Transformers Devastation Preview - More than meets the eye

  Transformers is één van de meest bekende tekenfilmseries uit de jaren '80, waardoor over de jaren heen ontwikkelaars talloze keren geprobeerd hebben de robots in disguise in een toffe game te stoppen. Wij checkten op gamescom de nieuwste Transformers game-poging. Onze indruk lees je in de Transformers Devastation Preview!

  Filmregisseur Michael Bay heeft de afgelopen paar jaar geen vrienden gemaakt bij de oude garde van Transformers fans. De films blijven razend populair, maar de fan snakt toch meer naar de retro look van de Transformers. Het helpt dan ook niet bepaald dat de laatste Transformers game, Transformers: Fall Of Cybertron, niet de honger van de fanatieke fans wist te stillen. Het was nét niet de Transformers waar veel volwassenen vroeger (en nu nog steeds) uren mee speelden.

  Transformers Devastation Preview

  Platinum Games red de dag

  Gelukkig komt Platinum Games langs om de wereld eens te laten zien hoe je een vette Transformers game maakt. Kenji Saito, regisseur van het epische Metal Gear Rising: Revengeance, staat aan de boeg van het project. Onder zijn leiding maakt Platinum Games van Transformers Devastation een project dat weerspiegelt waar de ontwikkelaar goed in is: lekker hack and slashen!

  Niet zomaar hakken en zagen natuurlijk. Het ontwikkelteam van Transformers Devastation bestaat uit fans van de cartoonserie uit de jaren '80. Het resultaat is een art style die zeker opvalt tussen alle andere Transformers media. Kleurrijk en cartoony in plaats van robots die eruit zien als een schroothooop met armen en benen. De muziek, het transformeringsgeluid en het algehele design komen rechtstreeks uit de tekenfilmserie; een feest voor de die hard Transformers fans.

  De gameplay van Transformers Devastation is die waar Platinum Games goed in is. Een third-person actiegame met een hevige focus op actie met de vuisten. Allemaal in glorieus 60 FPS.

  Transformers Devastation Preview

  Transformers May Cry

  In de demo die wij onder de knoppen kregen op gamescom konden we kiezen uit vijf speelbare personages: Optimus Prime, Grimlock, Sideswipe, Bumblebee en Wheeljack. Een vrij kleine selectie gezien de hoeveelheid transformeerbare robots die voor Platinum Games klaarliggen, maar het lijkt erop dat ze allemaal hun eigen unieke speelstijl zullen hebben.

  Wij kozen Grimlock in onze speelsessie en om de game flink aan de tand te voelen kozen we ook voor de hoogste moeilijkheidsgraad. Kenners van games als Devil May Cry, Bayonetta of het eerder genoemde Metal Gear Rising zullen meteen bekend zijn met de besturing van de game. Slaan met vierkantje en driehoekje, springen met x, dodgen met de bumpers. Het speelt lekker strak en met de 60 FPS liep alles ook vloeiend.

  Transformers Devastation Preview

  Transformerende taferelen

  Natuurlijk kan Transformers niet zonder het transformeren. Als je een combo succesvol uitvoert kan je als je personage blauw gloeit een opvolg aanval doen waarbij hij transformeert. Als je het dan ook nog eens voor elkaar krijgt om niet geraakt te worden kan je dit blijven doen en zo lekker veel combo’s aan elkaar rijgen.

  Transformers gaat de actie afwisselen met speciale levels naast de normale hack and slash avontuurtjes. Wij kregen een achtervolging te zien waarin je als Bumblebee (als auto!) in een 2.5D perspectief een vijandige Decepticon achterna zit. We kregen de kans niet om deze te spelen, maar ze oogden old-school, perfect passend in het plaatje van de game.

  We konden wel aan de slag met Grimlock en zijn transformatie was - of je nou fan bent of niet - supergaaf. Wie wil er nou niet als een gigantische robot dino spelen?!

  Transformers Devastation Preview

  Pakken wat je pakken kan

  Een van de tofste features van Transformers Devastation is het randomized loot systeem. Dit is vergelijkbaar met een dungeon crawler, waarbij je in de omgeving wapens voor je Autobot vind in variaties van common, uncommon en rare. In onze speelsessie kwamen deze alleen nog niet helemaal van pas hoewel we wel een aantal wapens tegenkwamen, en we zijn dan ook echt benieuwd hoe dit precies in de volledige game gaat uitpakken.

  Naast de wapens zijn er ook genoeg consumables (bruikbare items) te vinden in de vorm van health revives en buffs. Helaas waren deze in de demo niet beschikbaar, terwijl we ze hard nodig hadden. De eindbaas van het level dat we speelde, fan favoriet Devastator, was supersterk en deelde veel schade uit. Je zal deze items dus echt nodig gaan hebben in de game, als je de game op een hoge moeilijkheidsgraad zet.

  Transformers Devastation Preview

  Geen explosiefetisj

  Lovende woorden dus over Transformers Devastation, ook al twijfelen we wel aan de aantrekkingskracht voor gamers die niet opgegroeid of bekend zijn met de oude Transformers serie. Jongere gamers die fan zijn van de grauwe Michael Bay explosiefetisj films zullen misschien verward of gefrustreerd zijn door de vaak hogere moeilijkheidsgraad in dit soort games.

  Ook was het nog niet helemaal duidelijk hoe diepgaand de combat is en of de Transformers wel nieuwe moves leren door de game heen. Verder konden we ook geen move lijst vinden, dus we weten nog niet hoe diepgaand het combosysteem is. Platinum Games heeft een goede reputatie op dat gebied, maar zien is geloven.

  Transformers Devastation Preview

  Transformers Devastation Preview - Waar fans al jaren op wachten

  Hoe dan ook zal Transformers Devastation alleen al door de presentatie een glimlach toveren op het gezicht van G1 Transformers fans. Of die glimlach permanent is en niet later in de game verandert in een iets minder vrolijk variant, dat moeten we natuurlijk nog even afwachten. Zoals het er nu utziet heeft Transformers Devastation de potentie om de Transformers game waar fans al jaren op wachten te worden.

  Wij kunnen in ieder geval niet wachten om flink wat Decepticon kont te schoppen in de game. Autobots, transform and roll out!

  Transformers Devastation komt op 9 oktober naar de Xbox One, Xbox 360, PlayStation 4, PlayStation 3 en PC.

  Transformers: Devastation

  Verkijgbaar vanaf 9 october 2015

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.