1864 Review (Blu-ray) - Oorlog en groot drama

  Pak allemaal Deense sterren bij elkaar en zet ze neer in een groots decor. De DVD en Blu-Ray van 1864 komt eind deze maand uit en is gebaseerd op de oorlog tussen Denemarken en Duitsland in -je raadt het al- 1864.

  1864 vertelt meerdere verhalen tegelijk. Enerzijds is het een groots historisch drama over een van de belangrijkste gebeurtenissen uit de Deense geschiedenis, anderzijds is het juist een klein dramatisch liefdesverhaal over een onmogelijke driehoeksverhouding. En dan wordt er ook nog gespeeld met het heden en verleden, waarbij het heden zich 150 jaar na de oorlog afspeelt.

  1864 review

  Een driehoeksverhouding

  We maken in eerste instantie kennis met drie jonge kinderen waarbij de jonge onschuld er vanaf druipt. Ontmoet Inge en twee broers: Peter en Laust. De drie zijn van jongs af aan onafscheidelijk, maar het zorgeloze leven is spontaan over als de oorlog uitbreekt. 1864 is het jaar waarin de Tweede Deense-Pruissische Oorlog werd gestreden, met als inzet hertogdommen Sleeswijk en Holstein.

  Vlak voor de oorlog staan Inge, Peter en Laust romantisch met zijn drieën bij het water. Inmiddels volwassen. Een simpele onschuldige kus tekent de rest van deze drie jonge levens. Inge zoent beide jongens, maar wat Peter niet weet is dat diezelfde avond zijn broer Laust en Inge met elkaar naar bed gaan.

  1864 review

  Een gebroken hart

  Terwijl hij nog in de veronderstelling is dat ze iets moois met zijn drieën hebben en er geen sprake is van seksueel contact. Laust en Inge dragen een vreselijk geheim met zich mee en alles komt dramatisch aan het licht. Precies op het moment dat beide broers op het slagveld staan in de oorlog. Peters hart is verscheurd en hij wil niets meer met Laust te maken hebben. Voor lange tijd scheiden hun wegen zich dan ook.

  Ondertussen maken we elke aflevering, er zijn er in totaal 8 van een uur, kennis met Claudia. Een jong meisje dat verplicht als thuishulp moet dienen bij een 100-jarige baron. Het is Claudia die de verloren memoires vindt van Inge en op die manier wordt steeds het verhaal aan de kijker verteld. Dus eerst zit je in het verleden en dan krijgen we een flashback naar het verleden. Een vertelstructuur die prima tot zijn recht komt in 1864.

  1864 review

  Deense supersterren

  Er is hoog ingezet op de Deense serie, die de duurste ooit is. En daarbij zit de cast vol met Deense supersterren waarvan velen komen uit de Deense hit Borgen. Zo speelt onder andere Sidse Babett Knudsen een rol. Al is het Pilou Asbaek die pas echt de show steelt. Had je in Borgen nog met hem te doen, bereid je dan maar voor op 1864. Daar zul je hem uitkotsen. Een goed teken, want hij speelt zijn rol met verve.

  De viezerik zit al snel achter de jonge Inge aan die dan nog maar een kind is, en hij een volwassen man. Hij kan zijn seksuele behoeftes totaal niet onder controle houden en weet niet wat het woord liefde inhoudt. Dat heeft hij niet van huis uit meegekregen, want zijn vader zocht alleen maar de fles. Pilou heeft een grote rol in 1864 en levert misschien wel de beste acteerprestatie van iedereen.

  De cast telt nog meer bekende Deense koppen, waaronder Soren Malling en Lars Mikkelsen (Nee, Mads doet niet mee). De drie hoofdrollen zijn voor Marie Tourell Soderberg (Inge), Jens Saetter-Lassen (Peter) en Jakob Oftebro (Laust), mensen van wie we nog veel gaan horen.

  1864 review

  Succes?

  Maar een groot budget en bekende koppen staan niet per se garant voor succes. De vraag is dan ook in hoeverre 1864 de verwachtingen waarmaakt. De missie is deels geslaagd. De serie komt ietwat (te!) traag op gang met een zeer vervelend langzame eerste aflevering. Gelukkig neemt daarna de vaart al snel toe.

  Alleen probeert de serie iets te veel in acht afleveringen te stoppen: tig personages, allerlei verhaallijnen (in verschillende tijden), oorlog en gevechten, dialogen, politieke intriges en romantiek. Je begrijp dat dit iets te veel is en daardoor voor de kijker soms te veel om te bevatten. Niet voor niets is er een uitspraak: less is more. Wat dat betreft had 1864 best iets mogen missen om wat meer focus te behouden.

  1864 review

  1864 - Leuk, maar er zijn betere Deense series

  Desondanks is de serie zeker wel de moeite waard om te kijken. De Denen lijken garant te staan voor het leveren van kwalitatieve series. En na een paar afleveringen wil je niet meer stoppen omdat je móet weten hoe het afloopt met de driehoeksverhouding van Inge, Laust en Peter. Het acteerwerk van iedereen is bovendien puik. Maar eerlijkheid gebiedt te zeggen dat er betere Deense series bestaan, zoals bijvoorbeeld Borgen.

  7

  De plus- en minpunten

  • Bekende Deense koppen
  • Spannend liefdesverhaal
  • Prachtige beelden
  • Oersaaie eerste aflevering
  • Wil te veel tegelijk laten zien en vertellen

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.