Transformers Universe Preview - Een genre apart

  Met de komst van een nieuwe Transformers film zijn er ook twee games in aantocht. Zo komt er een third-person shooter net als de voorgaande Transformers games. Daarnaast is er Transformers Universe in ontwikkeling, een game die zich volledig richt op online multiplayer. Voor deze multiplayer titel gingen wij naar Londen om meer te weten te komen.

  Toen Transformers Universe werd aangekondigd werd het een MMORPG genoemd. Daarbij werd al snel gedacht aan een soort World of Warcraft, maar dan met transformerende robots. De ontwikkelaar besloot vervolgens dat de game niet thuishoort in dat genre en kwam daarom met de verwoording ‘massively online tactical action game’, ook wel afgekort als MOTA. De nadruk ligt nog altijd op multiplayer, maar in plaats van de grinden zal je vooral bezig zijn met competitieve gameplay.

  De makers van RuneScape

  Transformers Universe wordt ontwikkeld door Jagex in samenwerking met Hasbro. Jagex is vooral bekend voor het ontwikkelen van RuneScape, een fantasierijke online RPG. De ontwikkelaar heeft duidelijk veel ervaring met het maken van verslavende multiplayer games, maar met Transformers Universe wordt een iets andere richting ingeslagen. PvP-gameplay krijgt voorrang en in plaats van één karakter te ontwikkelen, kan je aan de slag met meerdere bots die je kent uit de Transformers franchise.

  Toch is Transformers Universe niet compleet anders. Net als RuneScape is Transformers Universe een free-to-play game die je geheel in je browser kunt spelen, mits je de Unity Web Player hebt geïnstalleerd. De ontwikkelaar heeft veel ervaring met browsergames en het is best bijzonder dat Transformers Universe er vrij goed uitziet. De game kan het op grafisch gebied prima opnemen tegen MMO's waarbij wel een download en installatie vereist is. Omdat de game op de een of andere manier geld moet verdienen zijn er wel microtransacties. Deze zijn er voor de spelers die minder tijd willen stoppen in de game en dus alvast een betere uitrusting en bepaalde items willen kopen. De ontwikkelaar zegt echter dat spelers zich geen zorgen hoeven te maken dat de game oneerlijk wordt, want niet betalende spelers kunnen dezelfde items verkrijgen. Het is te hopen dat het Jagex lukt de juiste balans te vinden, want er zit natuurlijk niemand te wachten op een spel waarbij je kunt betalen om te winnen.

  Autobot of Decepticon

  In Transformers Universe kun je kiezen tussen twee facties, de Autobots of Decepticons. De keuze hiertussen zal niet zozeer gaan over jouw favoriete speelstijl, want beide kanten zijn even sterk en gevarieerd. Vandaar dat je eigenlijk kiest of je goed of slecht wil zijn. Als Autobot moet je de aarde beschermen tegen de Decepticons. Je gaat het gevecht aan op verschillende locaties op de planeet. Denk bijvoorbeeld aan een grootse stad, een strand, een woestijn of een besneeuwde omgeving. Tijdens het gevecht ben je gericht op het verzamelen van Energon. Hier moet je zo veel mogelijk van verzamelen terwijl je voorkomt dat het andere team hetzelfde doet.

  Een tof element in Transformers Universe is de diepgang in het kiezen van een Transformer. De verschillende Transformers zijn niet simpelweg andere skins van hetzelfde model, maar iedere Transformer moet uniek aanvoelen. De snelheid, kracht en het soort wapens verschilt bij iedere Transformer. Ook moet je rekening houden met het terrein, want als een sportauto kun je wel lekker snel over het asfalt scheuren, maar off-road rijden gaat niet zo lekker. Je favoriete Transformer kan daarom per locatie verschillen, waardoor het loont om te trainen met ieder karakter.

  Van planeet naar universum

  Hoewel Transformers Universe dit jaar uitkomt, zal de game eigenlijk nooit af zijn. Jagex wil de game blijven ondersteunen, waardoor het universum van de game constant groeit. Tijdens de lancering van de game zal je alleen op de aarde vechten, maar dat kan in de loop der tijd veranderen. Zo is het goed mogelijk dat je uiteindelijk de ruimte in gaat en een bezoekje kan brengen aan Cybertron.

  Ook het aanbod van de Transformers kan verder groeien. Momenteel zijn alle robots grondvoertuigen, waar ook een motor onder valt. Vliegende Transformers zijn er helaas nog niet, maar dat kan nog altijd veranderen. Jagex heeft zelfs aangegeven dat er nieuwe facties toegevoegd kunnen worden, denk bijvoorbeeld aan de Dinobots. Het is ontzettend tof dat de game ruimte overlaat om door te groeien.

  Onzekere Toekomst

  Transformers Universe heeft potentie. Vooral omdat Jagex genoeg ervaring heeft op het online multiplayer gebied, kan dit zomaar heel goed uitpakken voor de franchise. We hebben echter lang niet genoeg gezien of gespeeld om echt vertrouwen te hebben in Transformers Universe.

  Transformers Universe

  Verkijgbaar vanaf 2014

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.