Bij het horen van de naam ‘Van Helsing’ zullen veel mensen terugdenken aan die behoorlijk kleurloze film met Hugh Jackman in de hoofdrol. Getroffen door een zwak script en een dosis aan horrorclichés was het een avontuur om snel te vergeten. Wat veel mensen echter niet weten, is dat Van Helsing een historisch figuur is uit het eeuwenoude verhaal van Dracula, geschreven door topauteur Bram Stoker. Vorig jaar schitterde de gemaskerde vampierjager in een eigen game: The Incredible Adventures of Van Helsing. Volgende maand komt het langverwachte vervolg uit.
Laat je niet misleiden door de nogal flauwe gametitel. De downloadbare game scoorde buitengewoon goede cijfers, waaronder ook hier op XGN (
een 8,0). Voor nog geen vijftien euro kreeg je een keurige topdown RPG die de vampierjager eindelijk eer deed. Terwijl we vooraf nog niet eens zulke hoge verwachtingen hadden. Achter het roer stond een kleine studio die alleen maar tamelijk eenvoudige, weinig bijzondere strategietitels op zijn naam had staan. Met Van Helsing lijkt het Hongaarse Neocore Games eindelijk zijn plek te hebben gevonden.
Wie de originele Van Helsing heeft gespeeld, weet dat de RPG veel heeft afgekeken van
Diablo en
Torchlight, de grote jongens in het genre. Toch had het avontuur nog weldegelijk een eigen smoel. De gotische, steampunk wereld, het samenspel tussen de sarcastische Van Helsing en zijn sidekick Katarina, de prachtig ontworpen vijanden en creaturen en ga zo maar door. Die elementen keren allemaal terug in het tweede deel, kunnen we stellen afgaande op een previewcode die we van de studio hebben gekregen.
Niet meer zo simplistisch
Het grootste minpunt aan deel één was het simplistische vechtsysteem. Hoewel Van Helsing bekend staat om zijn scala aan aanvallen en mogelijkheden, bleef dit in het eerste deel vrij beperkt. Het was eigenlijk vooral ‘klikken’ geblazen, hetgeen voor een vrij repetitieve speelstijl zorgde. De makers erkenden deze tekortkoming en probeerden dat recht te zetten door enkele nieuwe klassen in het spel toe te voegen. Deze variëren van Gunslinger (die vooral op korte afstand schade kan toedienen) tot de Bombardier, die is uitgerust met zwaar geschut.
De previewcode bevat helaas niet bijster veel gameplay, maar afgaande op de paar uur kunnen we stellen dat Van Helsing II speltechnisch een stuk diverser is geworden. De nieuwe klassen zorgen voor een frisse wind, alsmede de verbeterde skilltree waarmee je nog meer dan ooit je ‘eigen Van Helsing’ kunt samenstellen. Natuurlijk verandert er zelf niets aan het karakter van de meedogenloze vampierjager. Nog steeds voert hij messcherpe dialogen en brengt hij regelmatig de lachers op zijn hand als hij weer eens een mondelinge strijd voert met Katarina.
Prachtige gothic-wereld van Borgovia
Deze witte geest, die Van Helsing overal achtervolgt, heeft overigens een grotere rol gekregen. Zo kun je haar meer opdrachten geven en haar speelstijl aanpassen. Ook zij heeft nu een uitgebreide inventaris en een eigen skilltree, waardoor je dus nu ook je eigen Katarina kunt samenstellen. In de previewcode was dit helaas niet echt nuttig. De missie bleef in de preview beperkt tot het bewaken van een industrieel gebied in Borgovia, het fictieve Oost-Europese koninkrijk waar ook dit vervolg zich afspeelt. We dienden enkel troepen te bevrijden en vijanden uit te schakelen, niet heel spannend dus.
De wereld van Borgovia blijft trouwens overtuigen. De gothic-noir omgevingen bezorgen je rillingen, maar stemmen je vooral tevreden. Voor een downloadbare game ziet Van Helsing II er verbluffend mooi uit, met name als de actie in alle hevigheid losbarst. Tientallen vijanden vullen regelmatig je scherm en zorgen voor een indrukwekkend geheel, zonder dat de framerate ook maar een seconde inkakt. De loot die je gaandeweg vindt is er weer in overvloed, al kunnen we daar op basis van deze preview nog weinig over zeggen.
In de paar uur dat we de game speelden, kwamen we voor een aantal moeilijke beslissingen te staan. Ja, in Van Helsing II kan de speler het verloop van het verhaal bepalen door middel van keuzes. Bij iedere conversatie krijg je de keuze uit vier antwoorden, die eigenlijk bijna allemaal met de bekende cynische ondertoon zijn voorzien. Bij sommige missies zorgt ieder antwoord voor een andere consequentie. Zo mochten we in onze preview zelf bepalen of we een soldaat meenamen op een dodetocht, of dat we hem liever het kamp lieten bewaken.
Verbetering op origineel
Op grond van de preview-sessie die wij konden spelen, kunnen we stellen dat Van Helsing II een flinke verbetering op het origineel gaat worden. Helaas konden we niet enkele belangrijke features uitvoerig testen, zoals het vervolgen van de coöperatieve verhaallijn voor vier spelers en de bekende (en blijkbaar verbeterde) tower defense minigame. Maar afgaande op de zes nieuwe klassen, de uitgebreide skilltree en de verbeterde visuals, kan het haast niet anders dat de kopers opnieuw heel veel goede content voor weinig geld krijgen.