AOC Agon AG352QCX Review - Gebogen scherm voor op je bureau

Review
zondag, 05 februari 2017 om 10:01
xgn google image
AOC staat bekend om het leveren van goede kwaliteits schermen. Afgelopen jaar deed ze daar een schepje bovenop door de AOC AG352QCX aan te kondigen. Deze curved monitor moet je dieper in de game krijgen, maar doet hij dat ook? Je leest het in de AOC Agon AG352QCX review.
Op de monitormarkt zijn heel wat verschillende schermen te vinden. De een heeft een hoge refresh rate, de ander heeft een hoge resolutie. Sinds kort zijn er dan ook verschillende gebogen monitoren te vinden en dit is dus ook waar AOC op heeft ingespeeld.
Wij hebben de AOC Agon AG352QCX voor je getest. Zo weet je dus precies wat hij kan en kom je niet voor verrassingen te staan wanneer je hem besluit te gaan kopen. Onze bevindingen vind je in deze AOC Agon AG352QCX review.

Een grote verpakking voor deze grote jongen

De AOC Agon AG352QCX is een ultrawide curved monitor met een diagonaal van 35 inch. De monitor wordt dus geleverd in een grote doos die wat aan de zware kant is, maar er verder heel goed uitziet. Net zoals de meeste verpakkingen is hierop ook de meeste informatie over de monitor te vinden, waaronder het aantal aansluitingen en dergelijke.
Wanneer we dan de doos openmaken valt er meteen iets op, er worden heel wat kabels meegeleverd bij het scherm. Alle kabels die de monitor namelijk nodig kan hebben, zitten mooi in de doos. Er zit een VGA-kabel, een HDMI-kabel, een Displayport-kabel en een audiokabel in de doos, je kunt dus meteen aan de gang met de monitor.
AOCÃâàAgon AG352QCX review

Ook het uiterlijk is belangrijk

Wanneer je de monitor uit de doos hebt is er een ding erg opvallend, het beeldscherm heeft namelijk geen knoppen. Aan de onderkant van de monitor is slechts één knop te vinden die al het werk voor je zal gaan doen. Je kunt de knop, die eigenlijk meer een soort cursor is, vier verschillende kanten op duwen en indrukken.
Hiermee kom je bij de verschillende menu’s voor het aanpassen van bijvoorbeeld de helderheid. Daarnaast heeft AOC een afstandsbediening in de doos meegeleverd, waarmee het makkelijker is om door het menu te navigeren. Hierdoor is het dus een stuk simpeler.
Als dan gaan kijken naar de verdere ontwerp van het scherm, is de monitor een hoogstandje. Alle aansluitingen zijn aan de achterkant te vinden en moeten verticaal worden aangesloten, hierdoor zullen je kabels dus geen rare knikken krijgen. Als we kijken naar het ontwerp van de voet, dan is dit heel goed een voor- en nadeel te noemen. De voet ziet er erg mooi uit en dit is zeker iets wat je niet vaak ziet, maar door het open design kun je wel al je kabels makkelijker zien zitten.
AOCÃâàAgon AG352QCX review

Overal waar je kijkt, is scherm

Dan komen we aan bij het belangrijkste punt van de monitor, het scherm. Het gaat hier over een 35 inch gebogen scherm met een resolutie van 2560x1080. Tegenwoordig is een 1080p scherm niet meer zo heel interessant en al helemaal niet voor een ultrawide scherm. Een resolutie als QHD of 4K zou beter op zijn plaats zijn.
Het gebogen scherm zorgt ervoor dat je een wijde kijkhoek hebt op de games die je aan het spelen bent. AOC zelf zegt een gebogen scherm te gebruiken voor een meer betrokken game-ervaring, echter kan het ook vaak het omgekeerde opleveren. De meeste games werken namelijk wel met een ultrawide scherm, maar verschillende cutscenes dan weer niet. Hierdoor komt het dus voor dat je tijdens deze scènes twee dikke zwarte balken aan de zijkanten van je scherm hebt.
Het is zeker niet het einde van de wereld, maar toch is het wat vervelend. Naast dat het scherm ultrawide is, beschikt het scherm over een hoge refresh rate, 200Hz op precies te zijn. Dit zorgt ervoor dat beelden veel vloeiender worden getoond, maar niet elke game ondersteunt een refresh rate van deze hoogte.
Tot slot heeft het scherm een responstijd van 4 ms, dat is eigenlijk iets te hoog voor een echte gaming monitor. Als je wilt gamen wil je natuurlijk zo snel mogelijk kunnen reageren, hiervoor is een lagere responstijd geschikter. Speel je dus veel shooters, dan kun je beter kijken naar een scherm met een lagere responstijd.

De kleine extraatjes

De AOC AG352QCX monitor beschikt ook nog over enkele speciale opties. Zo maakt het scherm gebruik van AOC Shadow Control, dat donkere gebieden lichter maakt. Hierdoor zijn deze plekken duidelijker te zien.
Ook het design heeft speciale mogelijkheden. Zo kun je het scherm gemakkelijk op en neer bewegen en ook het draaien van het scherm is makkelijk te doen. Dit heeft het ontwerp te danken aan zijn AOC Ergo techniek.
Ook is het Plug-and-Play systeem is erg fijn. AOC heeft namelijk verschillende gamemodi vooraf geïnstalleerd op het scherm. Hiermee heb je dus altijd je juiste kleuren en zien je games er altijd op zijn best uit op dit scherm.
AOCÃâàAgon AG352QCX review

Net niet optimaal

Al met al is de AOC Agon AG352QCX een hele sterke monitor, die eigenlijk wel een beetje ten onder gaat aan zijn specificaties. Een 1080p scherm is namelijk niet heel erg interessant meer en zeker niet voor een ultrawide gebogen scherm. Daarbij is de hoge responstijd eigenlijk niet optimaal voor een hardcore gamer.
Toch werkt het gebogen scherm mee aan een betere beleving tijdens het gamen en wanneer deze niet wordt doorbroken door een cutscene, dan is de AOC AG352QCX zeker een goede optie.
Cijfer: 8