootste verandering merkbaar in de iPhone 14 Pro. De telefoon brengt onder andere een slimme oplossing voor de notch, verbetert de camera’s en zorgt ervoor dat je je telefoon minder vaak hoeft te ontgrendelen. Het zijn allemaal verbeteringen, maar wel hier en daar met wat nadelen.
De iPhone 14 Pro is verkrijgbaar in een aantal verschillende uitvoeringen. Los van de kleuren zwart, wit en zilver is de telefoon in een erg chique uitziende paarse variant te koop. Wat betreft het geheugen kun je aan de slag met 128, 256, 512Gb of 1TB. 64GB is er dit keer dus niet meer bij.

Een iPhone 13 Pro met een bobbel

Als je de iPhone 14 Pro uit zijn verpakking haalt, valt op dat het ontwerp grotendeels hetzelfde is als zijn voorganger. Het toestel meet 147,5 x 71,5 x 7,85 mm en weegt 206 gram. De zijkant is voorzien van de bekende glanzende aluminium randen met de SIM-lade, de aan/uit-knop, de volumetoetsen en de schakelaar die de telefoon op stil zet.
Hoewel Apple vanaf 2024 met USB-C moet gaan werken is dit model nog voorzien van een Lightning aansluiting die samen met de speakers onderop het toestel te vinden is. Niks nieuws op dit gebied dus en datzelfde geldt voor de voorkant van het toestel, want dat is nog steeds gereserveerd voor het display. Op de achterkant van de iPhone 14 Pro komt het eerste verschil met de 13 duidelijk naar voren. Het camera eiland is namelijk ineens een heel stuk dikker geworden, waardoor het toestel als je dit neerlegt een beetje vreemd en onstabiel ligt.
20220920 iphone 14 pro 2f1663699993

Een interactieve notch

Zodra je de iPhone aanzet valt direct de grootste verandering in het toestel op: de notch zit niet meer aan de bovenkant van het scherm vastgeplakt, maar ‘zweeft’ een paar millimeter onder de bovenkant. Apple heeft eindelijk een oplossing bedacht voor de censuurbalk die jarenlang slechts diende om de selfiecamera en de Facetime-sensor te verstoppen. Waar Samsung bij de Galaxy Z Fold 4 gekozen heeft om de notch onzichtbaar te maken en de selfiecamera en dergelijke slim achter het scherm te verstoppen, heeft Apple juist andersom gedacht. De naam hiervoor is het Dynamic Island en naast het verstoppen van deze twee onderdelen is dit eilandje nu een soort widget geworden.
In het Dynamic Island kunnen apps op het toestel informatie weergeven. Zo krijg je bijvoorbeeld te zien dat je in gesprek bent, dat je Airpods verbonden zijn en komen aftellende timers in het balkje terecht. Ook kan Dynamic Island van vorm veranderen als je erop tikt. Tijdens het luisteren van muziek krijg je op die manier een bedieningspaneel in beeld en hoef je dus niet meer een menu in te duiken om dit te doen.
Het Dynamic Island is daarmee een slimme manier om de vervelende notch een toevoeging op je display te maken, al is en blijft het nog steeds een zwart balkje dat nu ineens in je scherm ‘zweeft’. Door die nieuwe functies kent het Dynamic Island nu ook een nadeel in de vorm van vettige vingerafdrukken die je op je selfiecamera krijgt. Hoewel dit niet echt storend is tijdens het maken van foto’s, ga je wel je scherm vaker poetsen.
20220920 iphone 14 pro 6f1663700070

