Acer Liquid Z4 Review

Review
zaterdag, 31 mei 2014 om 15:30
xgn google image
De Acer Liquid Z4 is het kleine beroertje van de Acer Liquid E3. Op het eerste oog ziet de telefoon er hetzelfde uit, alleen is de Liquid Z4 honderd euro goedkoper. Weet de Liquid Z4 te overtuigen in het lage segment van smartphones?
De Acer Liquid Z4 lijkt erg veel op de Acer Liquid E3 door de twee rode strepen aan de boven- en onderkant van de telefoon. Bij de Liquid Z4 is de bovenste rode streep voor gesprekken, terwijl de onderste rode streep dienst doet als speaker. Dit is dus hetzelfde als bij de Liquid E3.

Het kleine broertje

Het grootste verschil tussen beide toestellen is dat de Liquid Z4 een stukje kleiner en dikker is. Daarbij heeft de Liquid Z4 gebogen hoeken in plaats van puntige hoeken, zoals de Liquid E3 heeft. De Liquid Z4 ligt door de gebogen hoeken lekker in de hand.
Een ander groot verschil met de Liquid E3 is dat je de achterkant van de Liquid Z4 open kan maken. Dit is de plek waar je de micro sim-kaart en microSD-kaart kunt invoeren, maar tevens de batterij kunt vervangen. De mogelijkheid om de batterij te vervangen was een groot gemis bij de Liquid E3.
Wat betreft de specificaties valt de Liquid Z4 het beste te vergelijken met andere telefoons uit het lage segment, zoals de LG L40, Huawei Ascend Y330 en Sony Experia E1.
Review

Niet van alle kanten goed zichtbaar

Te beginnen bij het beeldscherm van 4 inch groot met een resolutie van 480 bij 800 pixels. Deze specifieke grootte van het beeldscherm en resolutie zijn enigszins de standaard in het lage segment. Bij het gebruik van de telefoon vallen pixels wel meer op als je bijvoorbeeld games speelt, dit in vergelijking met toestellen uit het middensegment.
Daarbij is het scherm zichtbaar vanuit twee hoeken, in plaats van de gebruikelijke vier hoeken. Als je de Liquid Z4 naar onderen of boven beweegt, dan verduistert het scherm. Buiten de kijkhoeken om valt er verder niet te klagen, want alles ziet er strak uit op het scherm.

Overtuigende specificaties van de Acer Liquid Z4

Op gebied van rekenvermogen zit er een groot gat tussen het lage- en middensegment. Zo heeft de Liquid Z4 een 1,3Ghz dual-core processor met 512MB werkgeheugen en 4GB intern geheugen. Deze specificaties zijn grotendeels hetzelfde bij concurrenten uit het lage segment.
Tegelijkertijd vormen de specificaties een groot gat met de 1,2Ghz quad-core en 1GB werkgeheugen van de Liquid E3. Dit grote gat is waar de besparing van honderd euro merkbaar is.
Als gebruiker betekent dit in feite dat de telefoon er iets langer over doet om apps op te starten en te wisselen tussen apps. Het spelen van zware games valt te doen, maar af en toe heb je last van een vertraging.

Verouderd besturingssysteem met een goede batterij

In vergelijking met de LG L40, Huawei Ascend Y330 en Sony Experia E1 doet de Liquid Z4 het dus erg goed op gebied van specificaties. De Liquid Z4 loopt alleen wel achter wat betreft het besturingssysteem, welke Android 4.2 is. De Sony Experia E1 draait op Android 4.3 en de LG L40 op Android 4.4.
Opvallend aan de Acer Liquid Z4 is de levensduur van de batterij. Zo gaat de telefoon makkelijk een hele dag mee, waarbij je zelfs een uurtje kan gamen. Dit heeft enigszins te maken met de dual-core processor die minder energie vreet in vergelijking met een quad-core processor.

De lengte bepalen van een panoramafoto

De Liquid Z4 heeft op papier één van de betere camera’s in het lage segment. Zo heeft de camera van de Liquid Z4, 5 megapixels in vergelijking met 3 megapixel bij concurrenten. Een camera op de voorkant van de telefoon ontbreekt, maar dat is vrij normaal in het lage segment.
Met de camera heb je de mogelijkheid om panoramafoto’s te schieten, een modus die zowel goede als slechte resultaten oplevert. Zo maak je de eerste foto en beweeg je de telefoon in één van de vier aangegeven richtingen.
Eenmaal een richting te hebben gekozen, komen er twee pijlen op het scherm te staan. Deze pijlen moet je op elkaar leggen om de volgende foto te maken tot een maximum van negen foto’s. Leuk aan de modus is dat je niet negen foto’s moet maken, want je kunt bijvoorbeeld bij vijf foto’s stoppen.
Hierdoor heb je net wat meer vrijheid in de lengte van een panoramafoto en van datgene waar je een foto van maakt. Sommige dingen wil je misschien niet op de foto hebben staan en dan heb je dus de mogelijkheid om vroegtijdig de panoramafoto af te kappen.
recensie

Eerste toestel voor een kind

De AcerRAPID-knop op de achterkant van de telefoon werkt hetzelfde als bij de Liquid E3. Druk je de knop langdurig in, dan kom je uit bij de camera. Iets wat je zelfs kunt doen als de telefoon vergrendeld is. Hierdoor heb je net wat meer reactievermogen om snel een foto van iets te maken.
Bij een ontgrendelde telefoon kun je de AcerRAPID-knop één keer indrukken om uit te komen bij een door jou geselecteerde applicatie. De knop is dus een soort snelkoppeling om uit te komen bij de app die je het meest gebruikt.
Een speciale toevoeging van Acer is de zogeheten Snelle modus. Hierin kun je de gehele telefoon ombouwen naar een soort blokkenmodus, zoals Microsoft telefoons hebben. Deze modi zijn speciaal ingericht voor bijvoorbeeld kinderen en ouderen.
Deze modi staan aangegeven als een kind met een pet op en een oudere man met hoed en stok in de hand. Een beetje stereotyperende iconen, maar het is wel duidelijk waarvoor ze bedoeld zijn. Deze modi, gepaard met de prijs van de Liquid Z4, maken het mooie een smartphone voor kinderen en ouderen.
smartphone

Veel voor weinig

Voor de prijs van 99 euro is de Acer Liquid Z4 een heel leuk toestel. Met een 5 megapixel camera en goede specificaties voor deze prijs, is het tevens een erg volledig toestel. Door de zogenaamde Snelle modus is de Liquid Z4 een perfect instapmodel voor kinderen en ouderen. Daarbovenop komt nog eens de goede levensduur van de batterij. Aan de andere kant loopt de Liquid Z4 wel achter met Android 4.2 als besturingssysteem.
Voor de mensen die net wat meer vragen van een smartphone op prestatiegebied, is het slim om honderd euro extra uit te geven voor een toestel uit het middensegment. Deze smartphones hebben net wat betere specificaties en een hogere prijs- kwaliteitsverhouding.
Cijfer: 7.5