Super Smash Bros. Wii U Preview - Smashen met je Amiibo's

  De 3DS-versie van Super Smash Bros. kwam op 3 oktober uit, en was tevens verantwoordelijk voor uitgerekte pauzes en gemiste eindstations. Maar waar de echte Smash-fanaten op zitten te wachten, is natuurlijk Super Smash Bros. Wii U, die op 28 november uitkomt. Wij mochten langs bij Nintendo om deze versie eens flink aan de tand te voelen - inclusief Amiibo’s.

  Als je voor het eerst een potje Smash speelt, dan valt er gelijk iets op; de snelheid van de nieuwste telg in de Smash-serie. Waar Super Smash Bros. Melee een enorm tempo had - misschien wel een versnelling teveel -, daar was Super Smash Bros. Brawl juist een complete tegenhanger van.

  De Wii U-versie lijkt de perfecte balans te hebben gevonden tussen de logheid van Brawl en de epilepsie-opwekkende gevechten uit Melee. Of de professionele Super Smash Bros-spelers nu allemaal zullen overstappen en hun geliefde Melee achterlaten is nog maar de vraag.

  Super Smash Bros Wii U

  Chaos met zeven vrienden

  Uiteraard valt naast de snelheid ons ook andere dingen op. De lijst met karakters is natuurlijk weer een stukje uitgebreid, sommige personages zijn gedumpt en nieuwe vechters maken nu hun opwachting. Vooral nieuwkomers The Villager uit Animal Crossing en Pac-Man uit eh… Pac-Man konden ons bekoren. Daarnaast zijn er ook een paar nieuwe stages bijgekomen, met als grootste trekpleister de XXL Stages, die speciaal zijn ontworpen voor een exclusieve Wii U-modi: de acht-man Smash.

  Geloof ons, met acht man wil je echt spelen op extra grote stages. De chaos die voortvloeit uit alle voorwerpen, vaardigheden en stage-gerelateerde effecten is immens. Sterker nog, probeer niet eens om je karakter zelf te volgen, dat is onmogelijk, maar focus juist op het gekleurde icoontje boven je hoofd.

  Dat neemt niet weg dat de Smash met acht man lol van de bovenste plank is. De modus zal nooit zijn weg vinden binnen professionele toernooien, maar als je samen met zeven andere vrienden dikke lol wilt hebben, dan weet je welke modus je moet opstarten.

  Super Smash Bros Wii U

  Super Smash Bros. meets Skylanders

  Heb je echter geen zeven vrienden beschikbaar en wil je geen zielloze CPU ertussen gooien, dan heb je ook de mogelijkheid om de Amiibo’s te gebruiken. Deze poppetjes zijn vergelijkbaar met Skylanders, die je kunt verbinden met je Wii U Gamepad en naar jouw eigen smaak kunt instellen. Heb je bijvoorbeeld de Amiibo van Fox gekocht en verbind je die voor het eerst, dan kun je hem een andere kleurenset en een nickname geven, zoals een blauw pakje en de naam Falco. Daarnaast kun je ook je Amiibo voorwerpen ‘voeren’ om zijn statistieken te verbeteren.

  De leukste functionaliteit van de Amiibo’s is echter de leergierigheid van de malle poppetjes. Als je ze gebruikt in Smash-gevechten, dan zullen ze ervaring opdoen en levelen. Ze zullen ook vooral kijken naar jouw acties en daarvan leren. Ben jij bijvoorbeeld een speler die nooit zijn schild gebruikt en vooral springt en aanvallen omlaag uitvoert, dan zal jouw Amiibo die vaardigheden overnemen.

  Daarmee zullen de Amiibo’s ook een mooie spiegel voor jezelf vormen. Ben je tegen je eigen Amiibo aan het vechten en irriteer je je enorm aan zijn vechtstijl en acties, dan weet je waarschijnlijk dat je eens goed naar jezelf moet kijken. In hoeverre de Amiibo’s de Smash-ervaring zullen bepalen moeten we nog even afwachten, maar de poppetjes zijn meer dan dat ze op het eerste gezicht lijken te zijn.

  Super Smash Bros Amiibo's

  Pittige uitdagingen

  De Wii U-versie heeft naast de acht man Smash en de Amiibo’s ook een aantal andere modi te bieden die niet in de 3DS-versie zitten. We hebben niet alles uitvoerig kunnen spelen, maar de leukste modus vonden wij de Event, die te vergelijken is met de Challenges uit ander Super Smash Bros-titels.

  Hierin moet je een opdrachten zien te voltooien en zijn er verschillende uitdagingen verbonden aan de opdrachten. Ze zijn verfrissend en kunnen soms voor een flinke inspanning zorgen, helemaal als je alle uitdagingen wilt halen.

  Super Smash, kom maar binnen met je knecht...

  Het duurt nog een maandje, maar we kunnen nu al met recht zeggen dat Smash-minnend Nederland mag uitkijken naar 28 november. Super Smash Bros. Wii U is uitgebreider dan de, al uitmuntende, 3DS-versie en vooral de acht man Smash is dolle pret.

  Of de Amiibo’s echt het geld waard zullen zijn moeten we nog even afwachten, maar de Skylander-esque poppetjes hebben wel een mooie indruk op ons achtergelaten. En als je nog geen Wii U hebt, kun je die mooi voor Sinterklaas vragen.

  Super Smash Bros. Wii U

  Verkijgbaar vanaf 28 november 2014

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.