Altijd aan is even wennen

Apple heeft er wel voor gezorgd dat je je telefoon minder vaak hoeft te ontgrendelen. De iPhone 14 Pro heeft ongeveer hetzelfde scherm als zijn voorganger, namelijk een 6,1 inch Super Retina XDR OLED-display met een verversingsfrequentie van 120Hz en ProMotion. Dit zorgt ervoor dat je een rijk kleurenfestijn op je scherm krijgt met lekker veel details.
Het verschil met de iPhone 13 Pro zit in de Always On-optie. Standaard staat dit aan (het kan dus uitgezet worden via het instellingen menu), waardoor je display niet meer helemaal uitschakelt bij vergrendeling. In plaats daarvan dimt het scherm en blijft informatie zoals de klok, je achtergrond en eventuele appmeldingen (denk aan mails, berichten en agendameldingen) zichtbaar. Deze optie is voor Android gebruikers niks nieuws, maar op dit Apple toestel voor het eerst aanwezig.
Apple heeft het ook direct goed uitgevoerd. Enerzijds ontgrendel je je toestel minder vaak en anderzijds slurpt het je accu niet helemaal leeg. Sterker nog, de telefoon schakelt het display alsnog helemaal uit als deze na een tijdje inactief te zijn in slaapstand gaat en zo gaat je accu er ook niet echt op achteruit. Een toffe functie, maar wel weer een waarbij Apple wat laat mee komt ten opzichte van de concurrerende Android toestellen. Daarbij is het scherm dat aan blijft even wennen in het begin.
Als je je toestel in gebruik hebt merk je dat de A16 Bionic Chip en de 16-core Neural Engine ervoor zorgen dat alles op je display heerlijk soepel verschijnt. De prestaties van de iPhone 14 Pro zijn om van te smullen en vertellen je elk moment weer dat je een high end toestel in handen hebt. Wij keken series en speelden games (Mario Kart Tour, Team Fight Tactics en meer) op het toestel en in beide gevallen werd het toestel niet echt warm en werkte alles prima.
20220920 iphone 14 pro 3f1663700098

Heerlijke rauwe kwaliteitscamera’s

Wat we wel merkten is dat de iPhone 14 het soms wat lastig had met een andere nieuwe functie. De camera’s van het toestel zijn namelijk flink onder handen genomen en er is een ProRAW-optie toegevoegd. Deze maakt werkelijk haarscherpe beelden, maar tijdens het schieten van deze kiekjes (die zomaar 50MB in grootte kunnen zijn) merken we dat er vertraging optreedt. De ProRAW-optie zorgt er namelijk voor dat de camera de maximale capaciteit van 48MP gebruiken en alles haarscherp vastleggen. Het lijkt erop dat de smartphone er soms wat moeite mee heeft om alle details op dit tempo vast te leggen, wat resulteert in een korte laadtijd na elke foto.
Die 48 Megapixel resolutie komt van de hoofdcamera af die bij dit model voorzien is van een grotere Quad Pixel sensor (die mede voor het dikke camera eiland zorgt). Deze sensor voegt vier pixels samen tot één en geeft zo betere resultaten. Deze lens wordt ondersteund door twee camera’s van 12MP (een Ultrawide en Telephoto lens). Aan de voorkant zit een 12MP selfiecamera met autofocus die voor prima selfies zorgt.
Om het geheel nog beter te laten presteren is er in het toestel ook een Photonic Engine toegevoegd die ervoor zorgt dat er bij weinig licht door middel van AI betere foto’s gemaakt worden. Het geheel geeft geweldige resultaten, totdat er diep ingezoomd wordt. De lenzen hebben 3 keer optische zoom en 15 keer digitale zoom, maar in het laatste geval verlies je behoorlijk snel scherpte.
Wat betreft functies introduceert de iPhone 14 Pro een heel stel nieuwe opties. Zo kun je de voorgrond vervagen in de portretmodus en is er een actiemodus aanwezig die voor stabielere beelden zorgt als je zelf beweegt. Ook kun je aan de slag met 'normale' foto's in een aantal voorgeprogrammeerde fotografische stijlen. Door alle opties voelt de camera completer aan dan ooit, terwijl deze ook nog eens erg goede resultaten oplevert. Apple blijft op het gebied van de camera de ene na de andere grote stap zetten, waardoor de concurrentie ogenschijnlijk altijd achter het net vist.
20220920 iphone 14 pro 1f1672759713

iPhone 14 Pro Review - Een waardevolle handvol upgrades

Dit jaar is duidelijk het jaar van de Pro, want als je dit keer het model met de meeste innovatie wil, dan is deze het wel. Hoewel dit toestel op alle vlakken wel wat vernieuwt, schiet Apple zichzelf ook enigszins in de voet. Het Dynamic Island is fantastisch, maar nog steeds een notch, de camera's zijn indrukwekkend goed, maar het camera eiland is wel echt aan de dikke kant, en de Always On optie is geweldig, maar eigenlijk niet nieuw. Toch is de vernieuwing in de iPhone 14 Pro iets dat er niet om liegt en het maakt een upgrade, in elk geval vanuit de 13, meer dan waard.
Cijfer: 8