Stronghold Crusader 2 Preview - Ode aan fans

  Stronghold Crusader 2 is het langverwachte vervolg op de originele Stronghold: Crusader game. Het vervolg komt met dank aan crowdfunding, waardoor ontwikkelaar Firefly Studios volledige creatieve vrijheid heeft. Verwacht daarom een ode aan het origineel met de juiste mix aan RTS-elementen en kasteelsimulatie.

  In tegenstelling tot de Stronghold franchise speelt Stronghold Crusader 2 zich niet af in Europa, maar juist in het Midden-Oosten. Het precieze jaar is 1189 en zet kruisvaarders tegenover Arabische vrijheidstrijders, die vechten voor zeggenschap over de heilige landen. Gameplay technisch zorgt dit voor twee singleplayer campagnes en in totaal acht unieke AI tegenspelers, zoals Saladin en Lionheart.

  Een sterke economie is de basis

  Stronghold Crusader 2 bestaat duidelijk uit twee segmenten, real-time strategie en kasteelsimulatie. Wat je ook doet, een potje Stronghold Crusader 2 begint altijd met het opbouwen van je kasteel. Zo moet je eerst de economie op gang krijgen en grondstoffen als hout, steen en ijzer verzamelen. Daarna is het pas mogelijk om soldaten in te huren en je leger vorm te geven.

  Bij het bouwen van je kasteel moet je niet alleen letten op de economie, maar ook op religie en blijdschap. Gaat één van deze zaken omlaag, dan verpest het volledig de basis van je kasteel en dus ook van je militaire macht. Om dit soort zaken op peil te houden heb je mensen nodig en daarvoor bouw je huizen. Hierdoor verzamelen mensen zich rond een kampvuur voor je kasteel, totdat jij ze inzet voor economische of militaire acties.

  Economie

  Soldaten zijn een investering

  Als je mensen wilt inzetten als soldaat, dan gaat dat niet zomaar. Zo moet je eerst een armoury hebben waarin je wapens en uitrusting klaar hebt liggen om een specifieke soldaat in te zetten. Om die reden is het zo belangrijk om de economie op orde te hebben. Zeker als je wordt aangevallen door een vijand. Op dat moment kun je er overigens voor kiezen om huurlingen te gebruiken, die hebben alleen geld nodig om het strijdveld op te gaan.

  Zowel de kruisvaarders als Arabieren maken gebruik van speciale eenheden die enkel hun factie bedient. Hierdoor moet je als speler rekening houden met de sterktes en zwaktes van je tegenstander. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk in Stronghold Crusader 2 om gebouwen en soldaten te upgraden, zoals veel voorkomt in andere RTS-games. Wat dat betreft houdt Stronghold Crusader 2 het simpel, al hebben soldaten wel een speciale vaardigheid, zoals ‘Charge’ of ‘Volley of Arrows’.

  Rustige leercurve voor nieuwe spelers

  Fans van de eerste Stronghold: Crusader hoeven zich echter geen zorgen te maken. Stronghold Crusader 2 wordt echt gemaakt voor de fans, en om die reden blijft deze game even moeilijk als het origineel. Nieuwe spelers worden overigens uitgenodigd om via een tutorial campagne en rustige leercurve bekend te raken met de speelstijl van Stronghold Crusader 2.

  Als je uiteindelijk overgaat op de aanval, dan heb je nog vrij veel mogelijkheden in hoe je dit precies doet. Het meest voor de hand liggende is een groot leger opbouwen en vervolgens met trebuchets stenen op de muren van het kasteel gooien. Doe je dit, dan krijg je een best mooie animatie te zien van een muur die langzaam maar zeker afbrokkelt en helemaal aan gort wordt geschoten.

  Bestorming

  Meerdere manieren om vijand te overmeesteren

  Nou kun je de trebuchet ook op een andere manier inzetten in Stronghold Crusader 2. In plaats van stenen gebruik je zieke dieren als ammunitie. Deze zieke dieren gooi je over de muren heen, om zo de populatie langzaam te doden door ziekte. Andere optie is om de economie van de vijand kapot te maken, door gebouwen die buiten het kasteel staan aan te vallen.

  Of je laat een assassin het kasteel binnensluipen, om zo de poort ongemerkt open te maken. Wat je ook doet, uiteindelijk heb je als doel om de vijandelijke lord te vermoorden. Hij zit zelf verscholen in het kasteel, ook wel het grootste gebouw binnen de muren. Zodra je hem hebt vermoord is het einde oefening en ben jij de winnaar van Stronghold Crusader 2.

  Genoeg te doen in Stronghold Crusader 2

  In Stronghold Crusader 2 kun je de singleplayer campagne spelen als kruisvaarder en als Arabische vrijheidsstrijder. Verder kun je nog aan de slag gaan met skirmish, free play en een multiplayer tot acht personen. Via een map editor die verbonden is met Steam Workshop is het nog mogelijk om zelf mappen te maken of mappen te spelen gemaakt door andere gamers.

  Hierdoor is er meer dan genoeg content voor spelers om van te genieten. Zeker als de ontwikkelaar via downloadbare content nieuwe mappen en nieuwe lords wilt toevoegen aan Stronghold Crusader 2.Via een bèta die binnenkort moet uitkomen, gaat de ontwikkelaar de game uittesten op het grote publiek en dan moet Stronghold Crusader 2 klaar zijn voor een release op 2 september van dit jaar.

  Kasteel

  Stronghold Crusader 2 is klaar voor een bestorming

  Met Stronghold Crusader 2 heeft een klein team bij Firefly Studios een game gemaakt die de fans van het origineel met open armen in ontvangst kunnen nemen. Stronghold Crusader 2 blijft trouw aan het origineel met hier en daar wat extra toevoegingen, plus een rustige leercurve die ook nieuwe spelers moet aantrekken. Wij zijn er dus helemaal klaar voor om ons kasteel op te bouwen, waarna wij pijn en vernietiging bij onze vijanden teweeg brengen.

  Stronghold Crusader 2

  Verkijgbaar vanaf 23 september 2014

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.