Sonic Generations Preview

  Sonic the Hedgehog, iedereen kent ‘m, al is het maar van naam. Sonic is een van de oudste gamekarakters en vierde vorige week alweer zijn twintigste verjaardag. De blauwe egel maakte eens zijn debuut op de SEGA Mega Drive, die velen van jullie vast nog wel ergens op zolder hebben staan onder een dikke laag stof. Na een reeks Sonic games die niet bepaald een succes waren probeert SEGA het nu opnieuw met Sonic Generations.

  Zoals Mario voor Nintendo staat, zo staat Sonic voor SEGA. Maar Sonic is geen loodgieter, Sonic is een blauwe egel op rode sportschoenen die sneller is dan het geluid. Deze snelheid kan hij goed gebruiken in zijn avonturen waarin hij Mobius, de aarde van de toekomst, moet zien te beschermen. Daarbij wordt hij vaak gedwarsboomd door de welbekende Doctor Eggman, een gestoorde geleerde. Eggman is uit op absolute macht over Mobius, die hij probeert te verwerven met behulp van robots.

  De avonturen van de stekelige snelheidsduivel begonnen allemaal met de eerste game, uitgebracht in 1991, genaamd Sonic the Hedgehog. Het concept sloeg enorm aan en een nieuwe succesfranchise was geboren. Maar naarmate er meer Sonic games verschenen, werden deze ook steeds slechter ontvangen. Vooral de laatste jaren heeft SEGA niet zelden een totale flop uitgebracht met games als Sonic and the Black Knight en Sonic Adventure. De laatste ‘echte’ Sonic daarentegen, Sonic the Hedgehog 4, was een van de best gewaardeerde games uit de franchise van de afgelopen jaren. Maar dit was wel een erg korte game die ook nooit als retailgame is uitgebracht.

  Back to the roots
  Met Sonic Generations wil SEGA een game uitbrengen die ons weer het enige echte blauwe fenomeen laat zien, zonder allerlei toegevoegde poespas. Want van dat laatste heeft SEGA nogal een handje wat betreft de Sonic franchise. De egel moet voor eens en voor altijd in ere hersteld worden in Sonic Generations. Geen hele levels die je met een of ander vreemd, nieuw karakter moet spelen. Nee, gewoon Sonic, de snelle blauwe egel met de rode sneakers.

  Met die gedachte heeft SEGA de originele Sonic betrokken in Sonic Generations. In de game prutst iemand met de tijd. Hierdoor ontstaan overal 'tijdgaten' en zodoende belandt de bescherme(n)gel van Mobius in het verleden, waar hij dus zijn oorspronkelijke versie tegenkomt. Die oorspronkelijke Sonic is klein en dik en heeft korte armen en benen. De hedendaagse Sonic wordt juist gekenmerkt door zijn slanke vorm en lange ledematen. Deze ‘back to the roots’-insteek van het verhaal lijkt zeer vermakelijk en dat is het ook wel, maar tegelijkertijd is het ook een ietwat goedkope manier om de originele egel naar de game te brengen.

  Nostalgie, maar met een likje verf
  In Sonic Generations wissel je tijdens het spelen af tussen de kleine, dikke Sonic en de moderne variant. Uit eerder gepubliceerde beelden werd ook duidelijk dat je zowel 2D-levels als 3D-levels zal spelen. Vanzelfsprekend speel je in de klassieke 2D-levels met de originele Sonic en in de 3D-levels moet de moderne uitwerking aan de bak. Deze opzet belooft in ieder geval veel goeds. Het laat namelijk zien dat Sonic Generations niet simpelweg een HD-remake van eerdere Sonic the Hedgehog games is, maar ook moderne elementen zal bevatten.

  We hebben tot nu toe enkel de klassieke 2D-gameplay in Sonic Generations mogen ervaren. Deze is prachtig uitgewerkt en geeft je het klassieke Sonic gevoel, maar toch zit er een modern jasje omheen. Hierdoor voelt de game niet aan als een slap aftreksel van eerdere Sonic the Hedgehog games. De game voelt echt aan als een game anno 2011. De 2D-levels uit relatief oude games van onze blauwe vriend zien er in Sonic Generations gelikt uit. De levels lijken sterk op het origineel, maar hebben toch een makeover gekregen met een prachtig resultaat. De levels zijn kleurrijker en gedetailleerder, waardoor de omgevingen en al het groen dat in de verschillende zones te bewonderen is, een ware lust voor het oog zijn.

  Klassieke gameplay
  Aan het genieten van de omgevingen moet je echter niet te veel tijd besteden, want makeover of niet: Sonic is Sonic. En Sonic is snelheid! Het doel in Generations is nog immer om zo snel mogelijk de andere kant van een level te bereiken. Dit keer heeft SEGA daarbij gelukkig weer de 'no-nonsense'-insteek gebruikt zoals we die ook in de jaren ’90 zagen bij de eerste Sonic games. Geen overbodige nieuwe personages, rare nieuwe vaardigheden of ondoordachte nieuwe gamemodi. Nee, gewoon sprinten naar het eind en zoveel mogelijk munten verzamelen.

  Gelukkig heeft SEGA besloten ook qua besturing geen overbodige vernieuwingen aan te brengen. De besturing voelt ongeveer hetzelfde als die van de allereerste Sonic the Hedgehog uit 1991 en is dus erg eenvoudig; je rent met een stick en gaat vanzelf steeds sneller rennen. Er is een knop waarmee je kunt springen en een knop waarmee je de egel oprolt tot een balletje, zoals een egel dat in het echt ook doet om zichzelf te beschermen. De gameplay is wat dat betreft dus vrijwel gelijk aan die van de klassieke Sonic the Hedgehog games. Dit doet erg nostalgisch aan en zal diegenen die de eerste Sonic the Hedgehog gespeeld hebben erg goed doen.

  De nostalgie wordt versterkt door de muziek; de originele melodietjes uit de levels zijn behouden in Sonic Generations, evenals de originele soundtrack van The Hedgehog. Punt van kritiek wat betreft gameplay is wel dat Sonic soms te snel over het scherm vliegt, waardoor je praktisch niets meer ziet aankomen. Het al dan niet ten prooi vallen aan vijanden wordt dan meer een kwestie van geluk dan van vaardigheden.

  Topper in wording
  Sonic Generations heeft de potentie om de beste Sonic game ooit te worden. SEGA heeft tot nu toe een knappe prestatie geleverd door een hoop vernieuwende tinten aan originele levels te geven, zonder deze schade toe te brengen of al te veel te veranderen. De omgevingen in de levels zijn nog heel herkenbaar uit de originele games, maar hebben allemaal een likje verf gekregen waardoor het er modern en volmaakt uitziet. De besturing is grotendeels hetzelfde als die van de klassieke Sonic games en dat doet Generations zeker goed. Ondanks wat kleine kritiekpunten hebben we erg veel vertrouwen in Sonic Generations. We raden jullie in ieder geval aan de demo te spelen die nog enkele weken beschikbaar is via het PlayStation Network en Xbox Live.

  Sonic Generations

  Verkijgbaar vanaf 4 november 2011

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.