The Last of Us Part 2 gameplay besproken - Wat kunnen we verwachten? [gezien op E3 2018]

  Na de onthulling van het vervolg op The Last of Us vorig jaar was het dit jaar eindelijk tijd voor de eerste gameplay van The Last of Us Part II. Wij kregen de game tijdens E3 2018 te zien. Dit is onze indruk van de The Last of Us Part 2 gameplay!

  In de gameplay demo van The Last of Us Part II die wij te zien kregen is Ellie net bezig om een mes in de nek van iemand anders te planten. Gezellig! Het wordt al snel duidelijk dat ze het opneemt tegen een aantal gasten die niet met haar een beschuitje willen eten. We zien dat ze een ander persoon aan een strop hangen en voor het gemak ook even zijn ingewanden eruit snijden.

  Vanaf dat moment is het een kat-en-muisspel tussen Ellie en haar aanvallers, waar ze de omgeving slim moet gebruiken om ze te ontwijken. We zien Ellie onder een truck kruipen en zich tussen twee winkelrekken persen. Ook planten die je buiten en binnen tegenkomt kan je gebruiken om jezelf te verschuilen.

  Als deze beschrijving je bekend voor komt, dan klopt dat ook. Het is dezelfde gameplay demo die we allemaal konden zien tijdens de E3 presentatie van PlayStation. Ondergetekende stond toen samen met tientallen andere journalisten naar de gameplay trailer te kijken in een tent vormgegeven als de kerk die we in de trailer zien.

  The Last of Us Part 2 Gameplay

  Een normaal tienerleven

  Je krijgt in de korte scène wel goed een idee wat er is gebeurd sinds de gebeurtenissen in The Last of Us. Ellie is ouder (negentien jaar) en heeft de kans gekregen om een wat normaler leven te leiden in de stad Jackson in Mississippi. Dit betekent vrienden, feestjes en zelfs een relatie met een personage genaamd Dina. Er zal iets gebeuren wat haar vredige leven in Jackson gaat verstoren, maar wat dat precies gaat zijn is nog niet duidelijk.

  Wel konden we in de gameplay al zien dat Ellie bruter dan ooit is. Terwijl ze wordt achterna gezeten gebruikt ze alles in haar arsenaal om vijanden te verslaan: pistolen, pijl-en-bogen of een machete. Ook lijkt het erop dat er weer een hele grote focus zal liggen op het sluipelement. Rondsluipen en zo stil mogelijk vijanden uitschakelen is de sleutel tot succes.

  Een deel van het overleven zie je terug in het crafting systeem. Hier wordt niet erg de diepte op in gegaan, maar het is duidelijk te zien dat Ellie een pijl uit een lijk trekt en daarmee een exploderende pijl maakt. Mogelijk kan je in de game allerlei verschillende objecten met elkaar combineren om zo tot dodelijke wapens te komen. Zo zagen we in de The Last of Us 2 gameplay ook een molotov cocktail voorbij komen.

  The Last of Us Part 2 Gameplay

  Scripted, of niet?

  Eén van onze grootste vragen toen we de demo voor het eerst zagen was of dit scripted was, of dat het echt een live demo was. Ons werd verteld dat de demo die we bij de presentatie zagen grotendeels niet ‘live’ gameplay was, maar dat de gebeurtenissen wel representatief moeten zijn voor wat we in de game gaan zien.

  Een voorbeeld hiervan is het ontwijken van aanvallen. In de demo zagen we Ellie de mokerslagen van een vijand ontwijken en Naughty Dog vertelde ons dat dit ook echt een mechanic in de game gaat zijn. Waar je in het verleden nog contextueel moest ontwijken, is er in The Last of Us Part II een toegewijde dodge knop.

  De game is op grafisch gebied weer fantastisch, nog beter dan het eerste deel. De game moet het vooral hebben van de kleine en subtiele details, zoals de kleine haartjes op kleding of het natte haar in de nek van Dina. Van de warme ambiance van de feestelijke kerk, tot de deprimerende stad waar Ellie voor haar leven vecht. Het ziet er allemaal geweldig uit en past perfect bij de toon die de game op dat moment neer wilt zetten.

  The Last of Us Part 2 Gameplay

  The Last of Us Part 2 gameplay - Hopelijk meer details in de toekomst

  Het is jammer om te horen dat de gameplay die we te zien kregen niet echt ‘live’ was en meer een indicatie is van wat we kunnen verwachten. Wij zijn benieuwd naar wat de game ons echt gaat brengen. Laat ons meer zien over hoe de interactie met de omgeving precies werkt en vertel ons wat meer over het verhaal. Vooralsnog kunnen we hier namelijk nog weinig van maken.

  Een echt goed oordeel vellen over The Last of Us Part 2 kan dus ook nog lang niet. Naughty Dog was schijnbaar nog niet zelfverzekerd genoeg om de game real-time in actie te laten zien, dus het is maar geduldig afwachten tot het moment dat ze het wel zijn. In de tussentijd zijn wij ontzettend benieuwd wat ze ons hierna gaat laten zien. Want wat we gezien hebben, smaakt naar meer.

  We kunnen er in ieder geval zeker van zijn dat Naughty Dog hun best doen om een emotioneel grijpend verhaal te maken, afwisselend met geweld waar je misselijk van wordt. Wij zijn dan ook ontzettend benieuwd hoe deze twee elementen met elkaar zullen combineren en hoe het verhaal zich zal ontwikkelen. Het is wachten tot Naughty Dog besluit meer van de game te onthullen.

  The Last of Us Part 2 komt op een nog onbekende datum naar de PlayStation 4.

  The Last of Us Part 2

  Verkijgbaar vanaf 19 june 2020

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.